Archief 2020

 

Lekkerste platen van 2020 (volgens ons dan he?) In willekeurige volgorde

Sparks – A Steady Drip Drip Drip
Taylor Swift – Evermore
Deep Purple – Whoosh!
Taylor Swift - Folklore
Alanis Morissette - Such Pretty Forks In
Lianna La Havas - Lianna La Havas
Phoebe Bridgers – Punisher
Jason Isbell & The 400 Unit- Reunions
EOB – Earth
Lukas Nelson & Promise of the Real – Nak
Bill Fay – Countless Branchess
Black Swan – Shake The World

2020

eaAan het einde van het jaar  weten altijd weer even terug te kijken wat het afgelopen jaar heeft gegeven. Dit jaar kunnen we niet om de Covid- 19 virus heen. Dat heeft zoveel gevolg gehad dat we niet meer naar festivals kunnen en geen live concerten meer in de poppodia worden gehouden.  Maar er is meer…. De frustraties die muzikanten ervaren of hierboven kunnen staan brengt dat men de lockdown hen dwingt om creatief met deze tijd om te gaan. Eerst met gezamenlijke youtube sit-in’s, om gezamenlijk ene liedje te spelen en de tijd te doden. Maar wanneer het langzaam binnendringt dat het wel even kan duren, wordt het creatief proces omgezet in het maken van nieuwe muziek.

Voor de overledenen 
De wereld wordt opgeschrikt dat het virus erger is dan eerst gedacht. Al voor het virus de wereld in de greep hield zijn we al wat muzikanten verloren.
Met Neil Peart van RUSH verliezen we in januari al een van de beste drummers van de wereld. En wat te denken aan Bill Withers, Kenny Rogers, Andy Gill (Gang of Four), Reed Mullin (Corrosion of Conformity), Bill Rieflin (REM) Ivan Kral (Patty Smith Group) of Joseph Shabalala (LadySmith Black Mamboza). Het zijn totaal verschillende soorten muziekstijlen die men presenteerde, maar allen deed men dit vol overgave. Ook producers die de wereld hebben veranderd waaronder Keith Olsen en Martin Birch zijn overleden.  Wanneer de eerste artiesten als Manu Dibango, Patrick Gibson (Gibson Brothers), country muzikant Joe Diffie en de jongere Adam Schlesinger (the Fountains of Wayne) komen te overlijden wordt het wel menens. 
Het doet niet af aan de ander overleden muzikanten en wanneer The Spotnicks bandleden Bo starander en Bo Winberg binnen 5 maanden wegvallen is dat wel een groot verlies voor deze Zweedse rockact uit de jaren 60. Of de legendarische bezetting van Uriah Heep met Lee Kerslake en Ken Hensley die dit jaar beide zijn overleden. Zo ontvallen ons Little Richard, Al Rex (Bill Haley & Comets) Steve Priest ( the Sweet)  en Rupert Hine.
Het past in de tijdgeest. Muzikanten worden ook ouder, maar wat als we de toetsen van ‘No More Heroes’ van The Stranglers (Dave Greenfield) moeten missen

Uriah Heep Easy Livin met de dit jaar overleden drummer Lee Kerslake en toetsenist Ken Hensley 

 Opvallende muzikanten die onze wereld anders hebben gemaakt blijven langer in de gedachte hangen. De legendarische gitarist Peter Green (Fleetwood Mac), de bassist Pete Way (UFO) of Jack Sherman die als gitarist de start van Red Hot Chili Peppers tot een succes maakte. 
 Rockdrummer Franki Banali speelde een belangrijke rol bi WASP en de legendarische rockact Quiet Riot. Gitarist Bob Kulick die een belangrijke rol speelde bij KISS en Meatloaf. Dan hebben we het nog niet eens over de gitaar legende Eddie VanHalen die een maand later overlijdt dan zijn bassist maatje van Mike Stone waarmee hij VanHalen ooit mee begon.
  

Aan het van dit jaar overlijdt Donnie Grant (Guys and Dolls), Midnight Oil bassist Bones Hillman, Roxette gitarist Pelle Alsing, Mountain gitarist/ zanger Leslie West en saxofonist Alto Reed van Bob Segers Silver Bullet band. 


VanHAlen - Love Walks In
Nieuw talent
De oudgedienden weten met hun muziek, door de jaren heen altijd een concurrentie te zijn voor nieuw talent. Dat zal altijd zo zijn en blijven. Zo bestaat de top 2000 altijd uit een selectie van songs dat in het collectief geheugen een plaatsje heeft veroverd. Zo zal er nu nieuw talent ontstaan dat over een jaar of 10 nog tot een collectief geheugen behoord. Is dat Kensington? Of Danny Vera’s Rollercoaster?

Kunnen we The Weeknd’s ‘Blinding Lights’ of Lady Gaga met Ariana Grande ‘Rain on Me’ tot de classics rekenen of is Harry Styles met ‘Adore You’, Dua Lipa met Break My Heart of Drake  het stijlicoon voor over 30 jaar. We zullen het nu nog niet weten, maar ook dit jaar is er weer mooi muziek gemaakt. 
Nieuw talent wordt vooral gedreven door de marketing van tegenwoordig. We zien dan ook act als Little Babe, Roddy Rich of Cary B. in de hoge regionen van de hits van 2020 staan. Maar Spotify weet vooral enkele songs tot hoge hits te brengen. Inmiddels is de marketing verschoven naar streamingsdiensten die op hun beurt weer een selectie maakt door push berichten te sturen en je opdringende algoritme hits te sturen. Kortom hits die passen in je luisterlijst waardoor altijd dezelfde songs/ genres in beeld komen. Hierdoor wordt er wel eens wat gemist. Wie daaruit een blijvertje wordt mag zich over 20 jaar tot de groten noemen. Uiteindelijk weet Eminem ook een vast plekje in de top 100 te veroveren.

the Weeknd - Blinding lights
Albums 2020
Dit jaar weet dan ook een jaar te gaan worden waar we nog jaren aan herinnerd worden. De tijd dat er een lockdown is. Clips worden in de eigen woning opgenomen en op youtube geplaatst. Maar oude helden als Neil Young en John Fogherty zitten rond het kampvuur of in de tuin om hun oude hits op te nemen. Hierdoor worden good old songs door een nieuwe generatie ontdekt. 

Met nieuwe Nederlands talent zijn we altijd blij. Snelle weet een mooi mini album te maken en Inge van Calkar mag met haar mini album door de wereld gaan als de Nederlandse Kylie en als slimste topper van Nederland.
De nieuwe band Hartman maakt aanstekelijke popsongs die het komend jaar kan doorgroeien tot een volwaardig Nederpop act dat oud en nieuw verbind. 
En opvallend was het 12 stappen album van Subterranean Street Society die muzikaal de stappen van de alcohol verslaving onder de loep neemt. Preventief en erg mooi !

Daar waar vorig jaar Billie Eilish een prachtig album wist te maken is het nu aan Phoebe Bridges met het album Punisher. Of de zoon van Willy Nelson, Lukas Nelson die het album A Star Is Born muzikaal ondersteunde, weet nu met zijn eigen band ‘Naked Garden’ tot een juweeltje maakt. Ed O Brian weet met EOB een prachtig album te maken en laat hiermee weten dat hij ook los van Radiohead- man Tom Yorke veel in zijn mars heeft.
Binnen de hardrock weet Black Swan een mooi album te leveren. Het album is maar even onder de aandacht geweest omdat nog voor de release de persen werden gestopt. Een vinyl exemplaar is dan ook bijna niet te vinden en behoord nu al tot een collectors item. Muzikaal weten de heren Reb Beach (Whitesnake), Robin McAuley (MSG), Matt Starr (Ace Frehley) en Jeff Pilson (Dokken/ Foreigner) een heerlijk album te brengen. Al wist Jeff zijn Dokken maatje  George Lynch met Dirty Shirley ook een heerlijk melodieus rock album te brengen. 
Slipknot zanger Chris Taylor weet een debuut solo album te brengen dat niet alleen persoonlijk is maar ook maatschappelijk georiënteerde teksten bevat. Muzikaal is het stevige hak-werk melodieuzer geworden en mag gerust tot een van de beste metal songs worden genoemd. 

Al was Deep Purple klaar met hun afscheidstournee, het bloed stroomt waar het niet gaan kan en er zit nu geen druk op de ketel. De bejaarden weten een prachtig rock album te maken Whoosh! dat zeker een aanbeveling is voor iedere rocker van toen en nu. 
Wanneer Alanis Morissette denkt haar hit album weer op de planken te brengen gaat het fout. Covid laat haar thuis zitten en wat denk je?? Ze weet de wandeling naar de piano en microfoon te nemen en maakt een van haar mooiste albums.

 

Het verhaal loopt net andersom voor  de countryrocker man Jason Isbell en de knotsgekke Sparks uit US. Na een lange tijd brengt het duo een prachtig album uit en men wilde net op tournee gaan om hun juweeltje voor het grote publiek ten gehore te brengen en toen…
 

The National 

Opvallend is de twist die Taylor Swift maakt. Vorig jaar wist ze met het album Lover een mooi pop album te maken. Begin dit jaar verscheen er een live album maar plotseling zonder aankondiging en pre-marketing verscheen er Folklore. Een album dat ze heeft gemaakt met Jack Antonoff van the Bleachers en gitarist Aaron Dessner van the National. Het ‘Cardigan’ is een juweeltje dat tot een van de mooiste liedjes van 2020 behoord. Met Bon Iver als gast is het een album dat beter bij Swift past nu ze wat ouder is geworden. Het juweeltje van het jaar wordt in vele harten gesloten.

The National zanger Matt Barninger weet met zijn solo album Serpentine Prisoner ook een mooi album af te leveren. Gedegen mooie liedjes waarmee zij zich tot een tweede Leonard Cohen ontwikkeld. Tevens weet hij met Demi Moore een prachtige podcast te maken Dirty Diana.

Tot grote verassing weet Aaron Dessner zijn National en broeder Bryce en Jack Antonoff over te halen om songs op te nemen (of men had te veel). Taylor Swift verrast met een derde album dit jaar. Evermore behoort wederom tot een van de mooiste platen van dit jaar.


Natuurlijk is alles relatief en heeft muziek voor de een meer waarde dan voor de ander. 
Het spreekt je aan of niet, het valt in je smaakt of niet. Goede muziek is moeilijk te ondervangen omdat het emotioneel iets met je doet. Toch is er iets dat zegt dat een song kwaliteit kent wanneer er even wat meer over is gedacht dan de 3 akkoorden. Of een love duffie songtekst. 
Maar wie zegt dat de AC DC platen slecht zijn?? Powers Up is meer van hetzelfde? Dan gaat het om de lifestijl waarbij de plaat je meer verteld dat je zo even opzet. 

Taylor Swift - Cardigan
Of de spraakwaterval van Drake dat meer te vertellen heeft dan je zo denkt. De oude Bob Dylan weet van alle singer-songwriters wel degelijk een goed verhaalt vertellen. Op zijn nieuw album Rough and Rowdy Ways gaat over de jaren van toen en nu. De verschillen of misschien geen verschil. De meester kan niet geëvenaard worden door jonge singer songwriters omdat ze stomweg nog niet de levenservaring hebben die Bob Dylan meesleept. Of Bill Fay die op zijn beurt weer een prachtig verhaal verteld op zijn album Countless Branches. 

Zo zal iedereen op zijn eigen wijze naar muziek blijven luisteren en voor hen zelf bepalen wat men aanspreekt. Albums hebben meer draaiuren nodig om het allemaal te laten bezinken.  Luister naar de tekst het verhaal en daarbij behorende sound, ongeacht of het hard rock, indie, dance of een akoestische gitaar is. Als het verhaal klopt met de muziek is het goed. 
En wanneer het je aanspreekt is het altijd fijn om er van te genieten, dat pakt niemand je af en daarmee is muziek altijd persoonlijk en heerlijk om dat gevoel met anderen proberen te delen.


2020 December week 51

A Very Cool Christmas – 2
The Bills – Till the Blues Have Gone
Jamie Cullum – The Christmas Man
Eulene - Eulene (EP)
Scenic Route To Alaska - Time For
Mumford & Sons - Delta Tour (EP)
Neuzeitliche Bodenbeläge - Der Große
Margo Price – The Imperfect at The Ryman
Paul McCartney - III
Drive By Truckers – The New OK
Kenney Wayne Shepherd - Straight to You
I Am Oak - Odd Seeds
Kelley Stoltz – Ah!

2020 December week 50

Kacy Clayton + Marlon Williams
Laura Jace Grace - Stay Alive
New Model Army - Carnival (Redux)
Taylor Swift – Evermore
Rammstein – Herzeleid XXV
Calexico - Seasonal Shift
Joseph Parsons - At Mercy;'s Edge
Josephine Forster - No Harm Done
Hollywood Undead - New Empire: Volume 2
Entheogen - Other World
King Gizzard & Lizard Wizard - KG
Tori Amos - Christmastide
Red - NOLA
Blackmore’s Night – Here We Come A Carol
Shawn Mendes - Wonder
Ritual – Glimps from the Story Mr. Bogd
Laterns on the Lake – The Realist EP
Neal Morse – Live at Morsefest 2018 Jesu
Abbey – Red Wine & Cigarettes
Fridolijn - Chapter Two
Coil – Musick to Play in the Dark
Voodoo Circle – Locked and Loaded
The Cribs – Night Network
Palace – Rock and Roll Radio

2020 December week 49

The Who - Who
Unruly Child – Our Glass House
Brave The Cold – Scarcity
Blue Oyster Cult – Live Rock of Ages 201
Yungblud - Weird!
Chris Stapleton – Starting Over

2020 November week 48

Ghost Of Paul Revering - Good At Loosing
Gary Barlow - Music Made By Humans
Josh Groban - Harmomy
Marble Waves - Marble Waves (EP)
Marathon - Mark Kelly's Marathon
Miley Cyrus – Plastic Hearts
Volbeat - Live in Deutschland
Carrie Underwood - Gift
Katy J.Pearson - The Return
Samantha Martin & Delta Sugar - Reckless
Great Mountain Fire - Movements
Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chambe
Kelly Finnigan – A Joyful Sound
Hartman – Goud
Lee Fields and the Expression– Big Crown
Jennifer Castle - Monarch Season
St. Germain – Tourist 20 Anniversary
The Tibbs – Another Shot Fired
Inge van Calkar – Full Color
Maggies Flock – Party at the Cemetry
The Cool Greenhouse – The Cool Greenhous
Wolf & Moon – Follow The Signs

2020 November week 47

Neil Diamond & London Symphony Orch. – C
Nick Cave – Idiot Prayer
DenHollander – Birth of A Lifetime
War On Drugs – Live Drugs
Petter Carlsen – The Sum of Everything

2020 November week 46

Randall Bramblett - Pine Needle Fire
Paris Jackson - Wilted
Danny Vera - The New Now
Neal Casal - Fade Away Diamond Time
Holy Motors - Horse
Jinjer - Alive In Melbourne
Diamond Head - Lightning To The Nations
AC/DC - Powers Up
The Eagles - Live at the Forum
Keith Richards and The X-Pensive Wino’s
Doro - Magic Diamonds
NAS - King's Disease
Lambchop - TRIP
Templo Diez - Starlight
Olafur Arnalds – Some Kind of Peace
Kinks – Lola Versus Powerman and Moneygr
Cranberries - No Need To Argue
Derek and the Dominos – Layla and Other

2020 November week 45

Ellen Shae - Caged Bird
Alter Bridge - Walk The Sky 2.0
Palace Winter - ...Keep Dreaming, Buddy
Ane Brun - After The Great Storm
Kylie Minogue - Disco
Orianthi – O
Jeff Scott Soto – Wide Awake in Wildest
The Mountain Goats – Getting Into Knives
Reb Beach – A View From The Lake
Christian Kejllvander - About Love And
Eva Auad - Like No Other
LEISURE - Side A
The Lemondheads - Lovey (30th Anniversar
Jurgen Burdorf - Rhombus
Subterranean Street Society - 12 Steps
Jeffrey Halford & The Healers - Beware o
Jim White – Misfit’s Jubilee
Keep Dancing Inc. - Embrace
Lords of Black - Alchemy of Souls
FUzz - III
Mourn – Self Worth

2020 Oktober week 44

A Symphonic Journey To Remember
Amy MacDonald – The Human Demands
Elvis Costello - Hey Clockface
Ariana Grande – Positions
Sam Smith - Love Goes
The Boxmasters - Light Rays
Stevie Nicks - Live 24 Karat Gold
Laura Veirs - My Echo
Ryan Martin - Wandercease
Daniel Trakell - The Warning Bell
Remy - The Red Turtle
Schlammpeitziger - Ein Weltleck In Der
Nothing But Thieves - Moral Panic
Clipping – Visions of Bodies Being Burne
Motorhead – Ace Of Spades
Moarn - Self Worth

2020 Oktober week 43

Bruce Springsteen - Letter To You
Joe Bonamassa – Royal Tea
Beabadoobee - Fake It Flowers
Black Stone Cherry – The Human Condition
Thin Lizzy - Rock Legends / Docufilm
Log Out - ΕΔΩ/ΕΚΕΙ
Cindy Blackman Santana- Give The Drummer
Metz – Atlas Vending
Pearl Jam – MTV Unplugged
The Green Child – Shimmering Basset
Halcyon - Halcyon
Pauwel - Witches
Nils Frahm – Empty
Woodkid - S16

2020 Oktober week 42

Mina Tindle - Sister
Matt Berninger – Serpentine Prison
Tom Petty - Wallflower and All the Rest
Lous and the Yakuza – Gore
Kevin Morby – Sundowner
Darlingside - Fish Pond Fish
Laura Kits - Holy Fountain Water
Mark Boals & the Ring of Fire - All the
Blue Oyster Cult - The Symbol Remains
Hello Forever – Whatever it is
Dead Famous People - Harry
Loudon Wainwright III – I’d Rather Lead
Goldmund – The Time it Takes
Loma - Don't Shy Away

2020, Oktober week 41

Douglas Greer - My Last Storm
Sufjan Stevens - The Ascension
Brent Cobb - Keep 'Em On They Toes
John Lennon – Gimme Some Truth
Ace of Cups – Sing Your Dreams
Lars and the Magic Mountain – Everything
Slow Pulp – Moveys
Aaron Taylor - Icarus
Joan Osbourne – Trouble and Strife
Ledfoot & Roni Le Tekro - A Death Devine
Death Valley Girls - Under The Spell Of
Tobin Sprout - Empty Horses
Our Man In The Field - The Company Of
Twan van Gerven - How U Gonna Stroke
Fleetburner - Fleetburner
Gabriel Garzon Montano – Aguita
Butcher Brown – #KingsButch
Bart Ryan – Starlight and Tall Tales

2020, Oktober week 40

Bon Jovi – 2020
Rymden – Space Sailors
Machinegun Kelly - Welcome to my downfal
Melanie C - Melanie C
Red Rum Club – The Hollow of Humdrum
Eivør - Segl
Steffen Morrisson – Soul Revolution
Frank Zappa - Halloween 81
Roger Waters – Us & Them
Idles - Ultra Mono

2020 September Week 39

The Snarlin' Yarns - Break Your Heart
Galya Bisengalieve - Aralkum
Prince - Sign of the Times
Rolling Stones – Steel Wheels Live
Keith Urban – The Speed of Now pt, 1
Nordmann – In Velvet
Will Butler - Generations
Bob Mould – Blue Hearts
GIAN - Célia EP
Kate Bollinger – A Word Becomes A Sound
Wax Chattels – Clot

2020 September Week 38

Delta Spirit What Is There
Walter Trout - Ordinary Madness
Cults - Host
Tolouse Low Trax - Jumping Dead Leafs
Bananagun - True Story of Bananagun
Bears Den & Paul Frith - Fragments
10 Years – Vi