De Schijvenrij
 
 

Dance, Dream & Wereldmuziek reviews

James Blake - Mile High 

 

2019

Clipping – There Existed and Addiction t

Clipping – There Existed and Addiction t

Label subpoip/ konurrent

Beoordeling 7,5

Klant Daveed Diggs is een van de muzikanten van de elektro hiphop act Clipping. De man kreeg zijn aandacht en succes in de musical Hamilton. Hij schrijft scripts voor films (Blindspotting) en series. Maar voor een trio zijn er nog twee mensen nodig en dat zijn William Hutson en Jonathan Snipes. Zij waren verantwoordelijk voor de soundtrack van Room 237. De heren werken al enige jaren samen en dit album is dan ook hun derde album. Het trio weet met hun industriële elektropop vooral soundscapes te gebruiken. Tussen de songs door hoor je regelmatig opname van diverse items, maar het gaat hier vooral om wat er gezegd wordt. Het zijn inspiratiestukken voor een song als ‘Haunting’. Zowel tekstueel als muzikaal. De stilte van een het einde van een lp alsof de stilte van een moord aldaar is. De drugs gekte dat hieraan vooraf gaat op ‘La Mala Ordina’. Na een sterk debuut was hun vorig album ‘Spendor and Misery’ teleurstellend. Met dit album weet het trio een mix te brengen, waardoor men meer aan de verwachtingen voldoet. De ruis en noise geluiden tussen de rapsongs door is dan even niet de vulling waarop de zit te wachten. Verder weten de heren een hard verhaal over het leven in USA weer te geven. Dat is waarom men dit doet. De wereld te laten weten dat the American dream ook een keerzijde kent dat realistischer is dan the Dream.

Wouter de Wit - Here

Wouter de Wit - Here

Label zeal/ Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Wanneer we de naam Wouter DeWit horen dat gaat de grijze massa al snel naar een rijtje van Joep Beuving, Nils Frahm en diverse vooral Noorse muzikanten die hun pianostukken als moderne klassiek werk op plaat zetten. Het is vooral rustgevend en hierdoor wellicht populair. De heren krijgen vele streams en dat geldt ook voor de man uit Belgisch Limburg. Twee jaar geleden bracht hij het album Still en nu is hij terug met Here. Hetzelfde concept en adembenemende piano songs waarbij het centrale thema less is more is. Naast piano zijn de composities aangevuld met strijkers en of lichte vocalen, waardoor het 9 minuten durende ‘Winter’ en het ‘Listen to the Wind’ een mooie serene sfeer krijgen. Het album is dan ook een geheel. De titels spreken dan voor zich, al is het de klassieke werkstuk dat het moet doen. Wederom is Wouter DeWit hier in geslaagd en maakt hij met Here een album dat je in een hectische dag weer even tot rust brengt.

Penguin Cafe – Handfuls of Night

Penguin Cafe – Handfuls of Night

Label erased tapes/ konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Het verhaal van Penguin Cafe is mooi en tegelijkertijd ook dramatisch. Wanneer Simon Jeffes het idee heeft om de vrijheid in de muziek te zoeken, zoekt hij ook de vrijheid van muzikanten. Met zijn Penguin Cafe Orchestra weet hij vrije avantgardistische albums te produceren. De vermenging van folk, traditionele muziek en nieuwe instrumenten is zijn motto less is more. Wanneer de man aan een hersentumor in 1997 komt te overlijden is er geen orchestra meer. In 2019 neemt zijn zoon Arthur het project op en komt met een vaste band Penguin Cafe. Ditmaal met Suede gitarist zanger Neil Codling, en drummer Cass Browne van de Gorillaz. De heren weten met het concept prachtige filmische songs te maken dat de invloeden van kamermuziek, jazz en folk doet vermengen. Adembenemende songs als ‘At Top of the Hill, They Stood’ , ‘Adelie’ of ‘The Life of an Emperor’ zijn al ingevuld met de titel en de rest van het verhaal laat zich leiden door de muzikale invulling. Alle songs zijn instrumentaal en in de vorm van less is more gecomponeerd. De ruimte die muzikanten krijgen in de songs is mooi en niet binnen de kaders van de 3 of 4 minuten gehouden. Dat maakt dit album of deze act bijzonder. Ze durven weer muziek vol gevoeg en zonder tekst te maken.

Moon Duo - Stars Are The Light

Moon Duo - Stars Are The Light

Beschrijving Sacred Bones / konkurrent

Beoordeling 7,5

Review De psychedelische poprock uit San Francisco laat weer van zich horen. Met hun zevende album Stars Are The Light weten Wooden Sjips gitarist Ripley Johnson en elektro muzikant Sanae Yamadan weer aanstekelijke klanken te fabriceren. Het mag dan een duo zijn en als rock act worden aangekondigd, maar de 60sound wordt in een modern jasje gegoten om heerlijke dansbare songs te maken. ‘The World and The Sun’ en ‘Fall (In Your Love)’ zijn hypnotiserend te noemen. Met herhalende klanken een beats en experimentele gitaargeluiden. Het album past dan ook meer in de experimentele hoek dan in de rockcorner. Het is wel aanstekelijk waardoor de songs als dreamsongs door het leven kunnen gaan. ‘Flying’ is een heerlijke openingsnummer dat je in een roze wolk trekt zodat je in een andere wereld terecht komt. Het heeft soms een oubollig jaren 70 karakter zoals het ‘Eternal Shore’ en ‘Fever Night’. Het idee van de oranje kleedjes en bruine meubels met een brandend sticky op de asbak dat je met je handpalm moet indrukken om het as hierin te laten vallen. Na dit album wordt je wakker in de vreemde wereld van nu.

Abram Shook – The Neon Machine

Abram Shook – The Neon Machine

Label Western Vinyl / konkurrent

Beoordeling 7

Review Het vierde album van Abram Shook geeft wat de titel en hoes weergeeft. Een album vol elektro pop uit de jaren 80. Songs die belicht worden onder het neon licht en in het blacklight gaan oplichten. Songs als ‘My Money’ en ‘Visionary Fiction’ doen denken aan Prince zijn dancesongs die op een elektrobeat geschreven zijn. Maar eerlijk gezegd is het feestje halverwege het album wat uitgeblust. De trucjes kennen we dan en is het allemaal te elektronisch in de keyboards. Hoewel de tempo’s zich afwisselen is het wellicht de slepende keyboardgeluiden en de elektrostem die allemaal too much op het album geproduceerd zijn.

Shards – Find Sound

Shards – Find Sound

Label Erased Tapes/ Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Met een naam als databaseschering, wat je kunt voorstellen als een vakje binnen een bestand waarmee je een zoekmachine in opmaakt. Dan wordt je al de gedachten ingeduwd van een elektronisch muziek. Shard is een Engelse act dat geleid wordt door Kieran Brunt. Als producer weet hij met deze act een combinatie te maken om de Electro sound te vlechten met veel zangpartijen. Hierdoor ontstaan koren en overdubs in de songs waardoor er een vol zanggeluid ontstaat. Door verschillende hoogten hieraan toe te voegen is het vooral een zanggroep / koor geworden dan wel a Choral Group. Het album kent dan ook prachtige vocalen gemengd met soundscapes die binnen de filmwereld gewild moet zijn. Met een ruim dozijn aan vocalisten worden de stemmen afgemeten om tot het gewenste resultaat te komen. Het is niet direct een luisterplaat op mee te gaan zingen als een popliedjes, maar het is juist een luisterplaat om mee te kunnen zingen op niveau. Hierdoor worden songs als ‘Summer Sickness’, ‘Lost’ en het ‘Thoughts’ adembenemend mooi. Wanneer je in een eigen rush bent is dit album geen aanrader, maar wanneer je de ontspanning al hebt gevonden ga je dieper en laat je je varen in de wereld van Shards.

Ava - Waves

Ava - Waves

Label One Little Indian

Beoordeling 7,5

Review Anna Phoebe en Aisling Brouwer, een duo dat zich waagt aan de viool en piano songs. Instrumentaal, klein en intiem. Een oase van rust dat ligt tussen klassiek en moderne droompop. Het album is dan ook als een verhaal vol soundscapes. Hoewel ze beide in Engeland de opleiding hebben gevolgd, zijn de ouders van Europese komaf en naar Engeland verhuisd. Hierdoor is Brexit een emotionele invulling en daar het gesprek van de dag. Het geeft dan ook titels aan de stukken en inspiratie om het muzikaal vorm te geven. ‘Waves’, ‘In Motion’ tot het ‘Into The Deep’ of het slotstuk ‘Underwater’. Het verhaal is helder. Vanaf het referendum, Het Kanaal dat een ‘Ocean’ wordt waar vreemdelingen hun heil zoeken, ‘Voyager’. Tot het ‘Deep Blue’ en uiteindelijk onder water te komen staan. Het levert in ieder geval een intens album klassiek op.

Henrik Lindstrand – Nattresan

Henrik Lindstrand – Nattresan

Label On Little Indian / Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review De Zweedse pianist Henrik Lindstrand weet in Kopenhagen een studio te bouwen. Hier componeert hij zijn muziek en soundclouds die voor allerlei beelden en films wordt gebruikt. Hij weet zich vooral te onderscheiden door de cadans in de songs die hypnotiserend werkt. Nattresan is in het Zweeds een reis door de nacht, dat begint met een slaapliedje en voert je daarna door de nachtelijke trip van dromen en weet uiteindelijk in het schemergebied te ontwaken. Door zijn invulling van deze trip, de cadans en de rust van de nacht brengt Lindstrand dit album tot een volledig verhaal. Het is een bijzondere ontdekking wanneer je het album vanuit dit perspectief beluisterd en alles in je opneemt, zonder in slaap te vallen.

Stan Vreeken - Slumberland

Stan Vreeken - Slumberland

Beschrijving Eigen beheer

Beoordeling 8

Review Wanneer we Stan Vreeken met Jorn Heijdenrijk op een theaterfestival zien, gaat er in de wereld van de slaapliedjes deuren voor je open. De wereld waar de beleving van je leven op deze wereld overgaat naar het verwerken in de wereld van je slaap. Slumberland… Een theaterstuk waarbij de slaapliedjes van diverse culturen bijelkaar komen staan nu op een album. De songs waarbij de volkverhalen de spanning en sensatie zoeken en de wreedheden zo sterk worden verteld, dat je van de spanning vermoeid raakt en met een gevoel van geluk en zaligheid dat het jou niet is overkomen, in slaap valt. Natuurlijk mag hier ‘Mister Sandmanv’ en ‘the Coco Man’ niet ontbreken. Maar hierbij zijn vooral de rustgevende klanken van belang, hoe wreed de verhalen dan ook klinken. ‘Stay Awake’ geeft de spanning van het liedje weer, terwijl het toch allemaal weer vrolijk klinkt. Wanneer er wordt verteld dat je ouders je ouders niet zijn en dat je in een wereld zonder bescherming leeft. Als een kinderlokker de hele stad met kinderen meeneemt, ver de bergen in, Het zijn prachtige verhalen die het slapen tot een andere wereld brengt. Het album is daardoor erg vermakelijk en prachtig uitgevoerd.

Modji - Epifania

Modji - Epifania

Label eigen beheer

Beoordeling 7,5

Review Het zijn de heerlijk zomerse klanken van Modji die je op de (theater) festivals zou kunnen tegenkomen. Of je zet dit album op en dan heb je de zomerse salsa klanken in huis! De Rotterdamse band is opgericht door Yannick van Ter Beek (percussie) en Ramon Mendeville (zang). Wanneer de zomerse wereldklanken vorm kreeg werd dit aangevuld met enkele muzikanten uit België. Inmiddels is de reis (Modji) beland bij het debuutalbum de Drie Koningen (Epifania). De heerlijk mix van de Zuid Amerikaanse Latin met de Afrikaanse swing en percussies brengt je tot de swingende songs van ‘Camino Africano’ en ‘Caminar Conmigo’. De songs worden opgevrolijkt door blaasinstrumenten en met de Spaanse teksten is het al helemaal zomers te noemen. Het past perfect op de festivals van Noorderzon, Oerol of het Belgische Pole Pole festival. Naast de uptempo songs dat al swingend klinkt zijn, brengt de band ook relaxte pop zoals het ‘Le Tierra Y La Humanidad’ en het sensuele ‘El Sueno’, opzwepende klanken op ‘Noch Y De Madrugada’ en gitaargerichte songs als ‘Tu Cachupa’. Het album is dan ook erg divers in zijn soort. Dit maakt dit album juist aantrekkelijk.

Tusks – Avalanche

Tusks – Avalanche

Label One Little Indian

Beoordeling 7,5

Review Als support act voor Bears Den is Tusks al door vele mensen bewonderd. Toch heeft niet iedereen de songs opgepikt. Het debuutalbum is een juweeltje. Integer, intens en aantrekkelijk. Dit kunstje doet ze nogmaals op het nieuwe album Avalanche. Nu meer mensen Emily Underhil hebben gezien, is de indie elektropop bij meer mensen bekend. Als een vrouwelijke James Blake weet ze met haar songs een hypnotiserende sfeer te creëren terwijl het ook swingt met ‘Delusion’ en ‘Mind’of heel intens is met de songs ‘Foreign’ en het titelstuk met een heerlijk opzwepend einde. Het kan zijn dat de luisteraar uiteindelijk het album te saai gaan vinden. Maar dit album album heeft zeker wat meer draaiuren nodig om het allemaal op te nemen en alles op een plekje te geven. Het nummer ‘Bleach’ is hier een van, maar is vooral doordringend en spannend te noemen. Het album Avalanche van Tusks zal niet de boeken in gaan als grote hit album, maar zeker als een mooi en interns moderne indie elektro album.

Santana - Africa Speaks

Santana - Africa Speaks

Label concord rec

Beoordeling 8

Review De latin poprock van Santana werd al geïntroduceerd eind jaren zestig. De gitarist Carlos Santana speelde de sterren van de hemel op het Woodstock en het latin ‘Jingo’ gaat de hele wereld over. Zijn recente album was weer met de samenstelling van Woodstock aangevuld met Neal Schon (Journey) die even na Woodstock in de band van Santana speelde. Nu gaat Carlos het Afrikaanse deel van de wereld bespelen. De Latijns Amerikaanse ritmes worden vervangen door Afrikaanse drumpartijen en Concha Buika zorgt voor de zangpartijen. De man weet altijd te verrassen en wil zich niet in een hokje laten plaatsen, maar wel top kwaliteit van muziek brengen. Dus sleept hij Rick Rubin mee voor achter de knoppen. De 71 jarige gitarist weet nog steeds zijn gitaar laten spreken. De teksten laat hij over aan de zangers en zangeressen die die revue hebben gepasseerd. Maar een ding is zeker, hij weet altijd er een swingend geheel van te maken. Zelfs Fleetwood Mac’s Stevie Nicks zei dit zonder zijn naam te noemen. Daar waar Santana een grote hit scoorde met de FM cover ‘Black Magic Woman’. Het is de gitaar dat ook hier weer te keer gaat. Over de heerlijke ritmes van het swingende ‘Batonga’, ‘Oye Exte Mi Canto’ of the Afro blues in ‘Yo Me Lo Merezco’. Je krijgt een herkenbaar geluid van Santana in een Afrikaans sfeertje als Paul Simon het op ‘Graceland’ deed.

Com Truise – Persuasion System

Com Truise – Persuasion System

Label Konkurrent

Beoordeling 7

Review Wanneer je als electro en synthwave muzikant alle mogelijkheden van deze instrumenten uitpluist en dit gebruikt om nieuwe songs te maken, dan ben je op een muzikale expeditie beland. Seth Haley is op expeditie en weet onder de naam Com Truise een twist te maken in de naam en in de songs. Met Persuasion System weet hij zijn 4 album te produceren. Het is geen Jean M. Jarre, maar Haley duikt meer in de psychelische sounds of soundscapes. Daar waar Jarre deze expeditie ook ondernam is hij uiteindelijk terecht gekomen in de volle soundswaves die tot songs leiden. Zover is Truise nog niet. De uitdaging van deze man ligt vooral bij het maken van geluiden en het experimenteren van geluiden zoals de songs ‘Gaussian’, ‘Departure’, ‘Existence Schematic’ en het titelstuk weergeven . Al had deze man eerder de expeditie genomen om de drum-and-bass sounds te ontdekken. Nu komt komt dit met ‘Ultrafiche of You’ bij elkaar. Het album is dan ook voor degene die meer de into the experience of music duiken. Dan is het zeker interessant en misschien neemt hij ooit de afslag net als Jarre, naar de expeditie van de popsound.

Emotional Oranges – The Juice (vol.1)

Emotional Oranges – The Juice (vol.1)

Label Avant Garde / Island

Beoordeling 7,5

Review Het Amerikaans duo Emotional Oranges wist afgelopen jaar hun single Personal al aan het grote publiek te presenteren. De mellow dance is sexy en smooth te noemen. Met een knal oranje outfit dat doet denken aan een overgevoelige Nederlands voetbal fan, is in dit geval gelinkt aan een sappigheid van de sinaasappel en het album Juice vol. 1 is dan ook een toepasselijke titel. Aangezien wat er uit dit duo uitkomt is vooral sappig te noemen. Naast de single zijn ook de songs ‘Hold You Back’ en ‘Good To Me’ heerlijk ontspannen. Of het nu soul of electro low fi, genoemd wordt of slow soul, het doet erg denken aan Alicia Jorden en Kylie die de ballads slow vertolken. Het swingt en is gelijk ontspannen, waardoor het heerlijk in de loungebars klinkt. Of als aardige opwarmer voor het uitgaan en zien we het vrouwelijk schoon met de klanken van Emotional Orange zich opmaken om vervolgens het nachtleven onveilig te maken. Hier leent deze muziek dan ook perfect voor.

Inna de Yard - Inna de Yard

Inna de Yard - Inna de Yard

Label Chapter Two Records

Beoordeling 7,5

Review De sleutelwoorden op dit nieuwe album van inna Da Yard zal ongetwijfeld “Traditional Real Roots Reggae” zijn. Op dit nieuwste album brengt dit sterke reggaecollectief ons een mengelmoes van bestaand en bekend werk maar ook nieuwe songs. Inna de Yard is een écht Jamaicaans collectief met oudgedienden als Cedric Myton (The Congos), Ken Boothe, Kiddus I en Winston McAnuffen dat weer aangevuld wordt met jong talent als Var en Derajah. Dat kleurrijke collectief neemt je mee in een heerlijke zwoele mengelmoes van traditionele Reggae. Cedric Myton brengt ons met ‘Row Fisherman’ één van de hits van The Congos maar het zijn wat mij betreft de covers die in deze versies diepe indruk maken. Opener ‘If You Love Me’, oorspronkelijk van Edith Piaff is hier een schoolvoorbeeld van en ‘Everything I Own’ (Boy George, Bread) is origineel. De versie van ‘Ain’t No Sunshine’ (Bill Withers) door Horace Andy is door de accordeon aangenaam creatief waarbij we bij de eerste noten toch echt even aan ‘Suzanne’ van onze eigen Nol Havens en VOF De Kunst moeten denken. ‘Black Woman’ wordt krachtig neergezet door Judy Mowatt & Jah9 en zo gaan we deinen we verder. Mooi is de vertolking van ‘Be Careful’ en speciale aandacht voor ‘Rebellion In Heaven’, het nummer dat de altijd aanwezige strijd tussen goed en kwaad vertegenwoordigt. Ondanks de vrolijke klanken is ‘Tribute To My Sista’ en persoonlijk verdrietig nummer maar het meest bijzondere track is toch wel ‘Speak Softly Love’ dat we allemaal kennen en misschien wel het meest door de soundtrack van The Godfather. Dit album vol traditional roots Reggae uit Jamaica vormt ook de omlijsting van een documentaire van de beroemde regisseur Peter Webber; vandaar dat je de toevoeging “soundtack” hier en daar terug ziet. Bij het beluisteren van de dertien nummers op dit album gaan de rechter- en linker mondhoek vanzelf omhoog; een album waar je vrolijk van wordt én nog eens vol echte Jamaicaanse Reggae. Veel luisterplezier.

Shana Cleveland – Night of the Worm Moon

Shana Cleveland – Night of the Worm Moon

Beschrijving Hardly Art/ Konkurrent

Type project 7,5

Klant De surfpop met de dromerige vocalen van La Luz werd afgelopen jaar al een succes. De meidengroep uit Los Angeles pakte met Floating Features de attentie over de hele wereld. Dat de zangeres Shana Cleveland meerdere project op haar naam heeft weten we al en met haar nieuw solo album geeft ze een boost aan haar solo carrière. Wanneer we de surfsound en de elektrische gitaren van La Luz weglaten, houden we vooral de dromerige zang en het getokkelede gitaarspel over van Shana over. Dat is ook exact wat je mag verwachten van dit album. De droomklanken hebben wel een popsound om ‘Don’t Let Me Sleep’ kracht bij te zetten. Al wordt het na het nummer ‘In Another Realm’ een opgave. Zonder gekheid is dit album een heerlijke plaat vol droompopsongs. Het titelstuk, ‘The Fire Ball’ en ‘Invisible When The Sun Leaves’ kennen het getokkel met de gitaar en een chello ter ondersteuning, een fragiele zangpartij dat als storytelling door het verhaal gaat alsof Shana bij je op de bank zit om haar verhaal te doen. Dit maakt het album juist lekker om naar te luisteren. Of je droomt weg in je eigen verhaal of je luistert aandachtig naar haar verhaal. Als muziekje bij de schoonmaak dat je onaandachtig luistert is dit niet geschikt.

The Chemical Brothers - No Geography

The Chemical Brothers - No Geography

Label Virgin/ Universal music

Beoordeling 8

Review Vanaf begin van dit jaar verschijnen de re- releases van Chemical Brothers albums van het EMI label. Nu na vier jaar is er ook een geheel nieuw album op het Virgin Label en dat zal dan ook de reden zijn waarom het zolang heeft geduurd dat deze meesters in de dance wereld het nieuwe album konden uitbrengen. No Geography of geen grenzen, hoe je het maar noemen wil, de muziek van Chemical Brothers gaat over de hele wereld en laat vele generaties dansen op de festivals. Het album is dan ook een heerlijk dance album dat vooral door de tempowisselingen erg variabel klinkt. ‘Catch me I’m Falling’ begint al als een popact, na dat we nog even bijkomen van het dance nummer ‘Mah’. Maar het topstuk bevindt zich in het begin van het album. De openingstrack ‘Eve of Destruction’ geeft zoveel energie en hun nieuwe stijl weer dat het als visitekaartje voor het album is. De single ‘Got To Keep on” is zeker catchy te noemen en als heerlijke dancetrack die de mensen zeker in beweging uit. Met dit album zijn de Chemical Brothers weer helemaal terug en zullen ze op diverse festivals de avond weer optimaal afsluiten!

Ibibio Sound Machine – Doko Mien Acousti

Ibibio Sound Machine – Doko Mien Acousti

Label Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Het Britse producers trio Grunhard, Brichard en Bouton hadden hun interesse in de afro sound. Dit wil men combineren met de drum en beat sound dat in 2010 aan populariteit won. Met Eno Williams als zanger werd ook de ervaren gitarist Alfred Bisseman van Osibisa/ Konkoma benaderd. Inmiddels zijn de elektro soundbeats aan het geheel toegevoegd en is Ibibio Sound Machine een heerlijke afro dance act. Het album krijgt de naam Doko Mien mee, dat een vertaling is naar ‘Tell Me’. Het dance album is de afgelopen maand verschenen en nu is er ook een akoestische toevoeging. Hier staan drie songs op dat als bonus voor het album wordt gepresenteerd. Hier hoor je meer de percussie en gitaren in de songs als ‘I Need You To Be Sweet Like Sugar’ met Nnge Nte Suka. Voor ‘Just Go Forward’ is Ka I SO ingevlogen en met ‘She Works Very Hard’ is het dans feestje compleet. De heerlijke afro beats in combinatie met de dance sound brengt deze act toch tot een fris element binnen de dance.

Smoove & Turrell - Solid Brass 10 Years

Smoove & Turrell - Solid Brass 10 Years

Label Jalapena Records

Beoordeling 8

Review Het “Funk”-collectief Smoove & Turrell bestaat 10 jaar. Om dit jubileum te vieren is er nu het compilatiealbum Solid Brass – 10 Years Of Northern Funk uitgebracht met ook twee nieuwe tracks. Het verhaal van Smoove & Turrell begon in 2008, ergens in Gateshead, een stadje in de buurt van Newcastle in het Noorden van Engeland. Producer Smoove (=Jonathan Watson) en toetsenist Mike Porter doen muzikaal al het een en ander als ze toevallig zanger John Turrell horen zingen. Vanaf dat moment is Smoove & Turrell een feit al is de samenstelling bij liveoptredens uitgebreider als ze een totale band vormen. De Britse formatie brengt naar eigen zeggen “Northern Funk”, een meer dan aanstekelijke muziekstijl die we het best kunnen omschrijven als een combinatie van Funk en zwoele soul uit het Noorden van Engeland uit de jaren ’60 en ’70. In Engeland zijn ze een begrip en waren bijvoorbeeld al onderdeel van de line-up van Glastonbury en ze tourden met Chic. Dit album neemt je mee in de carrière van de band die in de afgelopen jaren een vijftal albums heeft opgeleverd en zijn uitgebracht op het onafhankelijke Jalapeno muzieklabel. Natuurlijk zijn nummers als ‘Slow Down’, ‘Beggarman’, ‘Have Love’ en het ”funk ’n brass” ‘You Don’t Know’ opgenomen in de tracklist. Ook hun versie van de oude Yazoo-hit ‘Don’t Go’ mag op dit album niet ontbreken. Alle 18 nummers zijn heerlijk funky en dansbaar waar ook de blazers alom aanwezig zijn. Ook kent het album nog twee nieuwe tracks; ‘I’m A Man’ en ‘Give It Back’ sluiten naadloos aan bij hun eerdere releases. Een prima overzicht van de afgelopen tien jaar waarbij de nadruk ligt op de heerlijk swingende combinatie van funk en soul. De sound waar we waarschijnlijk allemaal vrolijk van worden. Veel luisterplezier.

Hakon Kornstad Trio – Im Treibhaus

Hakon Kornstad Trio – Im Treibhaus

Label Grappa rec.

Beoordeling 7,5

Review De rustgevende klanken van de saxofoon klinken uit je speakers wanneer je het nieuwe album van de Noorse saxofoon virtuoos Hakon Kornstad beluisterd. Samen Met Frode Haltli en Mats Eilertsen neemt hij je mee naar rustgevende oorden. De oorden wordt aangeboord door de klassieke tuinen van Schubert (‘Du Bist Di Ruh’), Tosti ( ‘A Vucchella’) en Wagners titelstuk ‘Im Treibhaus’. De klassieke stukken worden ingevuld met een saxofoon als basis. Een album voor de zondagochtend of laat in de avond. Al is de man een typische jazz man, gaat het hem hierbij om de manier van het jazz denken. Een vrije interpretatie van de klassieke stukken die in de basis blijven staan, maar waar ook ruimte is voor improvisatie.

The Gloaming - 3

The Gloaming - 3

Label Realworld

Beoordeling 8

Review Het project the Gloaming ontstond in 2011. De Ierse folk krijgt in de zang als in de instrumenten de ruimte binnen de westerse popsound. Dat was het idee en zie daar, we zijn inmiddels belandt bij het derde album. De heren Martin Hayes, Dennis Cahill Larla O’ Lionaird, Thomas Bartlett en Caomhin O’Raghallaigh zijn allen individueel beroemd door hun eigen carrière op viool, toetsen, gitaar of zang. Met The Gloaming hebben we het dan inmiddels ook over een superband op gebied van de Ierse folk sound. Afgelopen weekend vertolkte deze superband het derde album in TivoliVredenburg, wat even een andere zaal was dan hun Chapels en bijzondere locaties die men gewoonlijk aandoet. daar waar de ierse vioolklanken samen gaan met de pianostukken van ‘Athas’ en ‘the Lobster’ zijn niet adembenemend mooi te noemen, maar verbind de oude stijl met nieuwe moderne muziek. Het zou dan ook een mooie uitdaging zijn dat Ed Sheeran deze heren uitnodigt om zijn nieuw album te componeren. Wellicht krijgen we dan een prachtig album. Maar nu is het aan de mooie klanken van The Gloaming, die na 2 verrassende albums een weg weet te vinden naar de modernere sound met het lange ‘REO’ en het prachtige 10 minuten durende Doctor O’Neill. Wanneer je het gehele album door neemt is het prachtig in zijn soort, al is het hier en daar in herhaling vallend en mis je even de drums. Al is dit zeker ene juweeltje in zijn soort.

Elder Island - The Omnitone Collection

Elder Island - The Omnitone Collection

Label The Orchard

Beoordeling 7,5

Review Dat het Engelse stadje Bristol een bijzondere kunststad is weten we al een poosje. Na Banksy wist daar de muren van vele gebouwen te verfraaien en de undergroundscene van Bristol wordt wel gezien als de voorloper van de London UK sound. Dit album heeft de titel van een beroemde studio in LA mee gekregen, al is Omnitone een improvisatiewijze binnen de New Orleans jazz waarbij een verbinding wordt gevonden tussen de Afrikaanse sound en de westerse folk. Het elektronica trio Elder Island weet met hun beats en de oude synth sound een nieuwe sound te produceren. Met de soulvolle stem van Katy Sargant op ‘You & I’en ‘Wasteland’ weten ze hun status een plek te geven. Men doet er nu toe. Na drie Ep’s is het wel eens tijd voor een volledig debuut album. Naast de popdance van ‘Kape Fear’ en ‘Don’t Lose’ kan het trio ook een soundscape van geluiden produceren waar de storytelling van ‘Fortune’ een onderdeel van is. Het hoogtepunt voor mij is het nummer I Fold You waarbij al hun kunde van de muzikale elementen bij elkaar komen. Dat het bijzonder is wordt duidelijk wanneer het concert van de Melkweg nu al uitverkocht is. Het is een elektro sensatie waarbij de popsound een nieuwe dancesausje krijgt. Een band voor de toekomst!

Jozef van Wissem & Jim Jarmusch – An At

Jozef van Wissem & Jim Jarmusch – An At

Label Sacred Bones

Beoordeling 7,5

Review De Nederlandse componist krijgt een status van verdienste na de soundtrack van de Jim Jarmusch film ‘Only Lovers Left Alive’. Niet dat de man daardoor voor het grote publiek op de radio komt, maar wel voor de muziekliefhebbers die intrigerende soundclouds een warm hart toedragen. De man uit Maastricht is inmiddels wereld beroemd al kent maar een klein procent van onze bevolking deze man. Gewapend met een luit veroverd hij de wereld door de film beelden te ondersteunen met passende geluiden. Dat geldt ook voor An Attempt to Draw Aside the Veil. Hier duiken de heren in de wereld van de theoloog William Blake en Emanuel Swedenborg en het werk van filosoof Helena Blavatsky. Het album is instrumentaal met klanken uit de diepste grotten, die uiteindelijk leiden tot het licht in ‘Two Paths’, of het prachtige akoestische gitaar geluid van ‘The Unclouded Day’. Uiteindelijk weten de heren het verhaal van het album in de laatste klanken van ‘When The Sun Rises Do You Not See A Round Disc of Fire’ te vertellen. Tussen alle wereldsteden zal van Wissem op 8 maart een concert geven in Vera te Groningen.

Boy Harsher - Careful

Boy Harsher - Careful

Label Nude Club Records

Beoordeling 7,5

Review Op hun eigen “Bandcamp”-site lezen we dat er “tags” zijn naar Coldwave, Minimal Wave, Techno, Goth, Drone en nog wat andere illustere dance-stijlen. De verwachtingen zijn dan ook hoog bij het luisteren van het nieuwe album Careful van Boy Harsher, afkomstig uit Massachusetts, USA. Drone-achtige soundscapes zorgen voor een onheilspellende sfeer tijdens opener ‘Keep Driving’. Toch is deze track niet de graadmeter voor het nieuwe album dat vooral gekenmerkt wordt door ietwat donkere, “Gothic” achtige dancetracks. Na de opener is ‘Face The Fire’ een ideale opwarmer voor de rest van dit album en hier wordt de muzikaal kleur bekend. De wat industriële sound is duidelijk bij nummers als ‘Fate’ en ‘The Look You Gave’, waarbij de clubsound bij ‘LA’ heerlijk hypnotiserend werkt. ‘Come Closer’ kent een soort van pulserende synthbeat en altijd hangt die wat monotone stem van Jae Matthews als een donkere deken voor de tracks. Misschien dat ‘Tears’ de positieve uitzondering is met wat meer helder klinkende synths die ook wel doen denken aan de sound van Depeche Mode uit de jaren ‘90. Op het einde van het album zijn daar nog ‘Crush’ en titelsong ‘Careful’, die beide een soort soundscape vormen dat qua sound en intensiteit overeenkomsten kent met de opener. Tussendoor is daar nog de soepele dancetrack ‘Los’ die ook weer die wat analoge, industriële ’80-s sound heeft. Het overgrote deel de nummers op dit nieuwe album zijn dancetracks met een sterk synthwave karakter. Verder is de ietwat monotone stem van zangeres Jae Matthews mede bepalend voor de sound van Careful. De nummers lenen zich uitermate voor het clubcircuit, dancefeesten en het zou niemand verbazen als er een aantal remixen geproduceerd gaan worden in de nabije toekomst. Veel luisterplezier.

Te zien in Nederland

James Blake – Assume Form

James Blake – Assume Form

Label Universal music

Beoordeling 7,5

Review Het is de Engelse elektro man weer gelukt om een inspirerend album te maken. James Blake weet een gebalanceerde mix van rust, geluiden en pop in een singer songwriters stijl te vlechten zodat het allemaal uitdagend klinkt. Voor de hiphop song ‘Mile High’ weet Blake producer Metro Booming met rapper Travis Scott in te vliegen. De doordringende sound is vooral slepend te noemen, maar hierdoor wordt het erg spannend. Hierdoor klinkt het als een nieuwe Massive Attack. Voor het meer uptempo nummer en ‘Tell Them’ krijgt Metro ondersteuning van Moses Sumney. James Blake weet altijd een vorm te vinden van beeldende soundclouds met een subtiele beat en soul. Of het nu gaat om ‘Into the Red’ of ‘Are You In Love?’. Alle songs zijn verrassend terwijl ze ook erg als een geheel klinken. Rapper Andre 3000 weet mijn zijn stijl het uptempo nummer ‘Watch the Catch’ een prettige verrassing binnen het album te brengen. Een heerlijk album voor op de late avond en sluit het album met een mooi samenzang af. Ook Blake zal wellicht op vele festivals voor een rustpuntje zorgen.

Black To Comm – Seven Horses for Seven K

Black To Comm – Seven Horses for Seven K

Label Thrill Jockey rec

Beoordeling 7

Review Het is de Duitse act Black To Comm waar de elektronica instrumentalist Marc Richter schuil gaat. Wanneer in 2009 zijn album Alphabet 1968 werd uitgebracht was hier veel om te doen. De een vond het geniaal de ander wist niet goed wat die er mee moest. Met het nieuwe album is het nog steeds zo. Hoewel de naam de titel draagt van een MC5 song, is dat ook het enige wat de link met deze band heeft. Het lijkt er niet op en het klinkt er niet naar. De soundscapes zijn vooral beeldend te noemen en met de fantasie kun je allerlei beelden linken aan deze instrumentale songs. Voor degene die van de soundscapes gepassioneerd zijn is dit zeker een prima album met veel diversiteit.

Vok - In the Dark

Vok - In the Dark

Label Nettwerk

Beoordeling 8

Review Wanneer je de band al Vok gaat noemen en het album In The Dark dan zijn we benieuwd wat we krijgen als het schijfje in de cd speler glijdt. Met een heldere stem en de pop beats helpen je snel uit de droom. Deze band uit IJsland weet een prachtig album met goede popsongs te maken. Het is dan ook niet het eerste album van de band. Na Figure is In The Dark een album vol ontspannen dreampop als ‘Autopilot’ en ‘Night And Day’. De lichte zangklanken van Magret Ran zijn al extra gevoed door de gain waardoor het allemaal wel sexy klinkt. De muziek is vooral terug te voeren op de jaren 90 new wave beats. De toetsen sound van ‘Scarcity’ of ‘Spend The Love’ doen denken aan de eerste albums van Vince Clarke of OMD gemengd met Massive Attack.

Santana - In Search of Mona Lisa

Santana - In Search of Mona Lisa

Label Concords rec

Beoordeling 7,5

Review De wereldberoemde gitarist Carlos Santana heeft eigenlijk geen introductie nodig. De man weet al sinds de jaren 60 zijn bijzondere klanken over de wereld de laten klinken.. In Search of Mona Lisa is dan ook zijn zoveelste album. De latin sound klinkt nog altijd fris en met het popsausje weet Santana een prima album te brengen. In 2016 verscheen er plotseling het album Santana IV waar de originele bandleden weer bij elkaar kwamen. Neil Schon liet zelfs zijn band Journey even aan de kant staan. In Search of Mona Lisa is een lange EP waarbij het titelstuk en de opener 2 keer op staan. Het bijna 10 minuten durende openingsnummer ‘Do You Remember Me’ is direct pakkend te noemen. Het nummer past in de stijl van zijn hits ‘Smooth’ en ‘Maria Maria’ eind jaren 90. Het titelstuk is het vertrouwde latin pop en met ‘Lovers From Another Theme’ horen we Carlos optimaal soleren. De 70 jarige gitarist weet met deze ep een aanloop te nemen voor een volgend volledig album

De Staat - Bubble Gum

De Staat - Bubble Gum

Label Caroline

Beoordeling 8

Review Inmiddels bestaat de Nijmeegse band De Staat alweer 10 jaar. Na een live album is er nu een vervolg op het succesvol album O. De sound is bekend. Dance pop rock en vooral een stuwende beat met de opvallende toetsen bliepjes die als een handelsmerk voor De Staat dienen. Alle ingredienten zijn weer vol op dit album aanwezig. De single ‘Kitty Kitty’ weet de sfeer van het album al neer te zetten. Met een video waarbij de duellering mooi wordt weergegeven en dat dit niet altijd goed afloopt is de maatschappelijke inslag van dit album. Langs de lijn staan en al kauwend op de kauwgom de wereld aanschouwen. Met het militaristische ‘Mona Lisa ’ of het maatschappelijk kritische ‘Fake It Till You Make It’ weet Torre Florin en zijn troepen het Staatsleger van fans weer in beweging te krijgen. Wanneer het ballade rockbloed in ‘Phoenix’ weer gaat rijzen en de onheilspellende klanken tot een climax komen horen we de lichte dance sound van ‘Level Up’ alweer snel om de donkere sounds te doen vergeten. Het album is dan ook een mooi geheel en een prima opvolger van het O. De Staat heeft de weg van succes gevonden en zal dit weldra weer optimaal laten klinken op vele festivals.

Toro Y Moi – Outer Space

Toro Y Moi – Outer Space

Beschrijving Carpark/ Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review De Amerikaanse producer, zanger en multi instrumentalist Chaz Bear weet met de titel van zijn nieuw album Outer Space de juiste benaming te geven aan zijn muziek. De elektropop kent een space achter karakter door de lichte bijklanken die hij in de songs verwerkt. Het openingsnummer ‘50 – 50’ kent de slepende lichte sounds door de hypnotiserende beat dat als een tijdsklok door het nummer tikt. De Stier, wat zijn naam weergeeft (Toro Y moi betekent ik ben een stier. De Toro van het Spaans en het Franse moi (ik) geeft aan dat hij erg flexibel en creatief kan zijn. Dit doet hij optimaal in zijn muzikale invulling. De elektro dance pop van ‘Fading’, Laws of the Universe’ en het rustigere ‘New House’ en ‘Miss Me’ brengen diverse stijlen met zich mee. Zijn verschillende gedaantes binnen de muziek is zeker interessant te noemen. De creatieve uitspattingen zijn dan ook mooi om dit te gaan volgen. Door de gasten WET, ABRA en Instupendo de ruimte te geven op het album, geeft het album nog extra de juiste diversiteit in de klankkleur. Prima moderne Electro popplaat!!!

Maite Hontelé - Cuba Linda

Maite Hontelé - Cuba Linda

Label Munich Records

Beoordeling 8

Review De Nederlandse trompettiste Maite Hontelé is al een kleine 10 jaar woonachtig in Colombia waar ze een meer dan gewaardeerd en gerespecteerd trompettiste is geworden. Onlangs kwam haar vijfde album Cuba Linda uit, een ode aan de Cubaanse muziek. Ze leerde al op vroege leeftijd trompet spelen en studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens het jazzfestival in Medelin in 2008 besloot ze om in Colombia te blijven en de afgelopen jaren heeft ze carrière gemaakt binnen het Latin-genre. Ook in Nederland is ze geen onbekende en ze maakte deel uit van de line-up voor North Sea Jazz-festival en was te gast bij DWDD. Voor dit vijfde album vonden het overgrote deel van de opnames plaats in de wereldberoemde Egrem studio’s in Havana (o.a. Buena Vista Social Club), de bakermat van de Cubaanse muziek. Samen met grote namen als Alain Perez, Juancho Valencia en Vicente Garcia en de crème de la crème van de muzikanten kwam dit album tot stand. De kenners van dit genre zullen dit nieuw album meer dan kunnen waarderen. Verwacht dus niet een instrumentaal album vanwege de naam Maite Hontelé. Integendeel, Cuba Linda is een sfeervol album vol met vocale inbreng van de al eerder genoemde namen. Wat vooral knap is dat Maite subtiel nuances weet aan te brengen tussen de diverse Cubaanse muziekstijlen en deze ook daadwerkelijk naar het oppervlak weet te manoeuvreren. Maite weet op dit album diverse stijlen binnen de Cubaanse Latin met elkaar te verbinden. Een hele prestatie voor een geboren en getogen Nederlandse. Natuurlijk is de trompettiste zelf ook te bewonderen maar het is vooral de combinatie die Cuba Linda tot een verrassend Latin-album maakt. Overtuig jezelf. Veel luisterplezier.

Molly Nielsson - 2020

Molly Nielsson - 2020

Label Dark Skies / Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Het is de Noorse zangeres Molly Nilsson die ons alvast meeneemt naar het jaar 2020, twenty twenty. De luchtige droompop doet regelmatig denken aan Bananarama uit de jaren 80. Deze meidenband viel op door de luchtige popsongs en dat doet Nilsson nu ook. Haar electronische synthpop is een vorm van droompop dat we uit Scandinavie kennen. Ditmaal kennen de liedjes een kop en staart en dat maakt het al een prettig album. ‘Blinded By the Night’ is een ontspannend nummer waarmee het album eindigt. Door de synthdrums uit de jaren 80, de handclaps en de saxofoon is het allemaal erg zoet. Al is het album vanaf het begin al lekker uptempo en gemakkelijk in het gehoor liggend met ‘Every Night is New’. Ja de nachten in Noorwegen zijn lang. Het hoge stemgeluid van Nilsson is breekbaar. Met een eenzijdig tempo blijven de songs wat hangen in hetzelfde verhaal. ‘A Slice of Lemon’, ‘Out OF the Blue’ of ‘I’m Your Fan’, het zijn allemaal verschillende songs die door hetzelfde tempo en stemgeluid wat hetzelfde klinken. Hierdoor zijn er meerdere draaiuren nodig. Al past het ook wel in de sfeer van de droompop.

Te zien in Nederland

Josephine Foster – Faithful Fairy Harmon

Josephine Foster – Faithful Fairy Harmon

Label Fire / Konkurrent

Beoordeling 7

Review De 44 jarige singer-songwriter Josephine Foster draait inmiddels al wat jaartjes mee. Haar stem is haar kracht. Daar waar intiem gezongen en mysterieus de lofzang elkaar schuren zijn de songs ondersteund door de pianoklanken met of zonder een zingende zaag. Zo begint dit album met ‘Soothsayer Song’ en ‘A Little Song’. Wanneer haar iele hoge zangpartijen met The Virgin of the Snow met gitaar en cello wordt begeleid, wordt het als een ritueel dat een jammerend blues karakter kent. Met ‘Pearl in the Oyster’ komt de aardse spanning weer terug op het album. Het klinkt al bijna vertrouwd en veilig, al blijft de bezwering in tact. het religieus tintje horen we in ‘Lord of Love’, dat als een vertrouwd popliedje klinkt. Deze excentrieke sound past bij Foster en maakt haar sound uniek. Ook hier is er iets meer draaiuren nodig om alles op zijn plaats te laten vallen.

Te zien in Nederland

Farao - Pure O

Farao - Pure O

Label Western Vinyl/ konkurrent

Beoordeling 7,5

Review De muziek van Farao komt tegenwoordig uit de Duitse hoofdstad Berlijn. Na haar debuutalbum Till it’s All Forgotten komt de Noorse zangers met het vervolg Pure O. Een album waarbij de elektropop schuurt aan de moderne droompop. Haar helder en lichte zangstem weet zit te mengen in de elektropop sounds van ‘Marry Me’. Met erotische geluiden begint ze het ‘Lula Loves You’ waardoor het nummer al deinend tot een einde komt. Al is Farao best serieus te benaderen. Het album kent prima songs waarbij de keyboard wel eens uit de bocht vliegt bij ‘Get Along’. De songs zijn enerzijds ontspannen en lief door de sound en het stemgeluid. Anderzijds zijn de erg onrustig wanneer er plotseling veel aandacht wordt gegeven aan keyboards of een onrustig snel ritme door de songs wordt gevlochten. ‘Luster of the Eyes’, ‘Cluster of Delight’ en ‘Gabriel’ worden daardoor wat onrustige 90 pop songs. Het heeft vooral wat draaiuren nodig om gewend te raken aan deze afwisseling, waardoor je het uiteindelijk wel oppakt. Het is een moderne 90’s album geworden en wellicht een goede stap naar nieuwe moderne sound dat we in de toekomst meer zullen horen.

Te zien in Nederland

SX - Eros

SX - Eros

Label Universal

Beoordeling 7

Review De titel van het album en het duo Stephanie Callebaut en Benjamin Desmet is helder en duidelijk. Daar waar Ad Visser ooit een erotische album maakte, kent dit dezelfde lading. De zuiderburen weten met hun derde album een bijna 40 minuten zwoele liedjes te maken met een erotisch tintje. Het is al een uitdagende hoes dat naadloos aansluit bij de muziek. Met een opener ‘Desire’ is de toon gezet. De zwoele zangstem verleidt de luisteraar om te blijven luisteren naar de relaxte elektro pop van ‘Sunrise’, ‘Falling’ en ‘Eros’. De songs zijn intiem en is niet direct in een hokje te plaatsen. Daarom is het album ook verrassender wanneer je de voor de hand liggende dubbele grappen hier achterwege laat. Het is een album dat in zijn geheel prima en ontspannen is. Het zou een mooie uitdaging zijn om hen op Rock Werchter of Pukkelpop de afsluiter van een dag te laten zijn en 0.30 u te laten beginnen

Te zien in Nederland

Farzane Zamen - Z Bent

Farzane Zamen - Z Bent

Label Grappa / PIAS

Beoordeling 7,5

Review Wie denkt dat het allemaal in Iran nog een drama is, is het album van Farzane Zamen een uitkomst. Haar verhaal is een weerspiegeling van wat er in Iran gebeurd. Hoewel ze inmiddels 15 albums op de markt heeft gebracht, weet ze de aandacht inmiddels te trekken. Het album bestaat dan ook uit 6 songs met een mondiale dance elektropop sound. De oosterse klanken die men daar produceert weet ze te koppelen met een westers tintje. ‘Haram’ had ook een song van Grace Jones kunnen zijn. Met de Arabsound met strijkers en beats weet ze zeker te boeien. Of dit nu komt omdat ze een tijdje in Noorwegen en Zweden verblijft. Ze heeft door haar songs ‘Dance With Us’ en ‘Forbidden Voices’ toch de aandacht op het land en haar muziek te leggen. En eerlijk is eerlijk, het heeft misschien een extra draaironde nodig, dan zijn de songs zeker aantrekkelijk en neuriënd zing je de refreintjes zo mee.

Te zien in Nederland

Jason Blue - Blue

Jason Blue - Blue

Label EMI/ Virgin / Universal

Beoordeling 7,5

Review De Britse producer en Dj Guy James Robin wist in 2015 al een deephouse versie te maken van Tracy Chapman’s song ‘Fast Car’. Hij soort daarna nog een grote hit ‘Perfect Strangers’ met JP Cooper. Met het nummer ‘Mama’ weet hij alle moeders voor zich te winnen waardoor het een enorme hit wordt.. Ze staan allemaal op zijn debuutalbum Blue en de lijst van dit soort popsongs gaat maar door. Het mooie van Blue is dat hij er wel echte liedjes van maakt. ‘Polaroid’, ‘Rise’ en ‘I See Love’ zijn alle goede songs voor een heerlijke dance party. Blue weet met zijn beats pakkende songs te maken en met een hele legio vrienden weet hij voor iedere song een ander te strikken. Nina Nisbitt, Liam Payne en Lennon Stella, Raye en Zak Abel zijn maar enkelen die hun bijdrage thuis hebben opgenomen om het door Blue te laten verwerken in een song. Het brengt mooie songs waar je vrolijk en dansend de winter mee door gaat !

Te zien in Nederland

Black Eyed Peas - Masters of the Sun

Black Eyed Peas - Masters of the Sun

Label Interscope

Beoordeling 8

Review Will I Am, Taboo en Apl. De Ap zijn weer terug! De hiphoppers hebben hun solo activiteiten even aan de kant gelegd om terug te keren daar waar men hun succes ooit begon. Het openingsnummer ‘Back To HipHop’ staat dan ook voor het gehele album en waar kennen we de Back To Life… ook alweer van. Inmiddels heeft de zangeres Fergie de band verlaten en zou worden vervangen door the Pussycat Doll Nicole Scherzinger. We horen haar op het nummer ‘Wings’ dat ze heeft ingezongen maar het album gaat vooral om de politiek. Net als Barbera Streisand en vele andere artiesten geeft ook Black Eyed Peas hun zorgen op een album weer om zoveel mensen aan het denken te zetten. Dat de heren al voor Obama het ‘Yes We Can’ en ‘We Gotta Feeling’ maakten is geen geheim. Het baart hun dan ook zorgen dat Trump zijn handelingen doet zoals het nu gaat. Het album staat vol met voorbeelden over agressie, de harde lijn van de huidige politie dat er op lijkt dat het een politiestaat wordt en de gekkigheid van de sociale media dat een inbreuk doet op de sociale gemeenschap. ‘Yes or No’ en het meer melodieuze ‘Get Ready’ zijn prachtige songs die dit uitdragen. Dat BEP een hip hop act is en dit wil laten weten horen keert de band terug naar de periode van Behind the Front en Bridging the Gap. ‘4ever’, ‘Constant’ en ‘Vibrations’ zijn songs die aansluiten op deze albums. Hierdoor is het popnummer ‘Big Love’ even een vreemde eend in de bijt, maar een mooie afsluiter van een goed maatschappelijk kritisch album met een heerlijke single ‘Dopeness’.

Te zien in Nederland 13 nov Afas Live te Amsterdam

David Allred - The Transition

David Allred - The Transition

Label Erased Tapes

Beoordeling 7,5

Review Wanneer de Amerikaanse producer en soundengineer David Allred de muzikant Peter Broderick ontmoet, ontstaat er een muzikaal chemie tussen de heren. Een experimentele zoektocht naar het juiste geluid is voor beide heren niet vreemd. Het uit zich dan ook in dit album waar de heren elkaar vinden in soms uitgebalanceerde melodieën op monotone klanken. Wanneer de trompetten van Allred klinken op ‘For Cantherine’ is het bedje wat er onder ligt meedeinend en volgzaam. Maar Allred beheerst veel instrumenten waaronder de piano. Met ‘Randy and Susan’ weet hij een klein liedje te maken dat erg broos is. Het filmisch en spannende titelstuk is vooral meeslepend en moet je ondergaan. Je laten leiden door de klanken van de instrumenten en harmonische vocalen die je gehoor strelen. Deze vocalen hoor je later in ‘The Garden’ a capella terug. Mooi en uitgebalanceerd is hierbij ook een thema, zoals het gehele album in elkaar zit. Een album van muzikanten die even iets langer hebben nagedacht over hoe ze deze songs zouden gaan opnemen…

Te zien in Nederland

Orchestra of Spheres - Mirror

Orchestra of Spheres - Mirror

Label Fire / Konkurrent

Beoordeling 7

Review De psychedelische elektro dance act Orchestra of Spheres uit New Zealand weet al enige jaren de rechte lijn in de muzikale verwarring te vinden. De songs zijn hectisch, vol overgave en veel melodie en noise. Met het album Mirror weet de band wederom te verrassen met vele melodieuze sounds in een wereld van beats, elektronica en ritmische herhaling op drums. Het openingsnummer en titelstuk neemt je direct mee in de hectiek van sounds en wisselende ritmes. De over gain ingestelde zang klinkt alsof men in een kerk de songs van het album heeft opgenomen. Met ‘Chimes’ klinken de herhalende zangstukken als klankschalen door het nummer. Erg mooi opgepakt dat en creatief ingezet, al horen we dit later in ‘Sandpiper’ op een andere manier terug. Alsof de zang een bijdrage levert aan de percussie instrumenten. Wanneer de tweede helft van het album na ‘Black and White’ aanbreekt is het hectische klanken kakafonie ingewisseld in een moment van rust. De rustgevende natuurklanken worden nagebootst en is ‘Omni’ een heerlijk rustpunt op het album. Daarna valt de band in herhaling of is het gewoon dat het aantal songs net iets te veel zijn om het verder boeiend te houden.

Te zien in Nederland

Robyn - Honey

Robyn - Honey

Label Island

Beoordeling 7,5

Review Voor degene die 10 jaar geleden bij het concert van Madonna in de Arena zijn geweest, zal Robyn misschien nog ergens in het geheugen zijn. De Zweedse zangeres trad als supportact op en weetal enige jaren in Europa hits te scoren. In Nederland is er nog veel te winnen. Het inmiddels 8ste album van deze zangeres bevat veel pop en dance zoals we dit de laatste jaren ook van o.a. Madonna horen. Het Hit me ‘Baby One More Time’ is Robyn ooit aangeboden en heeft dit nummer afgeslagen. We weten inmiddels wat de impact van het nummer van Britney Spears is geweest. Nu komt Robyn met Honey en is het inmiddels 8 jaar geleden dat haar drieluik Body Talk verscheen. Deze drie albums zou je ook als een geheel kunnen betitelen, waardoor ze nu tot haar 5de album komt. Ze speelde in de laatste serie van de HBO Girls en weet nu met het nummer Missing You bij onze zuiderburen en in UK een grote hit te scoren. De future elektrosound is weer heerlijk poppy en zoet in de klankkleur. Haar persoonlijke teksten zijn vooral begaan met het verlies van haar muziekmaatje. ‘Baby Forgive Me’ en ‘Send To Robyn Immidiately’ zijn songs die hieraan refereren. Het album staat vol uitgebalanceerde elektropop waarbij de productie een belangrijke invulling geeft. ‘Between the Lines’ en ‘Beach2020’ zijn potentiele hits, waardoor Robyn weer prima in de markt ligt. Een goed comeback plaat na 8 jaar weg te zijn geweest!

Te zien in Nederland

Saint Sisters - Shape of Silence

Saint Sisters - Shape of Silence

Label

Beoordeling 7,5

Review De dromerige popklanken van Morgan MacIntire en Gemma Doherty vallen op tussen het geweld van pop en rock album. Met hun Keltische inslag en hun lichte stemmen weten de dames een mooi en luchtig album te brengen. Met het nummer van hun EP, ‘Madrid’ wist het duo al vele streams te vergaren. Nu is er het volledig album. ‘The Beginning’ en ‘Twin Peaks’ is de start van een dromerig popalbum. Het album blijft gedurende de tijd in dezelfde sfeer. De harp kent bij hen een prominente rol, al zijn het de vocalen die het um doen. Het bijna a capella song ‘Tir Eile’ laten de dames hun stemmen optimaal klinken alsof de engelen uit de hemel komen. Natuurlijk mag het Madrid op dit album niet ontbreken. Het doet even denken aan Anne Clarke, maar hier weet men de tekst over de ah ah vocalen te brengen. Prima album waardoor de dames mooi in het voetpad van First Aid Kit kan lopen om hun plekje op de festivals van 2019 vast te stellen

Te zien in Nederland 27 nov Paradiso Noord te Amsterdam

Basinski & English - Selva Oscura

Basinski & English - Selva Oscura

Label BMI/ Konkurrent

Beoordeling 6

Review Het duo Basinski en English zijn twee componisten die voornamelijk in de wereld van de filmische sounds hun kunsten vertonen. Het album Selva Osura is dan ook een album dat men afzonderlijk heeft gemaakt. De lijn tussen Basinski’s Los Angelos en English Australische Brisbane vult zich met sfeervolle sounds. Het album bevat dan ook maar 2 songs “Mono No Aware’ en het titelnummer ‘Selva Oscura’. De monotone sound van het eerste nummer brengt een rustgevende sfeer alsof je op een veld buiten staat, waarbij langzaam de wind langs je oren waait. Het tweede deel is wel dynamischer maar houdt niet over. Door de ruisende blokkade horen we op de achtergrond vele geluiden voorbijkomen en gaan. Prima voor filmische achtergrond maar om even deze plaat op te zetten voor de gezellig, daar is het gewoon niet voor gemaakt.

Te zien in Nederland

Daniel Brandt - Channels

Daniel Brandt - Channels

Label Erased Tapes / Konkurrent

Beoordeling 7

Review Daniel Brandt is tegenwoordig op solopad. Voorheen maakte hij deel uit van het Duitse Brandt Brauer en Frick trio, maar sinds enkele jaren gaat hij voor zichzelf. Na het debuut Eternal Something uit 2017 is er nu een opvolger. Channels. Het album bevat 7 songs die instrumentale elektropop met een vleugje filmmuziek bevat. Het is vooral ritmisch, maar met een dynamische invulling van sounds en muzikale wendingen. In de techno doet Brandt niet meer dan nodig is en weet dit te minimaliseren zodat er spanning in de songs ontstaan. Inmiddels leeft de man niet meer in Berlijn maar in London waar hij zijn muzikale inpuls zoekt

Te zien in Nederland

Trevor Horn - The Reflection

Trevor Horn - The Reflection

Label Butler/ Bertus

Beoordeling 7,5

Review De naam Trevor Horn is voor veel mensen een onbekende naam, maar veel andere mensen is een het legendarische naam. Samen met de inmiddels overleden Geoff Downes vormde hij The Buggles, die een wereldhit scoorde met ‘Video Killed the Radio Star’. Maar was ook de producer van Frankie Goes To Hollywood hits, Seals wereldsong ‘Kiss from a Rose’, The Look of Love van ABC en Yes’ ‘Owner of a Lonely Heart’. Dit keer komt Horn met zijn eerste echte solo album, dat eigenlijk een soundtrack is van een animatie serie uit Japan. De serie NHK was vorig jaar op de Japanse tv te zien. Het album bevat 24 songs die voornamelijk instrumentaal zijn. De nummers doen ook wel wat Japans aan en zijn dan ook passend voor de serie. Toch zijn ze ook weer herkenbaar voor het Horn geluid dat we kennen van the Buggles (‘My Daily Life’) . Instrumentale hoge synthesizer sounds die opzwepend naar een climax gaan(“Reflections’). Om vervolgens weer als een droombeeld terug te keren (‘Peace in Blue’ of ‘In A World’). Naast de ‘Sky Down’ is het ‘Future Boyfriends’ in gezongen door Horn en zangeres Paget Shand. Het zijn luchtige songs die we doorgaans op de radio horen. Daarmee onderscheid deze elektro-producer niet. Het album is voor een reflection van zijn werk. Veelzijdig en zeker met doordachte composities.

Te zien in Nederland

Swamp Dogg - Love, Loss & Autotune

Swamp Dogg - Love, Loss & Autotune

Label Joyfull Noise Records

Beoordeling 7,5

Review Swamp Dogg is terug met een nieuw album. Met Love, Loss & Auto-Tune laat de inmiddels 76-jarige Jerry Williams Jr. een nieuwe weg in. Soul, R&B en dat in combinatie met de Auto-Tune die we bijvoorbeeld maar al te goed kennen van Bon Iver. De Amerikaan is al een mensenleven actief in de muziekindustrie. In de jaren ’60 was het vooral de “classic” soul maar in 1970 ontdekte hij naar eigen zeggen LSD en Zappa en veranderde hij zijn artiestennaam in Swamp Dogg. Successen waren er nooit echt maar toch heeft deze singer/songwriter en producer een indrukwekkende discografie achter zijn naam staan, verdeeld over een scala van over het algemeen kleinere labels. Wat we ons wellicht nog wel herinneren is één van de meest afzichtelijke albumcovers uit het verleden van zijn album Rat On uit 1971 waar Williams een gemodificeerde rat als een paard berijdt. Maar nu is hij terug met dit album waar hij de verrassende combinatie zoekt van Soul, R&B en de moderne techniek. Bij de opener, een cover van Nat King Cole's "Answer Me, My Love", wordt duidelijk welke kant Williams op gaat. Het oorspronkelijke soulvolle nummer wordt door gebruik van de Messina (ontwikkeld door Bon Iver) vervormd waardoor deze senior er een eigentijdse versie van maakt. Vervolgens is daar ‘Lonely’, een klassieke R&B/Soulsong waarmee Willams bewijst dat hij dit genre het best beheerst. De Auto-tune is e rook nu weer, maar veel minder dominant. De piano en de sax geven het nummer de bekende “Motown”-vibe. Ook I’m Coming With Lovin’ en “$$$ Huntin’ zijn nummers die een meer dan aangename “groove” hebben en heerlijk dansbaar zijn. Op nummers als ‘I’ll Pretend’ zet de singer/songwriter weer nadrukkelijk de Messina in, die het mogelijk maakt je stem tijdens het zingen te manipuleren. Op dit nummer horen we ook nog een vocale bijdrage van de al eerder genoemde Bon Iver. Ook bij ‘She’s All Mind All Mind’ wordt de Messina ingezet, en zonder gebruik van de stemmanipulator zou dit misschien wel de perfecte soulballad (kunnen) zijn. Overigens kwam dit album tot stand met behulp van twee namen uit het hedendaagse tijdperk (Ryan Olson van Poliça en Justin Vernon van Bon Iver). Meest bijzondere track is zondermeer “Sex With Your Ex’ (“Ain't nothing wrong with having sex with your ex / Sometimes that's all you need to be happy). Qua tekst maar ook qua compositie moeten we dit nummer waarschijnlijk met een knipoog nemen. Love, Loss & Auto-tune is een wat curieus album maar niet minder verfrissend. Williams bewijst nog steeds het gevoel voor Soul & R&B te hebben maar kiest op dit album simpelweg voor nieuwe, creatieve invalswegen. Soul en R&B als basis maar de uitvoering is af en toe wat bombastisch en klinkt hier en daar té blikkerig. Maar zeker een aanrader want het is toch wel bijzonder dat deze 76-jarige muziekveteraan dit album aflevert. Veel luisterplezier.

Michael Price – Tender Symmetry

Michael Price – Tender Symmetry

Label Erased Tapes / Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Wanneer de Emmy Award winnaar Michael Price zijn prijs voor zijn muziek voor de BBC serie Sherlock in ontvangst mocht nemen, was hij al verantwoordelijk voor de muziek voor the Lord of the Rings. De componist weet de muziek naadloos aan te laten sluiten bij de beelden. Met Tender Symmetry moet je de beelden er zelf even bij bedenken, maar de muziek is al even prachtig. Het is zijn tweede album voor het label Erased Tapes. Hij heeft dit maal het thema National Trust genomen. De belangrijke locaties in Engeland die iets voor de historie hebben betekend. Denk aan de fonteinen van Yorkshire (‘Fountains’ Abbey), de vuurtoren van Quarry Bank of de bunkers van ‘Fan Bay’. Om deze gebouwen in muziek te vangen is hal een hele klus. Price weet hier uitmuntend mee om te gaan en met de prachtige hoes bij de cd is het verhaal voor de verbeelding compleet. Mooi album voor de rustige zondag…

Te zien in Nederland

Sophie Hunger – Molecules

Sophie Hunger – Molecules

Label Supermoon/ Caroline

Beoordeling 7,5

Review In de multiculturele samenleving wordt vooral gesproken over mensen uit Azie en Afrika die integreren in de westerse samenleving. Sophie Hunger kent een periode van opgroeien in Zwitserland, Engeland en Duitsland. Ja, allemaal westerse landen, maar wel met verschillende culturen en gewoonten. Dit gebruikt ze in haar muziek en weet hierdoor een andere toon te raken. De dansbare droompop kent een knipoog naar de maatschappelijke samenleving met ‘She Makes President’ of ‘Tricks’ waarbij ze laat weten dat je voor alles wat je wil een trucje is. Maar de elektropop van het album en haar licht slepende stem is wat vooral opvalt. Het is een rustgevende stem die ze laat zweven op de elektronische beats die ze ondersteund met een groot diversiteit aan sounds op ‘Let It Come Down’ of het meer swingende ‘I Opened a Bar’, waar ze als storyteller her verhaal van de bar verteld. Vanaf dit moment wordt het album wat matiger en blijft het in het zelfde sfeertje rond kabbelen om tot het eind een opvallend licht popnummer Cou Cou het album af te sluiten. Het album begint spannender dat waar het eindigt.

Te zien in Nederland 30 okt Paradiso te Amsterdam

Tangata - Alive!

Tangata - Alive!

Label eigen beheer

Beoordeling 7,5

Review Tangata, een en al passie en melancholie. Waar de drama vanaf druipt en de emoties tot in het feestgedruis laat gaan. De herkenbare klanken van La Vie en Rose hoor je in de violen wanneer men het openingsnummer Libertango / Tibortango laat klinken. Het was een speciale avond in Tivoli Vredenburg waar dit album is opgenomen. De sfeer van live staat op dit album en de spanning is dan ook soms te horen. De bandonéon, contrabas en piano leggen de basis waar de violiste Andrea Bentivoglio haar muzikale vleugels over kan uitslaan. Wanneer het danspaar Carlos en Mirella het visueel aspect extra vuur geeft is het voor een avond een mooi show element erbij, al hoor je het niet op de plaat. Maar voor degene die erbij waren kunnen dit weer helder voor de geest halen. Jeannine Geerts is een zanglerares die de vocalen voor haar rekening neemt. Haar invulling is aansluitend en niet overheersend. ‘Yo Soy Maria’ geeft ze extra kracht en sfeer. Vol emotie en passie zingt ze de nummers waaronder ‘Te Quiero’ en het mooie ‘Hijo de La Luna’. Het is dan ook niet vreemd dat Tangata haar klanken over de hele wereld mag laten horen. Het is gewoon goed in zijn soort.

Te zien in Nederland

Knife Knights – Time Mirage

Knife Knights – Time Mirage

Label Subpop/ Konkurrent

Beoordeling 7

Review Het project van Ishmael Butler is een uitstapje van zijn band Disable Planets. Het is niet de eerste keer dat Butler een side project start. Met het project Shabazz Palace wist hij al eerder een project te starten met elektronisch indie songs. Het experimenten binnen de muziek is voor hem dan ook een prima gelegenheid om van de gebaande paden af te wijken. Dit album kent meer songs met een kop en staart dan zijn vorig project. Hierdoor is dit album gemakkelijker in het gehoor liggend. Ik ga de studio om iets nieuws te maken, aldus de man. Het is dan ook geen herhaling van facetten en met dit album weet hij met Erik Blood een hiphop plaat met een popsausje te maken. Door de experimentele fase is het album toch een geheel en soms zou wat aansprekende variatie niet misstaan. Het is was vlak terwijl er toch veel gebeurd. Zoals het ‘Light Up Ahead’ dat luchtig is en het meer pop georiënteerde ‘Give You, Game’ zijn verschillende songs met dezelfde sfeer. Dat maakt het album ook mooi omdat het allemaal toch past terwijl het verschillende invalshoeken kent.

Te zien in Nederland

Nieuw project

Nieuw project

Beschrijving

Type project

Klant

Ben Khan – Ben Khan

Ben Khan – Ben Khan

Label Dirty Hit/ Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review De DJ elektronica muzikant Ben Khan weet met zijn titelloos album. Een album vol moderne elektropop dat ergens tussen William Orbit en de pop van Prince ligt. Het album bevat songs die een kop en staart kennen waardoor het meer popliedjes zijn geworden. Met experimentele sounds vanuit een (drum) computer komt ‘’ Fool 4U’ tot stand, De laid back saus die hij in de songs weet te vermengen brengt hem met ‘2000 Angels’, ‘Do It Right’ of ‘The Green’ tot een sound dat doet denken aan de Prince werken in de zero jaren. Het zijn prima songs. De R&B in de elektronica hoor je in ‘Soul Into The Sun’ . Op deze wijze is Khan op zoek naar wat het best bij hem ligt. Soms wat experimenteel, dan weer een afgerond nummer. Dit is wat er nodig is om bepaalde stromingen in beweging te krijgen. Dat lukt de 21 jarige Khan op langere duur wel. De spanning van het album verliest zich na de eerste helft. Al is het een prima album, we zijn nu al nieuwsgierig hoe dit voor de toekomst gaat ontwikkelen.

Te zien in Nederland

Ane Brun - Live at the Berwaldhallend

Ane Brun - Live at the Berwaldhallend

Label V2 rec.

Beoordeling 8

Review Het is de Noorse zangeres Ane Brunvoll die eigenaar is van het Zweedse label DetErMine. Inmiddels woont ze zelf ook in Zweden en is daar ook erg populair. Haar singer-songwriters indie songs krijgen op deze live plaat een extra dimensie. De sfeer van live spelen met een orkest is altijd een meerwaarde in de opname. De spanning tussen de muzikanten is hoorbaar, om zo tot een prachtig geheel te komen. Het zijn dan ook de uitgewerkte composities van Brunn wat het in deze setting zo mooi maakt. De klassieke stukken ‘Lamento Della Ninfa’ en ‘Sonnet 138’ krijgen een eigentijds sausje door de zangpartijen. Dit doet denken aan Kate Bush meets Julia Covington met een orkest. Nu met vooral nieuwe songs van het recente album ‘When I Am Free’ en haar album uit 2012 It All Starts With One. Hierbij rekenen we niet haar prachtige cover album Leave Me Breathless uit 2017. Al weet ze van dit album de mooie versie van Beyonce ‘Halo’ prachtig te vertolken. Maar ook mag de expressie van ‘One’ op dit album niet ontbreken. Een mooi overzicht van songs van een jong talentvol zangeres die best door meer mensen gehoord mag worden!

Te zien in Nederland

Steve Hauschildt – Dissolvi

Steve Hauschildt – Dissolvi

Label Konkurrent

Beoordeling 7

Review Voormalig lid van de Emeralds, Steve Hauschildt, weet de wereld van de elektronica als geen ander te bespelen. De experimentele sound van de Emeralds gaf Hauschildt de zoektocht naar wat hij prettig vind om te spelen en het publiek om te horen. Inmiddels is de Amerikaan alweer 10 jaar en 8 solo albums verder. Dit is het eerste album dat hij niet op het Kranky Label maakt maar is overgestapt. De instrumentale songs zijn vooral te vergelijken met de electropop van Jean M. Jarre. Al weet Hauschildt de songs eerst in een experimenteel concept te gieten en daarna te laten rijpen voordat het op plaat staat. Hij haalt hier dan de belangrijkste stukken uit die de tand des tijds heeft doorstaan. Vanuit deze compositiedelen smeedt hij de nieuwe songs. Het is dan ook geen kakofonie aan geluiden, maar ook geen smooth doorsnee voorgeprogrammeerde kabbel muziek. Voor de electronica en synth pop liefhebbers is het zeker de moeite waard om dit te beluisteren. Wellicht ook voor de dj’s om hier passende samples uit te plukken.

Te zien in Nederland

Concept Dorian - The Nature of Imitation

Concept Dorian - The Nature of Imitation

Label Brainfeeder / PIAS

Beoordeling 7

Review Hij is een afgestudeerd klassiek pianist die zijn vleugels heeft uitgeslagen naar de funk, Jazz en hip- hop. Uiteindelijk duikt de Oostenrijker Oliver Thomas Johnson in de wereld van elektro en dance. Met de kennis over de toonladders die op verschillende wijze wordt aangeduid, gaat het om de naam dorisch. De dorische toonladder wordt veel gebruikt in jazzcomposities. Vandaar de naam Concept Dorian. Het is het derde album van de Concept Dorian. Ook dit is wederom een belevenis. De route die Johnson volgt is voor de een als experimentele uitdaging te noemen, voor de ander een wel overwogen keus van het gebruik van de toetsen. De klanken van ‘A Mothers Lamen’ leunen tegen het valse aan maar in het totaal wordt het weggevaagd in een geheel. Of het zoeken naar de juiste klank op ‘No Time Not Mine’ blijkt toch te swingen en licht horen we de sound of Prince in dit experimenteel geheel. De deze vorm van dance start al vanaf het eerste nummer ‘Promises’. Omdat hij in dezelfde klankkleur blijft, wordt het halverwege het album eerder eentonig door dat het nieuwe er dan wel af is. Om het album in zijn geheel tot je te nemen en de klanken daar te laten vallen waar het hoort, is het een must om dit album na enige draaiuren te beoordelen. Anders mis je de schoonheid van diverse stukken, dan wel de geniale zoektocht die de maker voor je heeft uitgezet.

Te zien in Nederland

Still Corners - Slow Air

Still Corners - Slow Air

Label Subpop / Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Het duo Greg Hughes en zangeres Tessa Murray uit Londen zijn ooit begonnen als synth-pop act met een donkere invalshoek. Inmiddels is het duo verhuisd naar het befaamde Woodstock, NY om de muzikale lucht te snuiven. Dit resulteert in het album ‘Slow Air’. Een album waar het duo een ommezwaai maakt naar een bandvorm met een luchtigere sound. ‘The Message’, ‘Black Lagoon’en ‘Fade Out’ kennen een indiepop sound. Met ‘Sad Movies’ weet de act een slow – song te maken. Catchy en gelijk aanstekelijk. De prachtige zangklanken van Murray vervagen je gedachten naar een filmische setting van het verhaal dat ze verteld. Het past geheel in deze indie droompop. De klanken klinken soms oosters en westers tegelijk waardoor ieder album een eigen heldere compositielijn kent. Het heeft het duo goed gedaan om het Verengd Koninkrijk even te verlaten en hun art-house sound te vermengen met een portie commerciële indie droompop.

Te zien in Nederland 6 dec Vera te Groningen

Sink Ya Teeth - Sink Ya Teeth

Sink Ya Teeth - Sink Ya Teeth

Label Hey Buffalo Records

Beoordeling 7,5

Review Twee stoere meiden uit het Britse Norwich brachten onlangs hun debuutalbum uit. Gewoon titelloos, plain en tot stand gekomen met niet veel meer dan een basgitaar, een drumcomputer en een synth. Resultaat zijn een tiental dansbare tracks die eigentijds maar ook heerlijk retro klinken. Maria Uzor en Gemma Cullingford leren elkaar via wat gemeenschappelijke vrienden kennen als de band van Gemma een gitarist zoekt. Er is een klik tussen de dames waarbij de gedeelde muziekvoorkeur misschien wel mede bepalend is. De combinatie van dansbare post-punk, DISCO en hier en daar wat industriële muziek vormen de belangrijkste invloeden. In een interview noemen de dames bands als New Order, Talking Heads, Tom Tom Club in een rijtje van bands waarvan de muziek belangrijk is geweest. Strakke baslijnen, samples, beeps, DISCO-beats aangevuld met de nodige elektronica zijn de belangrijkste ingrediënten van hun muziek. En dan is het logisch dat we geen nieuws onder de zon horen maar wel een aangename mix van dit alles, overgoten met wat retro-glazuur Alle kaarten worden bij de opener meteen op tafel gelegd. ‘Freak 4 The Kick’ krijgt door de drumcomputer een solide basis en de rest wordt vormgegeven door de stemmen van Maria en Gemma en de beeps en samples. Vervolgens is daar de inmiddels uitgebrachte single ‘If You See Me’, een nummer dat een heerlijke funky beat heeft die als het ware hypnotiserend werkt. Zo is alles wat we voorbij horen komen wel nieuw maar niet vernieuwend. Tracks als ‘Pushin’ en ‘Substitutes’ doen het absoluut goed op de dansvloer en een nummer als ‘Petrol Blue’ heeft in al zijn eenvoudigheid ook weer iets bezwerends. Overigens doen alle samples en beeps wel weer terug denken aan de jaren ’80. Ook ‘Glass’ (horen we daar nu het intro van Rose Royce’s ‘RR Expres’). De dames hebben het album in hun eigen woningen opgenomen; een echt DIY-album waarover ze zelf ook zeggen: “As a duo it’d be impossible for us to play every instrument live too, so that has contributed to our electronic sound. Live weuse a laptop for main drums and I play live bass Maria plays synth pad and a Korg too, occasionally live snare, depending how far we have to travel wit hall our gear on the train”. Dit titelloze debuutalbum is meer dan verdienstelijk. Zoals gezegd niet vernieuwend maar de combinatie van alle gebruikte muziekstijlen die door de knallende beats worden vormgegeven is wel een geslaagde. Verder beschikken beide dames over een puntgave stem en verdienen ze een compliment om aan al die retrogeluiden toch weer een nieuwe twist te geven. Veel luisterplezier.

Te zien in Nederland London Calling Festival

Underworld & Iggy Pop - EP Teatime Dub E

Underworld & Iggy Pop - EP Teatime Dub E

Label Caroline rec.

Beoordeling 8

Review Het is wellicht niet direct een combinatie die je verwacht, maar de elektro dance act heeft Iggy Pop gestrikt voor een mini album. Het was Rick Smith van Underworld die een meeting met Iggy Pop voor elkaar kreeg, om over een samenwerking te praten voor de soundtrack van T2 Trainspotting. Teatime Dub Encounters is het resultaat van een aantal geheime opnamesessies in een hotel, die plaats vonden vlak na de releases van hun laatste albums. De dance tracks met een energieke drive zoals we dat van Underworld kennen wordt met een storytelling van Pop ‘ingezongen’. ‘Bells of Circles’ kent de humor van Pop. ‘Smoking on an airplane…. You Can Do That’ of het verhaal dat het vliegtuig wordt gekaapt als goedkope vlucht. ‘Trapped’ is eerder in het straatje van de muziek van Pop. In plaats van de gitaar riffjes horen we nu de digi riffs. Met de 4 songs weet zowel Underworld als Pop krijgen de ruimte binnen de songs zodat ieder het beste tot hun recht komt. De storytelling ‘I’ll See Big’ is een prachtig mooi verhaal, waarbij je het idee krijgt dat Iggy Pop in je huis binnen komt een stoel pakt en aanschuift aan tafel om zijn verhaal te doen. Daar waar we Pop kennen als een oudere man die nog steeds in een ontbloot lichaam over het podium rent, is het laatste nummer ‘Get Your Shirt’ een prachtige wijze van zelfspot. Kortom een album met heerlijke dancepartijen en humor!

Te zien in Nederland

Howart - Howart

Howart - Howart

Label Tiny Room Rec.

Beoordeling 7

Review Howart is het debuut van kunstenares Anneke Nieuwdorp. Het is een mini album waarbij Anneke de weg beschrijft van het jong zijn naar het volwassen leven. Dit combineert ze met de schilderkunst en experimentele muziek. Het album is gemaakt in de periode van 2011 tot 2016. Samen met de muzikanten Dave Mollen, Gino Miniutti en Stefan Breuer weet ze een dromerig album te maken. ‘Dreams’ introduceert haar dromen die nog moeten komen en met ‘Adore’ en ‘Focus’ wordt de spannende weg afgelegd. Dit hoor je terug in de spannende drum sessie dat begeleid wordt door de samenzang alsof de zwevende engelen je de weg wijzen. Van de meer swingsound van ‘Market’ tot het einde van het album met ‘Draw’ is het vooral de drums die bepalend is voor het geheel van het album. Hierdoor krijg je soms even het idee wie nu wie begeleid. Het is de psychedelische sound en de lichte zangpartijen dat het album zweverig maken. Niet dat de songs allemaal een kop en een staart hebben, maar meer dat alles in elkaar over gaat. Over 5 jaar horen we hoe het Anneke verder is vergaan.

Te zien in Nederland

NiN - Bad Witch

NiN - Bad Witch

Label Capitol rec. Caroline

Beoordeling 8

Review Met Bad Witch weet de industrial dance rock van Nine Inch Nails sinds 5 jaar weer een album te brengen. De band is tegenwoordig gereduceerd tot een duo en dit album is het laatste deel van de drieluik dat is 2016 met Not The Actual Events startte. Vorig jaar verscheen het Add Viiolence album en nu Bad Witch. Met Bad Witch weten Trent Reznor en zijn maatje, producer en programmeur Atticus Ross wederom een stevig album vol electro power te brengen. Als gast staat the Cult zanger Ian Astbury het openingsnummer in ‘Shit Mirror’ in te zingen. Een van de meer melodieuze songs van het album. Met West Indian Girl, Mariqueen Maandig als achtergrond zanger is Shit Mirror het meest vocale nummer op het album. Een album dat met wat teleurstelling een half uur duurt. Hiervan zijn ‘I’m Not From This World’ en ‘Play the Goddamned Part’ de twee instrumentaal experimentele songs zijn. Dan hebben we nog een album over van 20 minuten. Een album vol experimentele dance en donker introvert gezongen songs ‘God Break Down the Door’ en ‘Ahead of Ourselfs’. Om vervolgens af te sluiten met ‘Over en Out’. We hadden wat meer van dit album verwacht, maar wat er op staat is dan wel weer top en herkenbaar NIN expo dancerock. Trent Reznor, die tevens verantwoordelijk is voor vele producties waaronder die van David Bowie, Queen, NERD en Megadeth weet altijd een stevige draai aan de elektronische sound te brengen. Hierdoor is hij inmiddels een legende die je eigenlijk eens hebt moeten zien.

Te zien in Nederland 27 juni AFAS Live te Amsterdam 7 Juli Rock Werchter te Werchter (B)

Claptone - Fantast

Claptone - Fantast

Label Different/ PIAS

Beoordeling 7,5

Review De dance en techno Claptone kreeg al een podium toen hij in 2013 met ‘No Eyes’ doorbrak. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en levert Claptone zijn tweede cd Fantast. De man laat zich hullen in een rood gewaad met een Venetiaans gouden masker, om zo zijn identiteit te bewaken maar ook om de gossip op te wekken. Het is een truuk dat de hedendaagse rockact Ghost goed weet uit te voeren, nadat KISS dit al jaren heeft gedaan. Binnen de dance zie je dit al veel meer gebeuren en zijn de DJ’s van Daft Punk een succesvol voorbeeld. Maar de muziek van Claptone, daar gaat het om en dan horen we een grote diversiteit van dance. De man beheerst de dance met ‘Birdsong’ tot de pop sound van Abyss of Love. Naast dat hij een leger van zanger en zangeressen de songs laat inzingen is de moderne jaren 90 sound met Katie Stelmanis een opvallend in het geheel. ‘La Esperanza’ klinkt wat luchtiger en ongecompliceerd. Een potentieel zomerhit dat het goed zal doen op de warme eilanden van de Middelandse zee. Maar ook Matt Simons, Nathan Nickolson, Jones en Zola Blood leveren hun zangbijdrage. Claptone weet hiermee een prima opvolger van zijn debuut te maken. Maar de echte dance sound is er wat van af.

Te zien in Nederland

Fatoumata Diawara – Fenfo

Fatoumata Diawara – Fenfo

Label WAgram

Beoordeling 7,5

Review Met de warme dagen is het alsof het Afrikaanse klimaat over Europa trekt. Het weer heeft de Milaneese zangeres Fatoumata Diawara meegenomen om dit grote talent uit Afrika voor te stellen aan de westerse wereld. Met het uitverkochte concert in de Amsterdamse Tolhuistuin zijn er al vele mensen die dit fenomeen hebben ontdekt. Nu de rest van Nederland nog. De vrolijke energieke klanken en de swingende Afro ritmes van ‘Interini’, ‘Fenfo’ en ‘Bonya’ weten de luisteraar wel in beweging te krijgen. Voeg bij deze mooie klanken een heerlijk Santana-gitaartje en wat achtergrond vocalen en ‘Kokoro’ behoort tot een van je favoriete songs op de warme dagen. Met de akoestische gitaar zijn songs als ‘Mama’ prachtig. Het nummer verschuift langzaam in het nummer ‘Takamba’ waardoor het als het ware een prachtig intiem liedje is geworden. Het album is niet een Afrikaans album zoals we dat veel kennen. Diawara weet er een westerse klank in te brengen zodat het vooral opzwepend en gedreven popmuziek is met een vleugje Afrika dat het allemaal swingend maakt. Verrassend lekkere zomers album!

Te zien in Nederland

Bombino - Deran

Bombino - Deran

Label PIAS

Beoordeling 7

Review Hij komt uit een woestijndorp ergens in Niger. Gewapend met een gitaar zocht hij de ruimte op waar hij voor kon vechten. Ieder dorp heuvel en podium wilde hij veroveren, ls hij maar kon spelen. Inmiddels verovert Bombino de hele wereld. Met de heerlijke folk-sound weet hij de grenzen van de rock en blues te vinden. Met Robert Plant en Led Zeppelin als inspiratiebron, weet ook Bombino een mix te maken tussen de westerse muziek en traditionele folk. ‘Tehigren’ ( The Trees) is hier een prachtig voorbeeld van en had ook op een album van Plant kunnen staan. Het album swingt en rockt met ‘Oulhin’, ‘Midiwan’ en ‘Takamba’. Hoewel de titels allemaal in een onbekende taal tot je toe komen, is het luisteren naar de songs prima te doen. Het past ook op het Oerol festival en de blues / folk festivals. Zeker hier een kijkje nemen. Het kan zo zijn dat deze man wereldwijd doorbreekt of op een deel van de wereld waar hij meer kan verdienen.

Te zien in Nederland Bambino is in Nederland te zien; 18 juni Oerol festival Terschelling 24 juni Camp Moonrise te Bussloo 25 aug Once in a Blue Moon Festival te Amsterdam

Malena Zavala - Aliso

Malena Zavala - Aliso

Label Yucatan rec.

Beoordeling 7,5

Review Bij het horen van de naam Malena Zavala is het niet zo dat we direct een belletje gaat rinkelen. Toch is deze Argentijnse artiest iemand die naam heeft gemaakt als producer en filmmaker. Met een sound dat doet denken aan Tame Impala probeert ook zij de wereld met muziek te veroveren. Het is dan ook goed mogelijk dat ze in je kast gaat verschijnen wanneer je een zwak hebt voor de dream indie pop. Het zijn allemaal ingetogen popliedjes die een psychedelisch kantje kent. “If It Goes’, ‘Broken By Two’ en ‘A Vision That’s Changed’ zijn stuk voor stuk mooie verhalen met een kop en staart. Het is dromerig en als achtergrond muziek kan dit ook prima worden opgezet. Het album kent een constante factor dat aan het eind even wijzigt met ‘I Never Said It’. Hier wordt het (nog) meer laid back pop. Het album is een heerlijk album om bij weg te dromen. Zeker met dit mooie weer!

Te zien in Nederland

La Pegatina – Ahora o Nunca

La Pegatina – Ahora o Nunca

Label Warner Esp

Beoordeling 7,5

Review We mogen wel stellen dat de zomer is begonnen. Met de zonnige temperaturen en de barbecues weer in de tuin, mag de muziek hier ook op worden aangepast. De kleurrijke klanken uit Spanje zijn hier perfect voor. Na het luisteren van het album is het Oerol gevoel weer helemaal terug en kunnen de slippers weer uit en de heupwiegende schoonheden het strand weer onveilig maken. De Catalaanse rumba sound wordt vermengd met een vleug je ska en vooral veel swingende percussie. De voormalige solo artiest Ruben Sierra startte in 2003 een project met Ovidi Diaz en Adria Salas. Het mooie is dat dit project nu, na 15 jaar meer dan levend is. La Pegatina kent inmiddels 8 albums en is dan ook niet een eendagsvlieg. Dit hoor je dan ook direct in de kwaliteit van de composities en de opname. Het heerlijke openings- en titelnummer pakt direct de zonnige kant van Spanje. Tot de laatste klanken van ‘Eh Madame’ blijft het album aantrekkelijk. Een aanstekelijk meezingend eind (al blijft het hier bij de tekst la la laaa) is het vooral catchy te noemen. De titels van het opzwepende ‘Mama’ en het Engelstalig ‘Stand & Fight’ (met Will and the People) zegt genoeg waar het over gaat. Met het melodramatisch ‘La Tempestad’ weten ze met de singer- songwriter Eva Amaral een prachtig duet te maken. Voor ieder die een uitdaging heeft om deze zomer muzikaal zomers te laten klinken is dit album een must! En voor degene die de mogelijkheid heeft om de band te zien, gewoon doen!

Te zien in Nederland 1 juli Park City Live Heerlen (met o.a. Miss Montreal, Ronnie Flex en Guus Meeuwis) 12 juli Lichtenvoorden (Zwarte Cross)

Goldmund – Occasus

Goldmund – Occasus

Label Konkurrent

Beoordeling 7

Review Het is de multi-instrumentalist Keith Kenniff die schuil gaat onder het pseudoniem Goldmund. Dit doet hij bewust, omdat Kenniff meerdere projecten en genres vertegenwoordigd. Naast zijn indie band Mint Julep werkt hij onder de naam Helios. Dit keer gaat het om het post modern klassiek project Goldmund. Met Occasus levert hij zijn tiende album onder deze naam. Een instrumentaal album waarbij de sfeerimpressie voorop staat. Het zijn thema’s waarbij Kenniff zijn piano laat spreken. Als ondersteunende begeleiding horen we de cello en strijkers, die misschien uit keyboards komen. Het maakt hem creatief en de rust die hij weet te brengen is met dit album adembenemend. Geen uitgesponnen solo’s of vrije interpretaties en improvisaties, maar structuur in beeldend wil hij de informatie overbrengen. Hierdoor mag hij gerust in het rijtje van Brian Eno, Ryuichi Sakamoto en Nils Frahm worden gezet. Het is dan ook niet vreemd dat Kenniff wordt gevraagd voor diverse soundtracks. Dit doet hij weer onder zijn eigen naam.

Te zien in Nederland

Vive La Void – Vive La Void

Vive La Void – Vive La Void

Label Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Onder de naam Vive La Void weet de medeoprichter van Moon Duo haar soloproject te presenteren. Een album waar de keyboardspeler haar creativiteit op los laat. De elektropop van Sanae Yamada is vooral instrumentaal georiënteerd. Hoewel enkele songs met zang zijn ingevuld, al is het met een luchtig en zweverige sound. Je hoor de nachtelijke sounds van dance feesten en nightlife. Het is een combinatie van een hypnotiserende sound, verweven met opzwepende elementen en een melodieuze muzikale compositielijn. Het past in het rijtje met Stereolab, Fever Ray en Broadcast.

Te zien in Nederland

Too Slow To Disco (Various Art.)

Too Slow To Disco (Various Art.)

Label HDYA / Too Slow To Disco

Beoordeling 7,5

Review Met de zomer in aantocht is de release van een nieuw album uit de serie Too Slow To Disco goed nieuws. Voor de samenstelling van deze nieuwe compilatie hebben ze de Braziliaanse superster Ed Motta weten te strikken. De Too Slow To Disco albums hebben de afgelopen jaren een grote schare volgers opgebouwd en vinden hun weg naar diverse Clubs. Basis voor deze compilatiealbums is de muziek uit de jaren ’70, toen labels als Staxx en Motown hoogtijdagen vierden. In die tijd maakte de soul, funk en “black music” furore. Voor deze nieuwe release zocht men invloeden uit het gepassioneerde, warmbloedige en sensuele Zuid Amerika die ook binnen de scope van soul, A.O.R. (Adult Orientated Rock) en funk passen. En wie kan een betere keuze maken dan ‘The Colossus Of Rio”, oftewel de beroemde Braziliaanse artiest Ed Motta. “Ed, it’s Germany calling… Man, we need your mind, your taste, and your style… are you up for curating a history of Brazil’s finest adult-orientated for the Too Slow to Disco crowd?”“Sure thing, I’d love to!” En natuurlijk verleende Motta zijn medewerking. Deze “Braziliaanse” versie in deze TSTD-serie is er één met 19 tracks met artiesten die voor ons niet altijd erg bekend in de oren klinken. Bij namen als Cassiano, Carlos Bivar en Geson Oliveira & Luiz Ewerling is waarschijnlijk niet meteen herkenning maar in Zuid Amerika zijn dit écht gevestigde namen. Zonnige soul met een vleugje Samba horen door het hele album door met tracks als ‘Copacabana Sadia’ van Junior Mendes en ’Clarear’ van Roupa Nova. In de categorie “silky soul” is daar bijvoorbeeld Biafra met het nummer ‘Leão Ferido’ en ook ‘Toda Manhã Brilha o Sol’ van Luncinha Turnbull is een logische keuze. Zo brengt Motta een variatie aan Zuid Amerikaanse artiesten samen op één album. De afsluiter ‘Atlantida’ van Rita Lee & Roberto is een onvervalste floorfiller. Deze editie van Too Slow To Disco is wederom geslaagd. Zuid-Amerikaanse muziek is hier nog steeds een soort van Nichemarkt en dit compilatiealbum brengt dit genre weer wat dichterbij. Uitermate geschikt voor het clubcircuit maar ook voor een zomerse BBQ achter in de tuin. Veel luisterplezier.

BMI goes India

BMI goes India

Label eigen beheer

Beoordeling 7,5

Review Het Nederlandse duo BMI Goes India komt met hun tweede album vol met dance gemengd met wereldmuziek. Het duo uit Eindhoven/ Weert zijn de gebroeders Tromp. Maarten en Barend beheersen de electropop en de sitar. Dit brengt hen tot grensverleggende dance. Het openingsnummer ‘Madhukauns’ geeft direct prijs wat we van de heren verwachten. Een opzwependesound wat gemengd wordt met oosterse vocalen en hypnotiserende ritmes waar de sitar overheen danst. Terwijl ‘Working in the Valley’ een heel andere oosterse sound kent is het net zo hypnotiserend en uitdagend. Met de Vangalis sounds van ‘To Be A Tree’ keert het duo weer richting Europe pop, met de hooks binnen het nummer om een andere sound in te gaan. Die zijn scherp waardoor je niet altijd meegenomen wordt de verandering van stijl. Dat wordt anders in ‘Rave On Acid’ waarbij het nummer klein wordt opgebouwd tot een heerlijk dance nummer. Direct en in your face dance is het nummer ‘Ustad Ghulam’, waarbij de sitar dansend door de beats zijn weg vindt. Met ‘Chillum’ wordt een jaren 90 sound aangeboord en het album beëindigd. Een album vol diversiteit en live wordt dit ook nog visueel ondersteund. Zeker de moeite waard om hier even te kijken!

Te zien in Nederland

Fakear - All Glows

Fakear - All Glows

Label Universal

Beoordeling 8

Review De jonge Franse producer Theo Le Vigoreux bracht onder de naam Fakear twee jaar geleden het debuutalbum Animal op de markt. De energie spatte er vanaf en de festivals reageerden gretig om deze man voor hun festival te strikken. Met All Glows weet de producer een prachtig vervolg te geven aan zijn debuut. Het album is wederom sprankelend en vol dance en pop. ‘Something Wonderful’ is als openingsnummer al direct catchy te noemen. Aanstekelijk refreintje en swingende beat. Met ‘Lost In Time’ krijgt de dance met de diepere beat de ruimte. Ook horen we de invloeden van Bonobo, met wie Fakear op tournee is geweest. De wereld muziek krijgt met de beats in ‘Lost Colours’ op dit album regelmatig de ruimte. Dit brengt dat het album een lekker gevarieerd dance pop album wordt. Het tweede deel van het album wordt het meer experimentele met ‘Visio’, ‘Lou’ en ‘Give You’. Hier krijgt de creativiteit meer de ruimte en horen we de gedrevenheid van de man, om meer met geluiden binnen de songs te spelen.

Te zien in Nederland

Daniel Avery - Song For Alpha

Daniel Avery - Song For Alpha

Label Phantasy Records

Beoordeling 7,5

Review Daniel Avery is na vijf jaar terug met een gloednieuw album vol met hypnotiserende dance muziek met een Ambient maar vooral hypnotiserend karakter. Is Dance-music geschikt voor een CD? Het blijft een lastig fenomeen; hoe krijg je de sfeer die in een club hangt vertaald naar een cd die thuis door speakers de huiskamer in wordt gestuurd of door de koptelefoon rechtstreeks je ziel in. De Londense producer Daniel Avery doet met zijn nieuwste album Song For Alpha absoluut een poging en zelf zegt hij hierover: “I’ve become increasingly interested in those moments in a club where the outside world becomes a little more than a inconsquential thought at the back of your head”. Vijf jaar na zijn geprezen debuut is hij dus terug met dit nieuw album en opvallend is dat Avery nadrukkelijk voor een wat Ambient karakter in combinatie met soft techno. Ambient klinkende soundscapes Het zijn dan ook hypnotiserende, pulserende en repetitieve klanken die de eerste nummers op het album karakteriseren waarbij Avery bij nummers als ‘Stereo L’ en ‘Projector’ mooie soundscapes weet te creëren. Wat vinniger en met strakke beats is daar dan de housetrack ‘Sensation’ die minutenlang heerlijk pulserend doorklinkt. Vervolgens pakt de Brit toch niet door en met nummers als ‘Citizen//Nowhere’ en ‘Days From Now’ klinken wat experimenteel. ‘Clear’ is na een paar luisterbeurten toch wel ongekend intens en met ‘Diminuendo’ is daar weer dat heerlijk donker klinkende randje en dat venijnige karakter. Bij het ruim vijf minuten durende ‘Slow Fade’ is daar weer zo fantastische soundscape en voor dat Avery afsluit met ‘Quick Eternity’ verrast hij met een sample van een soort zucht van een kleine zes seconden. (‘Endnote’). Met de ruim acht minuten durende afsluiter ‘Quick Eternity’ die gekenmerkt wordt door de gedempte beats wordt dit ruim één uur durende album afgesloten. Eindoordeel Daniel Avery laat op Song For Alpha een wat andere sound horen dan op zijn debuut Drone Logic. Minder duister, meer Ambient en een wat hoger experimenteer gehalte. Als geheel klinkt het coherent en blijkt Avery over een ongekend talent te beschikken als het gaat om beats te combineren met samples en geluiden. Ook de eerder gestelde vraag wordt hiermee beantwoord; deze muziek zal ongetwijfeld het best in een club tot uiting komen maar onder het genot van een biertje als achtergrond tijdens een feestje op een zonnige namiddag rendeert deze muziek ook prima. Een hypnotiserende aanrader. Veel luisterplezier.

Te zien in Nederland

Mind over Mirrors – Bellowing Sun

Mind over Mirrors – Bellowing Sun

Label Konkurrent

Beoordeling 7

Review Het is de multi instrumentalist Jaime Fennelly weet met het album Bellowing Sun gebruik te maken van een band, daar waar hij voorheen alles alleen inspeelde. Zijn dromerige sound komt dan ook voornamelijk uit de synthesizers . Het album is meer werelds georienteerd. Andere ritme sessies op ‘Oculate Beings’ en ‘Halfway to Zenith’ doen zijn intredes. Met ‘Vermillion Pink’ en ‘Matchstick Grip’ weet Fennelly met ruim 9 minuten je te bezweren om in hogere sferen te komen. De hypnotiserende deel composities wisselen elkaar af. Met Janet Beverlage die haar zangkunsten als instrument binnen de songs verwerkt, is dat verfrissend. Een prima album wanneer je van de experimentele elektro sounds houdt. Hier staan ook mooie sample stukken op voor dj’s die een andere inhoud aan de dance zouden willen geven.

Te zien in Nederland

Amsterdam Klezmer Band & Sondorgo – Szik

Amsterdam Klezmer Band & Sondorgo – Szik

Label Vetnasi records

Beoordeling 8

Review De Klezmer muziek is van Jiddische afkomst. Het muziek maken met allerlei materialen (dat toen nog geen instrumenten werden genoemd) brengt een gezelligheidssfeertje mee. We kennen dit als een Oost Europese sound niet te verwarren met Balkan muziek. In Amsterdam is het ensemble Amsterdamse Klezmer Band met de Hongaarse band Sandorgo de studio ingedoken. Het brengt een mooi geheel van Oosterse zigeunermuziek met harmonica’s, lekkere ritmesecties en violen. Het 8 minuten durende ‘Random Flow’ is genoeg om alle ingrediënten in te verwerken. De trompetten en alle instrumenten krijgen de ruimte om een solo te doen waarbij ze hun kunsten vertonen. Dit geheel op een deinende drive dat als een gezellige boel doet denken. De combinatie van Nederlands talent met deze act uit Hongarije brengt het beste naar boven. Het wordt hierdoor een eenheid en swingend geheel. Terwijl de songs een 50-50 productie is. Het gaat vooral om de muzikale eenheid binnen dit genre. Hierdoor is het een lust om deze act te zien op de theater festivals en past het prima in de sfeer van Oerol. Kortom een mooi album dat een speciaal genre bevat. Niet voor het grote publiek misschien maar zeker voor iedereen die van gezelligheid en theater houdt.

Te zien in Nederland

Kim Myhr – You I Me

Kim Myhr – You I Me

Label Hubro

Beoordeling 7

Review De Noorse gitariste en zangeres Kim Myhr wist afgelopen jaar te debuteren met het album Bloom. De jaren hiervoor was ze vooral een muzikant die aansloot bij diverse orkesten en gezelschappen. Met haar ervaring stapt ze uit de shaduw en zoekt ze het podium op. Haar uitgangspunt is vooral helder en simpel. Het album gaat over You & Me. De performer en de luisteraar, de wereld van haar en die van een ander. Het gaat niet om een tegenstelling maar om een de gezamenlijke overeenkomst. De wederkerigheid tussen mensen. Muzikaal is dat ze geen onnodige titels verzint om een instrumentaal stuk aan te duiden. Ze heeft gekozen voor een simpelere wijze. Gewoon kant a A noemen en kant b B. Hierdoor staan er op het album of cd 2 songs A duurt 18 minuten. De rustgevende sound dat met snaarinstrumenten wordt gemaakt tot een geheel. Het hypnotiserend geluid dat zich herhaald zodat je bijna in een mantra terecht komt. Voordat het zover is, is het tijd om het album om te draaien of het 2de nummer te horen krijgt. 20 minuten , net zolang dat een gemiddeld mens de aandacht kan vasthouden voordat het de geluiden niet meer oplaat. Nummer B kent vooral een dynamiek waarbij het accent ligt op de volume van het instrument. Door de herhaling daar te laten en de volume divers te gebruiken, ontstaat er een beweging binnen het nummer. Hier is de kracht van herhaling optimaal. Myhr weet met dit album een andere kijk op muziek neer te leggen. Het is niet altijd voor iedereen toegankelijk maar voor de mensen die uit de gebaande paden willen luisteren, is het een prima album.

Te zien in Nederland

Kornstad & Kork - Live

Kornstad & Kork - Live

Label Grappa

Beoordeling 7

Review Het is de Noorse tenorspeler Hakan Tornstad die met zijn ensemble een verbinding maakt met het Noors Radio Orkest KORK. Met dit album is er een registratie van de kunst van jazz met klassiek live uitgevoerd. Kornstad weet met zijn composities vooral een klassieke inslag te vinden dat tegen de opera leunt. Hij opent met de mooie tonen zodat het als aankondiging van een goede avond inluid. ‘Marachiare’ is als een mars dat door de deinende massa gaat. Het gevoel van Andre Rieu in Maastricht krijgt hier de overhand. Alleen gaat het nu om een tenor speler. Dit gevoel raakt je tijdens het album niet kwijt. Het meeslepende ‘En Svane’ is een stuk waarbij je in 9 minuten door een natuur of Disney film waant. Mooi en vooral rustgevend. Hier sluit het ‘Plystre’ naadloos op aan. Een avond met kwaliteit klassiek staat bij Kornstad centraal en maakt dit dan ook optimaal waar.

Te zien in Nederland

The Gloaming - Live at the NCH

The Gloaming - Live at the NCH

Label Real World/ PIAS

Beoordeling 8

Review Het tweede album van het Gloaming collectief kreeg een live registratie. Het optreden van the National Concert Hall in Dublin staat nu op cd waardoor de rest van de wereld getuige kan zijn van dit sublieme collectief. Deze shows worden in maart nog eens dunnetjes overgedaan. Het album 2 kreeg al diverse prijzen en dit live album past geheel in de reprise serie. Met het prachtig ‘Fainleog’ dat ruimt 18 minuten duurt wordt het concert afgerond. Een stuk waarbij je al in ademnood aan begint om te luisteren. Daarvoor zijn ‘The Rolling Wave’ en ‘The Pilgrimsong’ de revue gepasseerd. Om dit album te kunnen waarderen is er een feeling van klassiek nodig en een oor voor strijkinstrumenten. Anders zullen de vocalen van Iarla Lionaird niet tot zijn recht komen. Heb je hier (inmiddels) wel oor naar dan is het een prachtig album dat aansluit bij het debuut en 2.

Te zien in Nederland

Fickle Friends – You Are Someone Else

Fickle Friends – You Are Someone Else

Label Polydor/ Universal

Beoordeling 7

Review De Engelse band Fickle Friends weet zich vanaf 2014 met een groot aantal hits in de picture te spelen. De Youtube is gewillig om veel hits de wereld in te slingeren. Deze Friends weten zich te onderscheiden door regelmatig een song online te zetten. Inmiddels hebben ze veel aandacht en zijn ze de laatste twee jaar on tour geweest. Nu is het de tijd voor hun debuut album. Een album met pophits die het goed doen in de popdance hits. Zangeres Natassja Shiner weet de zoete popbeats zoet in te zingen. De afgelopen jaren zijn ‘Hard To Be Myself’, ‘Gue’, ‘Swim’ en ‘Hello, Hello’ in verschillende tijdzones voorbijgekomen. Nu staan ze allen achterelkaar aan geplaatst en zijn de songs strak en glad geproduceerd. Hierdoor komt er een soort van verzadiging in het album, al zijn de songs separaat prima popsongs. Opvallend is dat alle songs door henzelf zijn geschreven. Het swingt en kent catchy hooks binnen de songs. Door het album meerdere keren te beluisteren hoor je ook meer de afwisselingen en toevoegingen binnen de songs. Wanneer je dit de voor het eerst hoort klinkt het allemaal in dezelfde lijn. Al kennen de songs ‘Say No More’ en ‘Heartbroken’ toch een heel andere sound, tempo en klankkleur. Al zou je dat zo niet zo snel zeggen.

Te zien in Nederland 11 april Paradiso te Amsterdam

Moby – Everything was Beautiful, And Not

Moby – Everything was Beautiful, And Not

Label V2

Beoordeling 8

Review Het is inmiddels het 15de album in 18 jaar dat Richard Melville Hall als DJ muziek maakt. Onder de naam Moby weet hij de elektropop en dance op de muzikale kaart van de wereld te brengen. Met het album Play breekt hij internationaal door en staat hij als afsluitende act op de festivals. Een doorbraak voor beide partijen, zodat er ruimte is ontstaan voor meerdere DJs om op de reguliere grote festivals te opereren. Na 18 jaar lijkt het dat Everything was Beautiful het einde is van Moby. De titel van het album komt uit de novel Slaughterhouse – Five, een boek met verhalen uit de tweede wereldoorlog. Het album is een herkenbaar Moby album. Heerlijke ontspannen elektropop waar “The Waste of Suns” en “The Last of Goodbyes” met gospel koortjes en een heerlijke drive. “Like A Motherless Child” is een bewerking van een traditioneel nummer. Als single weet hij hiermee weer de passende aandacht op zich te vestigen. Het zijn de ingrediënten waarmee het album Play toentertijd ook werd gepromoot. Het is daarom een beetje op herhaling en de trip hop is wat minder aanwezig dan de promo doet geloven. Moby weet een vorm te vinden om de pop meer in de dance te verenigen. “Falling Rain and Light”, “The Ceremony of Innocence” of “The Middle is Gone”, het zijn allemaal laidback elektropop songs die heerlijk klinken. Of het nu in een loungebar is, op het strand of straks thuis in het zonnetje. Prima en lekker relaxt album!!

Te zien in Nederland

Carpenter Brut - Leather Teeth

Carpenter Brut - Leather Teeth

Label Caroline rec

Beoordeling 8

Klant Bij de eerste klanken van het album weten we dat de mix goed vet is en dan je wakker bent wanneer je in slaap gedut bent, of dat het energie geeft wanneer je de dag begint. Het debuutalbum van de Franse act Carpenter Brut is dan bij het eerste nummer al een succes! De stevige rocksound gecombineerd met de dance is een welkomend geluid voor de festivals. Het klinkt allemaal gemakkelijk in het gehoor en met het openingsnummer en titelstuk wordt de toon gezet. De zanglijnen van ‘Cheerleader Effect’, ‘Sunday Lunch’ en ‘Beware the Beast’ refereren naar de jaren 80 elektropop van Human League, Depeche Mode of Erasure. Het ligt ver van elkaar af, maar hier wordt het met een sausje rock allemaal verenigd en vol bravoure opgediend. De binnenkant van de hoes is een kamer met zijn helden, waaronder de poster van Monsters of Rock Donington 1990, Stryper, Motley crue en het masker van Friday the 13th. Met dit als inspiratiebron een dance album maken, dan weten we dat het er lekker stevig aan toe kan gaan. Wat Jean Michelle Jarre klanken in ‘Inferno Galore’ om het Franse volk rustig te houden. Kortom voor de festivalgangers en mensen die dance, pop en rock heerlijk vinden is dit een must om eens te beluisteren.

Te zien in Nederland 16 maart Melkweg te Amsterdam 18 maart Effenaar te Eindhoven

2017

Erik Honoré - Unrest

Erik Honoré - Unrest

Label Habro/ PIAS

Beoordeling 7

Review De Noorse multi muzikant Erik Honore is geen onbekende in de wereld van de muziek. Naast zijn werken samen met David Sylvian, Daniel Lanois en Brian Eno werkt hij vooral met Noorse muzikanten om hen te ondersteunen. Het zijn succesvolle projecten en ditmaal is het aan de meester zelve. De songs passen niet in het genre van de pop dance of jazz. Het zijn meer experimentele avantgardistische songs. De titel van Onrust is daarom wel pakkend. Zijn werk is niet onrustig maar de drang om mooie dingen te maken en dit vast te leggen brengt een vorm van onrust met zich mee. Door gebruik te maken van minder voor de hand liggende instrumenten, samples van hedendaagse geluiden en dit anders in de productie te gebruiken, wordt de zoektocht naar geluiden groot. Soms met de zang van Sidsel Endresen die de songs “Andoned Home”, het zwaardere Apparition” en “Blinded Windows” dan weer extra lucht geven. Het stuk “Procession” is zeker een van de topstukken van het album. De spanning in het ruim 7 minuten durende nummer zuigt de luisteraar in het geluid dat uit de speakers komt. Zeker de moeite waard voor de luisteraars van de experimentele jazz en vrije geluiden.

Te zien in Nederland

Nordic Giants – Applify Human Vibration

Nordic Giants – Applify Human Vibration

Label Kscoop - Bertus

Beoordeling 8

Review Het duo van Nordic Giants is vooral bekend van hun extravagante live shows. Jake Reid en Cate Ferris werden als zangers gevraagd voor hun debuut Ep. Alles goed doordacht begonnen Loki en Roka uit Engeland hun loopbaan in 2010. De optredens waren in mystiek gehuld. De songs waren instrumentaal en inspirerend voor muzikanten en filmmakers. Dit is met het nieuwe album Amplify Human Vibration niet anders. Het album is een soundtrack voor een korte film met de gelijknamige titel. Met “Taxomony of Illusions” opent het duo het album vol verhaal en powerpop. Dat met de “First Light of Dawn” al meer zweverig en passend bij het nummer terug gaat naar waar het duo in gespecialiseerd is. De composities uitgewerkt op synthesizers vol klanken met spanning. Zo nu en dan met heldere en dringende pianostukken in “Spirit” en het mooie zanggeluid van Freya. Door haar zangpartijen breekt het album in een positieve zin met “Reawake”. Het album is alsof een War of the World verteller het album aan elkaar praat. Mooi, meeslepend en een goede opvolger van het al verrassende “A Seance of Dark Delusions”.

Te zien in Nederland 29 november W2 te Den Bosch

Lost Horizons -OJALA

Lost Horizons -OJALA

Beschrijving Bella Union/ PIAS

Type project 8

Review Het duo Lost Horizons is een samenwerking van twee individuen die even de weg kwijt zijn. Voormalige Cocteau Twins bassist Simon Raymonde en Dif Juzz/ Jesus & Mary Chains drummer Richi Thomas kennen elkaar omdat ze voor het zelfde label hun werk uitbrengen. In het verleden hebben de heren al eerdere samengewerkt. Ook ditmaal weet men met vele gasten waaronder Hazel Wilde, Karen Peris en Beth Cannon prachtige songs te maken. De dreampop is vooral kwetsbaar en aanstekelijk te noemen. “Amber Sky” met Soffie Viermosse of het klassiek georiënteerde “Frenzy Fear” met Ed Riman zijn zeker songs die de moeite waard zijn. De intense sfeer slepen je mee in de donkere avonden met kaarslicht. Dit zijn nog maar enkele songs die het album tot een heerlijk rustig licht album maken.

Te zien in Nederland 12 november Guess Who Fest te utrecht

Hollie Cook - Vessel Of Love

Hollie Cook - Vessel Of Love

Label Merge Records / Konkurrent

Beoordeling 7

Review De Britse zangeres Hollie Cook is terug met haar derde album, Vessel Of Love. Ook nu is daar weer die mix van dromerige reggaeklanken waarmee je als vanzelf aan een tropische vakantie gaat denken. Culture Club Hollie Cook is met Vessel Of Love terug met een aangename versie van dromerige reggaebeat. Op zich ligt dit in de lijn van haar eerdere twee albums alleen is het allemaal net wat beter geproduceerd. Bij het luisteren naar de opener ‘Angel Fire’ wordt duidelijk wat ze voor ons in petto heeft; sensuele, luie reggae waar haar aangename stemgeluid prima tot uiting komt. Het toevoegen van de blazers is op zijn minst gezegd slim, maar tegelijkertijd voegen ze wat toe en geven de songs wat meer karakter. De keuze voor deze muziekstijl is op zich niet vreemd als we weten dat haar moeder achtergrondzangeres was bij Culture Club en Boy George haar peetvader is. Tropisch eiland Het geheel doet terugdenken aan de jaren ’70 toen Reggae een duidelijke stroming was en zelfs met nummers als Dreadlock Holiday de verbinding werd gelegd. Bij een nummer als ‘Ghostly Fading wordt net wat meer percussie toegevoegd en bij het lichtvoetige ‘Freefalling’ is het niet moeilijk om aan een zonnig strand te denken met een déjà-vu aan June Lodge. Met een nummer als ‘Lundar Addiction’, met de elektronische Space-Invaders samples, slaat Hollie de spreekwoordelijke plank wel wat mis. Daarentegen is de titelsong ‘Vessel Of Love’ dat nummer waar alles samenkomt en een soort ongedwongenheid en spontaniteit uitstraalt. De beeldvorming van een fijne vakantie op een tropisch eiland ergens in de Cariben ontstaat als vanzelf. Bij afsluiter ‘Far From Me’ heb je waarschijnlijk voor de eerste keer het gevoel dat Hollie de reggae-stijl enigszins wat los laat. Eindoordeel In deze koude winterperiode is dit album wel een aangename verrassing. Een zomers klinkend album vol met laid-back reggaebeat die het gevoel uit de jaren ’70 terugbrengt. Ze neemt ons mee naar de periode toen o.a. Bob Marley menig hit scoorde maar ook de invloed van Culture Club blijft als een zweem hangen. Wel blijft de vraag staan wat Hollie Cook nog meer in haar mars heeft. Met haar stemgeluid en bereik zou het misschien best interessant zijn om een wat ander deel van het muzikale spectrum te ontdekken. Veel luisterplezier.

Yello - Live in Berlin

Yello - Live in Berlin

Label Polydor/ Universal

Beoordeling 8,5

Review Het Zwitserse duo Dieter Meier en Boris Blank weet al van af de begin jaren 80 de dance sound te brengen waar veel danceplaten op zijn gebaseerd. Deze electro pop was voor die tijd een prettige verrassing en nu heeft Yello de status van legendarisch excentrieke dance duo. Afgelopen jaar tourde het duo voor een enkele keer. Ditmaal ter ondersteuning van het album ”Toy”. Het is dan ook logisch dat dit album sterk vertegenwoordigd is op dit album. “Limbo”. “Blue Biscuit”, en “Tool of Love” zijn enkele songs van het album. Door de electro pop met band is het soms moeilijk een oordeel te geven aan de voorprogrammeerde popsongs die live worden gepresenteerd. Het is een act dat je in dit geval moet zien zodat de bandsound door de samples heen spelen. Yello weet direct te beginnen met hun grote hit “Do It” dat toch een energie oproept van een spanning voor de show. Het album is dan ook een volledige registratie van deze show op 30 oktober 2016 in het passende Kraftwerk zaal van Berlijn Natuurlijk is de show aangevuld met de hits “Oh Yeah” en “The Race”. Een mooi document van een bijzondere act!.

Te zien in Nederland

Pale Grey – Waves

Pale Grey – Waves

Beschrijving JauneOrange

Type project 7,5

Review De Belgische droompop komt tot leven op het album Waves. Samen met Air Producer is de band uit Luik de studio in gedoken. Een album vol aanstekelijke laid back indiepop vol elektronica. Het zijn vooral songs met warme klanken die de band weet te maken. Met “Loos” en “Grace” weet men de synthersizers prettig te combineren met de gitaren en drums. Terwijl “Late Night” en “Billy” een andere kant van de band laat zien. Hiermee weet de band prettige vrolijke dance songs creeeren en met “violen” de songs op te leuken. Het geeft de variatie aan van de songs, terwijl er toch een soort van eenheid in zit dat halverwege wat matig wordt. Met “Seasons” weet men even een extra accent te geven en met het titelstuk weer rustiger af te sluiten. Het is allemaal wel lekker dromerig en wellicht heeft het nog wat draaiuren nodig om het allemaal op zijn plek te laten vallen. Maar de productie en de songs zijn allen van goede kwaliteit en lekker naar te luisteren. Misschien is het dat ik in de droom van Pale Grey bent beland en wat nummers telkens hebt gemist. Maar het is zeker geen verkeerde plaat!

Lees meer mpodia.nl

Te zien in Nederland

Wyclef Jean – Carnival III

Wyclef Jean – Carnival III

Beschrijving Legacy

Beoordeling 8

Review De man was het brein achter de hiphop formatie The Fugees. Naast het rappen weet hij zich al producer te presenteren en met Lauryn Hill twee prima albums te leveren. De singles ” Fu Gee La”, “Ready or Not” en de Roberta Flag cover “Killing Me Softly” werden enorme hits. Met Shakira en Mary J. Blige scoorde Wyclef Jean zijn hits. De man uit Haiti wist zich op te werpen tot woordvoerder. Met ” the Fall and Rise of a Refugee” levert Jean het derde deel van zijn “Carnival” album serie. Hiermee laat de meester nog even horen hoe de hiphop, soul, jazz en reggea prachtig kan worden verbonden. De single “Fela Kuti“ kent een aanstekelijke jazz beat, terwijl de smooth “Worrier” song je heerlijk meeneemt in de sound en verhaal. Met Emeli Sande weet hij het popnummer “Carry On” op te nemen terwijl hij met de akoestische gitaren worden afgewisseld met de hiphip beat en rap op “Shotta Boys”. Om daarna een onvervalste rap te doen op “Double Dutch”. Het is de kracht van de meester om iets meer te maken van de hiphop en wel op een positief muzikale wijze.

Lees meer mpodia.nl

Te zien in Nederland

Teme Tan - Teme Tan

Teme Tan - Teme Tan

Label PIAS

Beoordeling 7

Review De singer- songwriter uit Belgie is van Congolese afkomst en groeide op tussen Kinshasa en Brussel. Zijn opvoeding is een mix tussen de traditionele Congolese muziek en Amerikaanse hiphip en rap. Na het bezoeken van een concert van The Beasty Boys wist hij het zeker. Hij zou muziek gaan maken, alleen de vorm pakte even ander uit. Op het Eurosonic festival weet Teme Tan zich al in de picture te spelen. Het is nu tijd om de samenwerkingen die daar zijn afgesproken nu in te lossen met een volledig album. Het is een album dat Franstalig is en vooral ontspannend qua songs is. Het is een aanstekelijk rumba ritme dat ingevuld wordt met diverse ritmes waardoor het een lekkere dansbare plaat is. Het is dan ook niet vreemd dat Teme Tan op de dance festivals staat om een stukje rust in de stevige beats te brengen. Teme Tan is te zien in Nederland op 18 oktober ADE te Amsterdam 25 oktober Stathe TivoliVredenburg te Utrecht 7 december Paradiso te Amsterdam

Lees meer mpodia.nl

Te zien in Nederland

The Selecter – Daylight

The Selecter – Daylight

Label DMF rec./ Bertus

Beoordeling 7,5

Review Het tijdperk van de Ska ligt alweer een poosje achter ons, maar het lijkt dat we een revival van deze acts krijgen. Inmiddels is Madness al goed op weg. De hereniging van the Beat was al verrassend en met een mooi album ook aangesloten bij de club en The Selecter weet met Daylight ook weer aansluiting te vinden. De band rond de zangeres Pauline Black Vickers werd eind jaren 70 opgericht en in de jaren 80 werd ze actrice en dj in Engeland. Met de grote hit “On My Radio” weet de band nog steeds veel mensen in beweging te brengen. Samen met Arthur Hendrickson is Pauline de enige originele leden. Met het album Daylight is de sound veranderd naar meer een popsound zoals de titelsong klinkt. Toch zit overal wel een herkenbaar ska deuntje in verwerkt. Zo blijven songs als “Frontline”, “Remember Me” en “The Big Badoof” vertrouwd swingen alsof we deels in Jamaica zijn. Het album is in zijn totaal heerlijk om iets bij te doen. Live zal de band meer de interactie zoeken met het publiek waardoor de songs meer gaan leven dan op dit album. Maar ze doen weer mee!

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland The Selecter en The Beat is met een ska- avond te zien 27 oktober Melkweg te Amsterdam 29 oktober 013 te Tilburg

LCD Soundsystem - American Dream

LCD Soundsystem - American Dream

Label Columbia rec/ Sony

Beoordeling 8

Review Daar waar de jaren 80-90 Orchestral Manouvres in the Dark domineerden in de electropop, heeft LCD Soundsystem dit als inspiratiebron overgenomen en weet men dit in een nieuw modern jasje te brengen. Terwijl OMD deze week ook een nieuw album weet te brengen, weet men dit mooi in de slipstream mee te brengen of andersom. Vanaf de eerste tonen van Oh Baby, is het oude OMD geluid terug te horen en zou dit net zogoed een nummer van de band kunnen zijn. Met het “Other Voices” trekt de band even van leer. It’s sounds like the nineties…You’re just a baby now”. Al is het een reactie op hoe de mensen op hun sound reageren. Nee, er is niets mis met de songs van James Murphy. Ze klinken eigentijds met een knipoog en weten de mensen te laten swingen. Met “Change Yr Mind” en “Tonite” weer Murphy er een heerlijke draai aan te geven. Door gebruik te maken van meer percussie en scheurende gitaren klinkt het heerlijk. “Emotional Haircut” doet direct denken aan de “Devilish Haircut” van Beck al zit dat wellicht alleen maar in het hoofd. Met het hypnotiserende “Black Screen” sluit Murphy dit goede album af.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Amy O - Elastic

Amy O - Elastic

Label Konkurrent

Beoordeling 6,5

Klant De “O” staat voor Oelsner, de achternaam van deze uit Bloomington, Indiana, afkomstige singer/songwriter die onlangs haar nieuwste album Elastic uitbracht. De afgelopen jaren bracht Amy ‘O’ al meerdere albums uit, sommige alleen digitaal, sommige fysiek. Haar nieuwste album heet Elastic en neigt naar Lo-Fi achtig klinkende punkrock liedjes.Het album trapt af met het slechts anderhalve minuut durende ‘Lavender Night’ dat meteen in de hoogste versnelling wordt neergezet en misschien zelfs wat chaotisch overkomt; een hoog ritme, af en toe een gierende gitaar en prominent aanwezig synths. Dat hoge tempo hanteert ze vaker want nummers als ‘Untouchable Heart’, ‘Spacey Feeling’ en ‘Patterns’ zijn allemaal snel uitgevoerde tracks die ook allemaal binnen hetzelfde spectrum vallen. Verder is het opvallend dat het merendeel van de twaalf nummer de “single-grens” van drie minuten niet haalt waardoor het geheel ook wat gejaagd overkomt. Overigens ligt dat natuurlijk ook aan de nummers zelf die behoorlijk recht-toe-recht-aan klinken. De titelsong, één van de betere tracks op dit album vormt een soort van natuurlijke scheidslijn op het album.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/amy-o-elastic/

Te zien in Nederland

Babalong - Greatest Hits

Babalong - Greatest Hits

Label Tiny Room Rec.

Beoordeling 7,5

Review Met een Greatest Hits album je discografie te beginnen, is altijd gewaagd, maar toont ook van het hebben van lef. Uitgaande van de hits die je nog gaat produceren en de aanstekelijke gladde popsongs moet dit wel hits gaan opleveren. Babalong is een studioproject van Dave Mollen en Willem Waterschoot die hun creativiteit los laten gaan wanneer ze achter een mix en mengpaneel kunnen uitleven. Het Row On is een wat onwennig begin, maar dat loopt halverwege het nummer al beter. Cannot is direct heerlijk en aanstekelijk te noemen. Goede electropop waarbij je direct voelt dat de heren zich hier als een vis in het water voelen. De inspiratie van de oude Depeche Mode en Vince Clark- projecten horen we in “Longer”. Het refrein is aanstekelijk en met de oude synthesizersounds weet men dit in een mooi nieuw jasje te gieten. Hoewel het album amper 40 minuten telt, doet het allemaal wel veel langer aan. Of dit nu komt door hun lo-fi sound of de herhaling in de songs, het haalt de vaart soms uit het album. Toch is er veel te beluisteren in “The Opium”, “Obsure” en “Higher”. Het kost even wat meer draaiuren om alles te beluisteren en op te vangen wat de heren binnen de songs ten gehore brengen.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Katie von Schleicher - Shitty Hits

Katie von Schleicher - Shitty Hits

Label Full time Hobby / Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Na het succesvol ontvangen EP Bleaksploitation uit 2015 is het logisch dat er een volwaardig album uit komt van de Amerikaanse Katie von Schleicher. Shitty Hits is dat verwachte debuutalbum van deze singer/songwriter die Brooklyn als thuishaven heeft. Ze neemt haar nummers naar eigen zeggen op met een “tape-machine” en is daardoor in staat om diverse laagjes aan te leggen en de instrumenten hier en daar wat vervormd te laten klinken. Soms laat ze nummers wat vrolijk en helder klinken, andere nummers krijgen een wat donkerder karakter mee. De opening van het album met ‘The Image’ en ‘Midsummer’ is in ieder geval prima. Het zijn beide midtempo nummers waar ze inderdaad wat aan de knoppen draait waardoor de nummers ook wel een wat Lo-Fi achtig karakter mee krijgen. Dat ze ook een andere kant heeft blijkt wel uit het broeierige ‘Soon’, waar je met een beetje verbeelding Katie ziet optreden in een sfeervolle nachtclub. Subtiel pianospel en “jazzy Horns” maken het plaatje compleet.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/katie-von-schleicher-shitty-hits/

Te zien in Nederland

The Allergies - Push On

The Allergies - Push On

Label Japapeno rec.

Beoordeling 8

Review De producer en DJ uit het Engelse Bristol weet de soul pop en dance als een geheel te vormen. Wanneer we “Entiteld to That” horen, swingt dit de pan uit en zijn de jaren 60-70 sounds weer terug in de huidige wereld van de pop en dance. Maar The Allergies is meer dan alleen de oude soul in een nieuw jasje proppen. Het duo weet met het gevoel van de disco “Get Down On You” en “Hold On Close” verschillende muziekstijlen te mengen met de pop. Andy Cooper (Ungly Duckling) weet het met teksten en de productie het debuut album te evenaren. De hapklare popdance van “Push On”, “Funky Feelings” en “Get On the Floor” is voor elk wat wils in de disco toepasbaar. Hier valt weinig verder over te zeggen dan dat het een feestje is zowel live als op plaat!

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Anne Marie Giortz – Capital Punishment f

Anne Marie Giortz – Capital Punishment f

Label Grappa

Beoordeling 7

Review In Noorwegen is Anne-Marie Giørtz geen onbekende. Naast een solocarrière maakte ze ook nog deel uit van Ab und Zu en is ze verder terug te vinden en te horen in diverse andere samenwerkingsverbanden. Haar laatste album, På Egne Vegne, dateert alweer uit 2009 en werd door Anne Marie volledig in het Noors gezongen. Nu is daar haar nieuwste album Capital Punishments For Cars, een album dat vooral schuurt tussen pop, jazz en alternatief. Op zich ook weer niet zo vreemd als we In ogenschouw nemen dat ook nog zangleraren is in het genre Jazz en last bout nog least getrouwd is met een Noorse gitarist. Al die verschillende invloeden horen we terug op Capital Punishments For Cars, een album dat een warme luisterervaring blijkt te zijn. Het album trapt af met de titelsong en meteen wordt duidelijk dat Anne-Marie op dit album diverse muziekstijlen met elkaar zal gaan combineren en daarom heen verhalen zal gaan vertellen. De titelsong is dan ook een kruising tussen Pop en Jazz met diverse uitstapjes naar alternatief en soms klinken bepaalde delen zelfs wat experimenteel. Ook de inbreng van multi-instrumentalist Peter Baden wordt al snel duidelijk. Vervolgens is daar met ‘Make New Friends’ een compositie uit een totaal ander spectrum; rustig, zwoel, een beetje Latin en vervolgens is daar ineens het akoestische ‘What About Me’, een klein nummer waar we Anne-Marie horen, ondersteund door wat percussie. Wat opvalt, zijn de denkbeeldige rollen die Anne Marie voor de luisteraar aanneemt waarbij ze vooral de verhalenvertelster is die zij weet te verpakken in diverse muzikale stijlen.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/anne-marie-giortz-capital-punishment-for-cars/

Te zien in Nederland

2017

Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano - Eve

Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano - Eve

Label Erased Tapes / Konkurrent

Beoordeling 7

Review De componist Boysen heeft zich gevestigd in Berlijn om de elektronica en klassiek pianospel te smeden. Door zijn eigen producties onder de naam Hecq weet hij zijn naam te vestigen en wordt gevraagd om de muziek te componeren voor films, games en kunstproducties. Wanneer hij voor een project de pianist Sebastian Plano ontmoet gaan de heren aan de slag. Het project voor een game is uitgewerkt tot van alles, Everything. De stukken zijn instrumentaal en gaan naadloos in elkaar over. Voor de meeste songs is de piano leidend en weet Boysen de muzikale ondersteuning hier op aan te passen. De spanning van de composities zijn te horen en passen in het concept van de games. Van vrolijke klanken van “Aalystice” en “We’re Here” tot de spanning in “Opening Light”, waarbij voor te stellen is hoe dit in een game vorm geeft. Met een totaal van 10 songs vol klassieke en sfeervolle klanken kan de luisteraar nog een digitale toegift krijgen door gebruik te maken van een code. Om het voor de echte liefhebbers het nog aanlokkelijker te maken zijn de eerste serie vinyl albums een code voor de game toegevoegd.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Groove Armada - Vertigo & Goodbye

Groove Armada - Vertigo & Goodbye

Label Soniy

Beoordeling 7,5

Review Groove Armada bestaat inmiddels 30 jaar en bestaat uit het duo Andy Cato en Tom Findlay. De elektropop heeft zich inmiddels helemaal ontwikkeld tot een popsound. Met een re release op vinyl zijn de heren weer helemaal upto date voor de sound of 2017. Of is er eigenlijk niet veel veranderd. Het album Vertigo en Goodby Country komen uit het jaar 1999 en 2001. De Vertigo hits “At The River” en “I See You Baby” zijn vooral bekend geworden van de auto reclames. Een album waarbij de hip hop en dance mooi in elkaar over gaat. De uitgewerkte versie van deze sound horen we op het album Goodbye Country. Heerlijke popsongs anno 2000 met o.a. Richie Havens en Jeru de Damaja als gast muzikanten op “Litlle By Little”, “the Healing” en het mooie “Suntoucher”. Prima albums die nu gewoon weer mee kunnen in de tijd op een dance feestje.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Santana & The Isley Brothers – Power of

Santana & The Isley Brothers – Power of

Label Legacy - Sony

Beoordeling 8

Review De afgelopen jaren heeft de legendarische gitarist Carlos Santana diverse albums gemaakt met allerlei gasten. Nu weet hij een pack te smeden met The Isley Brothers. De soul die zijn meebrengen is weergaloos en samen met de creativiteit van Santana en zijn vrouw Cindy Blackman Santana (voorheen Lenny Kravits banden sessiedrummer) als drummer, is dit album al bijzonder te noemen. Het is een album vol covers geworden. Een album waarbij de heren een eigen versie van het origineel maken en daardoor klinken songs volledig anders, maar niet minder mooi. Stevie Wonder’s “Higher Ground” swingt nog steeds en “God Bless The Child” van Billy Holliday krijgt een sfeervol soul laagje. Cindy mag haar eigen momentje hebben met het nummer “I Remember” dat ze zingt. Prima dat ze die ruimte krijgt, al haalt dit het niet bij de heerlijke soulsongs als “Gypsy Woman”, “Love Piece Happiness” en Marvin Gaye’s “Mercy Mercy” . Met een wat maatschappelijk getinte “What the World Needs Now Is Love Sweet Love” van Burt Bacherac en het Jill Jackson’s “Let There Be Peace One Earth” passen in het huidige tijdsbeeld. Vandaar de titel van het album. Power of Peace is dan ook een mooi vredig album van de oudgedienden die in hun platenkast op zoek zijn gegaan naar passende soul songs. Prachtig!

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Mura Masa - Mura Masa

Mura Masa - Mura Masa

Label Polydor / Universal

Beoordeling 7

Klant Onder de naam Mura Masa is de DJ Alex Crossan in de wereld van de dance beter bekend. De 21 jarige DJ is vooral in Engeland bekend. Zijn “Lovesick” werd een hit en met dit album weet hij het grote publiek te veroveren. Het album is geen thunderdome achtig album. Het album bevat vooral dansbare pop songs die Mura Masa door zijn productie en elektronica samen heeft gesteld. Het doet deels denken aan de Soul To Soul uit het jaar waarin hij geboren was. De heerlijke beats met een aanstekelijke hip hop rap van Asap Rocky wordt verfraaid met heerlijke popsounds op “Nuggets”, Desiigner doet zijn werk op het ‘All Around the World” en Bonzai op “What If I Go”. Wanneer je de artiesten op hun solo albums hoort weet je het effect van Mura Masa. Hij brengt hier toch een vrolijk onbevangen sound binnen de songs waardoor de nummers bij andere collega’s hier even uitsteken. Voor dance liefhebbers zeker een momentje op dit minstens te proberen!

Lees meer www.mpodia.nl

Titel 18 aug Lowlands te Biddinghuizen 25 oktober TivoliVredenburg te Utrecht

Dans Les Arbres – Phosphoreschence

Dans Les Arbres – Phosphoreschence

Label Hubro

Beoordeling 6,5

Klant Het gezelschap van Dans Les Arbres is een combinatie van musici uit Noorwegen en Frankrijk. De geïmproviseerde sfeermuziek met strijkers, klankschalen en gongs brengen een rustgevende sfeer. Daar waar de mindfulness hun intrede doet, kun je dit album tegenkomen. Het album bestaat uit 4 instrumentale songs die vooral op de ritmes en focussen. De klanken en de galm dat het met zich meer brengt krijgt de ruimte om uit te klinken voordat een ander instrument dit “overschreeuwd”. Door gebruik te maken van de ritmische aanslag weet men de spanning in de 10 minuten durende songs te mengen. Daar waar het eenmaal op plaat staat dan zou je zeggen dat het klaar is, wanneer dit herhaaldelijk live te spelen is, wordt dit een kunst.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

A Blaze of Feather – A Blaze of Feather

A Blaze of Feather – A Blaze of Feather

Label Hell up rec. / Sony

Beoordeling 7,5

Review Het project van Mickey Smith heeft de naam A Blaze of Feather meegekregen. Een mooie titel voor een band waarmee hij zijn titelloos debuutalbum maakt. Als gitarist van de live band van Ben Howard weet hij nu Howerd te strikken als gitarist, waardoor de rollen voor een keer zijn omgekeerd. Het album kent prachtige songs waar Howard een stempel op drukt. Zijn gitaarspel is herkenbaar en met de ontspannen sfeer van “Valkery”, “Six Years” en “Greatest Heights” brengen een zweverige sound met zich mee. Smith wil zijn eigen stempel op het album drukken door zijn zangstijl en de meervoudige vocalen op het mooie “Behold” en “Requim”. De songs van het album kennen een mooi beeldend verhalen, met een muziekstijl dat ergens ligt bij Sigur Ros of War On Drugs. Intens en breekbaar.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/a-blaze-of-feather-a-blaze-of-feather/

Te zien in Nederland Lowlands

Raymond Scott – Three Willow Park

Raymond Scott – Three Willow Park

Label Bertus

Beoordeling 6

Review Met de naam Raymond Scott zijn hele generaties verbonden, waar een orgel in huis stond of waar vaderlief zijn technische muzikale kunsten ter ore lag. De Amerikaanse componist was een virtuoos als het ging om elektronische muziek. Zijn echte naam was Harry Warnow en overleed in 1994. Inmiddels zijn er generaties met de elektronische deuntjes van Scott opgegroeid. Wie de deuntjes van de Amerikaanse cartoons als Bugs Bunny, Looney Tunes en andere Warner Brothers cartoons kent, dan zijn dat de deuntjes die Scott voor hen in zijn productieruimte heeft opgenomen. Met het album Three Willow Park zijn deze deuntjes verzameld en achterelkaar gezet. Take 5,6,7…. Het is niet een album waarmee je rustig onderuit kunt zitten en kunt genieten van de composities. Nee het gaat hier vooral om de toeters en bellen, bliepjes en animatiesounds. Gemiddeld 20 seconden met uitschieters van composities die tussen de 5 en 10 minuten duren. Dit met 5 cds vol. Het zijn dan ook mooie samples die gebruikt kunnen worden in moderne dance. Al is het meer ook een historisch document.

Lees verder

Te zien in Nederland

Squrl - E.P. #260

Squrl - E.P. #260

Label Konkurrent

Beoordeling 6

Review De experimentele noiseband uit New York is een samenstelling van muzikanten die een soundtrack opnamen. Voor die gelegenheid kwam Jim Jarmusch, Carter Logan aangevuld met Shane Stoneback bijelkaar. Het resultaat was naar wens waardoor men voor meerdere soundtracks werd gevraagd. De experimentele elektrosounds wordt aangevuld met drums en gitaren. De songs zijn veelal langdradig in de basis waarover de muzikale ritmes en zangpartijen worden uitgewerkt. Het is meeslepend en past inde wereld van de soundtracks van mooie plaatjes. Met deze EP zijn de songs niet gerelateerd aan een film of soundtrack al kent het dezelfde inhoud. “Solstice” kent al een lang intro met een feedbacksound. Spannend of langdurig maar met “The Dark Rift” komt er leven in de brouwerij of met ”Equinox” de drieluik af te sluiten. Wanneer Anton Newcombe van the Brain Jonestown Massacre een remix van het laatste deel, weet Anton dit geheel als nieuw nummer “Gates of Ishtar” te verwerken. Follakzoid neemt “The Dark Rift” onder handen. Ook hij weet met zijn remix een wat levendiger verhaal van het geheel te maken. Het is dan ook wat teleurstellend dat de band zelf onder de maat presteert en dat de remixen het geheel moeten opvrolijken.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Com Truise – Iterationt

Com Truise – Iterationt

Label One Hand/ Konkurrent

Beoordeling 7

Review De Amerikaanse elektromuzikant Seth Haley heeft zijn naam omgedoopt tot een variant van Tom Cruise. De kleine man zag het als mission impossible om zijn creativiteit op een schijf te krijgen, maar dat is inmiddels gelukt! Com Truise (kom Truus!) heeft inmiddels drie albums en een serie Ep’s op de markt en is een graag geziene gast op de festivals als afsluitende act. Met zijn Drum and Bass vorm van mixen weet hij de jaren 80 stijl in de songs te verwerken. Het doet wat denken aan de Miami Vice achtergrond muziek waarbij de beelden van de achtervolging zich in no time opvolgen. Met Iteration gaat Truise op herhaling van zijn vorige album, al is het recente album alweer 5 jaar geleden. Het geheel valt in een andere dimensie. De sci fiction sounds moeten het ruimtelijk avontuur geven. Ook hier gaat het om een reis door het heelal en contacten met buitenaardse wezens. Dit thema gebruikte de prog rock act Styx ook in hun album dat dezelfde week uit kwam. Het hangt wellicht in de sky. Maar Truise weet het allemaal luchtig te houden en titels te bedenken om een ruimtereis te plannen. De instrumentale muziek en je fantasie moet het verder doen.

Lees meer ww.mpodia.nl

Te zien in Nederland

The Japanese House - Saw You In My

The Japanese House - Saw You In My

Label Caroline

Beoordeling 7

Review Het is het muzikale project van de 21 jarige Amber Bain dat ze omgedoopt heeft tot The Japanese House. Afgelopen weekend stond de jonge vrouw uit Birminghamshire op het Best Kept Secret festival, dat voor haar als gegoten past. Het project werd de afgelopen jaar door de BBC geadopteerd en op de long list verscheen de single en titelstuk van deze E.P. “Saw You In A Dream” is inmiddels ook doorgedrongen tot de Nederlandse playlist. De droompop met de lichte muzikale invulling wordt voornamelijk gedragen door de zang. Amber haar stem is licht en als een veertje weet ze zich met de technische middelen, zich te dubben. Dit overdubben en met een delay klinkt het dat er 2 zijn die net na elkaar de zang vertolken. Dit is met “Somebody You Found” heel duidelijk weergegeven. Toch blijft het popliedjes die liefelijk aandoen.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/persberichten/the-japanese-house-saw-you-in-a-dream/

Titel

KOFFIE - Huntu

KOFFIE - Huntu

Label V2

Beoordeling 7,5

Review Na drie jaar touren langs alle internationale festivals was het voor de band KOFFIE weer tijd om de studio in te duiken. Het derde album Huntu staat dan ook weer vol frisse afropop met veel gezelligheid, swing en Afrikaanse klanken binnen een pop dans binnen een Jazz format waardoor de band een graag geziene gast is op de festivals. De band staat bekend om hun groot improvisatie talent dat direct terug te horen is in het openingsstuk “Ippa”. Dat de muziek niet altijd een zang moment nodig heeft, laat deze band het over aan de ritmes en solo invullingen van blazers en keyboards. Dit zonder dat de songs nietszeggend zijn of vervelend overkomen. “Mama Deo” en het titelstuk zijn hier voorbeelden van en laat men zien hoe het ook kan. Gedreven en spanning binnen de songs levert hierbij de nieuwsgierigheid van de luisteraar op.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/koffie-huntu/

Te zien in Nederland 7 juli North Sea Jazz festival te Rotterdam 14 juli De Parade te Den Haag 27 juli Totaal festival te Bladel 10 aug Helden in het Park te Eeklo (B) 12 aug Camping Stortemelk te Vlieland 9 sept Muziekgebouw te Eindhoven 9 sept Into the Woods te Amersfoort 18 november HilverJazz te Hilvarenbeek

Moon Replay – Full Stop Etc.

Moon Replay – Full Stop Etc.

Label Hubro/ PIAS

Beoordeling 6,5

Review Het Noorse experimentele jazzfront laat zich weer horen en ditmaal met het nieuwe album van Moon Replay. Met de titels “O…..”, “7//_” wordt het al snel duidelijk, dat Daniel Meyer en zijn band op zoek zijn naar een universeel geluid. Bij het luisteren van het album, dat uiteindelijk uit instrumentale songs bestaat, horen we de experimenten met geluiden. De ruwe gitaar opent het album, dat ondersteund wordt door allerlei bij klanken die als een worden gesmeden. De klassieke drumpartijen en bas zijn tevens van de partij. Maar die gelden als kapstokken voor het geheel.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/moon-replay-full-stop-etc/

Te zien in Nederland

Joni Void – Selfless

Joni Void – Selfless

Label Castallation/ Canada/ Konkurrent

Beoordeling 7

Review Achter de naam Joni Void gaat een producer schuil. Jean Cousin is de naam, al kun is deze naam wellicht vernoemd naar een Franse schilder uit 1500. Met Selfless is er daarentegen wel een mooi schilderij gevormd zoals dat in de huidige tijd ten tonele kan worden gepresenteerd. Het album is een palet aan geluiden en elektronische beats. Het is geen dance maar behoort eerder tot de droom wereld waarin Void zich beweegt. Al vertellend geeft ze een beeld weer waar in het verhaal zich afspeeld. Hierbij zoekt ze de passende sounds. Van beatpercussie op “Artheist of Disappearance” tot hoge tonen en noise op “Desole (pardon for the Interruption)”. Het zijn allemaal experimentele invullingen die goed doordacht zijn. Het zoeken naar de geluiden en dit te laten passen in een logische vorm, zodat het in de gehele lijn geen afbreuk doet, is waar het hier op dit album gaat. Het kan een soundtrack van een film kunnen zijn.

Lees verder

Te zien in Nederland

Stand High Patrol – the Shift

Stand High Patrol – the Shift

Label Pias

Beoordeling 7

Review De elektro free jazz uit Bretagne is zeker opvallend te noemen. De songs van dit album zijn een mix van jazz en hip hop. De songs “The Shift” en “My Research” staan voorbeeldig voor het gehele album. De heren Rootystep en MacGyver zijn op zoek gegaan naar allerlei geluiden op platen en brengen dit in een mix samen. Het album is prettig naar te luisteren en past in een lounge room. Het kabbelt aan een kant door terwijl het toch een grote attentiewaarde kent. De laid back jazz trompet schalt door de songs en steekt zo nu en dan even de kop op, wanneer de beats zich blijven herhalen. Prima Dub plaat! Al valt het ook wat in herhaling, dat meer een persoonlijk iets is.

Lees verder

Titel

Nikitov – Mameloshn

Nikitov – Mameloshn

Label eigen

Beoordeling 8

Review Het is de Nederlandse zangeres Niki Jacobs en haar band dat achter de naam Nikitov schuil gaat. Met haar album Mameloshn wordt al snel duidelijk dat haar moedertaal Jiddisch is. Het is een bijzondere taal die we niet veel horen en met een album vol prachtige klanken, komt deze taal op zijn plaats. Wanneer de bekende songs met Jiddische muziek gepaard gaat, en haar prachtige stem komen de songs geheel in een ander licht te staan. Een album vol covers dat de originaliteit niet verliest, maar in een nieuw jasje wordt gezet. Het swingende ”Keejner nit” - “Ain’t Nobody” (Chaka Khan) of een intieme versie van “Ain’t No Sunshine” (Bill Withers) “Nit Keejn Zoensjain” zijn direct twee songs waarmee het album begint en je nieuwsgierig wordt naar de rest. Geen harde gitaren of knallende drums, maar ingetogen instrumenten met percussie. Het laat daardoor de teksten meer spreken. “Dzjolien” “Jolien” Dolly Parton wordt als een prachtig verhaal verteld. Gelukkig kennen we het origineel om het allemaal te kunnen volgen. Met “Beejs Trern Gisn Zich” weet Nikitov een prachtige vertolking te maken van As Tears Goes By van Marianne Faithfull/ Rolling Stones. Hier horen we hoe het origineel misschien nog beter in het Jiddisch past.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/nikitov-mameloshn/

Te zien in Nederland Komende tijd is Nikitov met Maleloshn te zien: 6 juni Amstelkerk te Amsterdam 9 juni De Drom te Enkhuizen 5 juli Verdeskerkje te Heiloo 29 oktober LJG te Amsterdam 5 november Grote Kerk te Zuidlaren

Low Roar – Once in a Long Long While

Low Roar – Once in a Long Long While

Label PIAS

Beoordeling 7

Review De droompop van het IJslandse Low Roar past exact in de sfeer wat je bij het eiland voelt. Het is ruimtelijk en vol rust. Nadat Ryan Karazijan een punt zette achter de Britpop van Audry Sessions, vertrok hij naar een eiland verderop. Behoudend ging hij daar te werk en met Once In A Long Long While komt hij na drie jaar met de opvolgen van zijn Low Roar debuut. “Without You” en “Waiting (10 Years)” zijn vooral met rust ingegeven. De klanken zijn lang en daardoor adembenemend. “Gosia” wordt intiem klein gehouden. Een gitaar met bas lijn en hierover een lichte piano die de coupletten verbind. Het keyboard georiënteerde titelstuk neemt je mee naar het dromenland om vervolgens als filmisch een beeld te maken van het verhaal dat je door de bossen brengt. Door “Crawl Back” en het piano stuk van “Poznan” wordt de snelheid geheel uit het album gehaald.

Lees verder

Te zien in Nederland 29 mei Bitterzoet te Amsterdam

Laurence Crane & Asamisimasa – Sound of

Laurence Crane & Asamisimasa – Sound of

Label Hubro PIAS

Beoordeling 7

Review Asimisimasa is een collectief van muzikanten die elkaar hebben gevonden in de Avant Garde. De interesse in elkaars instrumenten van cello, gitaar en klarinet, aangevuld met percussie en toetsen bracht hun bijeen. De Britse componist Laurence Crane werkt voornamelijk voor filmmuziek en klassieke stukken. De zoektocht brengt deze mensen bij elkaar. Aangevuld met het Berlijns orkest, weet Laurence Crane met dit album de stilte in je huis te krijgen. De aanslag op de toetsen is secuur en overwogen met alle stops en stilte momenten er in verwerkt. Hier overheen hoor je ligt de klarinet dat de naklank van de piano vult. Wanneer de constante toon aanhoudt dat met de cello wordt ondersteund, klinken de cymbalen al in de verte. Genoeg rustmomenten in het eerste stuk “John White in Berlin”. Wanneer dit in 13 stukken zo doorgaat, is dat zeker impressieve maar hiervoor moet je wel het geduld en een luisterend oor voor hebben om dit tot je te laten binnendringen. Dan valt er ook veel van te genieten.

Lees verder

Te zien in Nederland

Pumarosa - The Witch

Pumarosa - The Witch

Label Fiction/ Caroline

Beoordeling 7,5

Review De band Pumarosa heeft hun opmars gemaakt op het London Calling Festival, waar ze van de kleine zaal ieder jaar verder groeiden naar een grotere zaal. Nu heeft de band uit London hun album The Witch uit en kan men voortborduren op het zeven minuten durende indie hit van 2016 Priestless. De band kent een herkenbare Brits indie sound dat doet denken aan een mix van Faithless, Nick Cave, PJ Harvey en Radiohead. Al gaat het ditmaal om de elektrosounds die binnen de band een belangrijke rol spelen en natuurlijk zangeres Isabel Newsome. De dancesound binnen de songs doen denken aan Faithless waar het “Priestless” en “Honey” het meest herkenbare van is. Het is aan een kant hypnotiserend maar gelijk zijn de songs ook liedjes. Dat maakt de muziek van Pumarosa dan ook aantrekkelijk. Vanuit de dance schijven zo naar de zwaardere indie gitaarrock van Lions’Den. Hier horen we mee de invloeden van Nick Cave of andere indie invloeden waarbij het drama vanaf spat. Terwijl het “Red” weer een prima popliedje is.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/pumarosa-the-witch/

Te zien in Nederland

Slowdive - Slowdive

Slowdive - Slowdive

Label Dead Oceans / Konkurrent

Beoordeling 7,5

Review Daar waar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, geldt voor de Rachel Goswell. Als zangeres van de band Slowdive weet ze zich te mengen in de underground rocksound met o.a. My Bloody Valentine. Nu na 22 jaar is de drive weer gevonden en met een duik springt men weer in het diepe. Door dat de zangeres tegenwoordig regelmatig door de jeugd van nu bevraagt wordt of zij ook de zangeres is van een bijzondere band Slowdive, werd haar verhaal enthousiaster. Het stimuleert Rachel om de bandleden weer op te trommelen. Dit met enige moeite, omdat zij inmiddels in Amerika woont en haar bandleden nog in Engeland. Haar maatje Neil Halstead heeft inmiddels enkele solo albums achter de rug en drummer Simon Scott weet voor diverse acts de drums te bespelen. Nick Chaplin en Chris Savill sluiten aan en de droompoprock kan opnieuw worden ingezet. De sfeer van het album sluit naadloos aan bij het verleden. “Don’t Know Why”, “Sugar For The Pill” en “Slomo” weten de kunstzinnige aanpak van de new wave sound weer terug te brengen. De sound van Slowdive is te vergelijken met de droompoprock songs van the Cure of dat soort van acts uit de jaren 90. Vol van geluid en soms eens wat uptempo. “Everybody Knows” of “No Longer Making Time” zijn vooral aanstekelijk en door de gitaarlijn licht van aard.

Verder te lezen www.mpodia.n

Te zien in Nederland

Leftfield – Leftism

Leftfield – Leftism

Label Sony

Beoordeling 7

Review Het album Leftism is het debuutalbum van het elektronica duo Neil Barnes en Paul Daley. Dan hebben we het over 1995 en was dit een startpunt voor dance acts als The Chemicals etc. Het bijzondere aan dit duo was dat men wel gebruik maakte van (gast) vocalen. Het was dan ook PIL / Sex Pistols zanger John Lydon die met het gezongen “Open Up” en Tony Halliday met “Original” een hit in UK scoorden voor Leftfield. Het was voor die tijd een overgang van de ingezongen dance naar de trance en voortgang vanuit de House stijl. Naast hun eigen albums werd men veel gevraagd voor film muziek en leverden “Songs of Life”, “Afrika Shox” en “Afro Left” aan diverse soundtracks.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/leftfield-leftism/

Te zien in Nederland

John Milk - Paris Show Some Love

John Milk - Paris Show Some Love

Label Believe / Pias

Beoordeling 8

Review Het trio Dude York uit Seattle is terug aan het muzikale front met hun nieuwe album Sincerely. Lokaal, in het meestal regenachtige Seattle, zijn ze razend populair en hun garagerock-sound rolt inmiddels uit over de 52 staten van US of A. Het trio wordt op dit moment dus op handen gedragen bij de lokale pers en superlatieven schieten te kort. Peter Richards (gitaar/zang), Claire England (basgitaar/zang) en Andrew Hall (drums) zijn toch wel verrast door dit succes. Acht maanden lang hadden ze de intentie om het album lekker in hun eigen garage op te nemen. Bij het laten horen van de eerste resultaten waren de reacties echter zodanig dat al het geschreven werk in de prullenmand verdween. Met de hulp van producer John Goodmanson and JR Slayer werd het schrijverswerk opnieuw opgepakt, nieuwe rollen toebedeeld (Claire England schreef bijvoorbeeld twee tracks) en zie hier het resultaat; het compleet nieuwe album van deze band.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/john-milk-paris-show-some-love/

Te zien in Nederland

Zitakula – Oasis

Zitakula – Oasis

Label Eigen

Beoordeling 7

Review Als Amsterdamse band, is Zitakula wereld beroemd in de omgeving van het Vondelpark. De wereldmuziek is vooral pop gericht. De zonnige klanken komen je dan ook direct tegemoet. De blazers kleuren het pallet van de natuur en alles lijkt te gaan bloeien. De Afro-beats komt met de drietalige zang van Sandy Miessie Bakomi. Een zangeres van Belgisch en Congaleese komaf. Het is dan ook niet vreemd dat het goed past in het plaatje van de festivals als Oerol, Noorderslag, en als tussen act op de Zwarte Cross.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/zitakula-oasis/

Te zien in Nederland 20 april Paradiso te Amsterdam

Diom De Kossa – Wasso

Diom De Kossa – Wasso

Label Heilo / PIAS

Beoordeling 7

Review Ergens in een klein dorpje in Ivoorkust brengt Diom De Kossa zijn Afrikaanse klanken op de percussie tot leven. Uiteindelijk wordt hij uitgeroepen tot “The Head of drummers of the Ivory Coast National Ballet”. Met al deze ervaring reist hij door de wereld en komt uiteindelijk in Noorwegen terecht. Hier maakt hij zich verdienstelijk binnen de jazz scene. Maar het bloed gaat uiteindelijk weer borrelen en De Kossa gaat met zijn kennis en kennissen op zoek naar de Afrikaanse roots. Met Wasso weet hij de sfeer van Afrika in prettig te luister te brengen. Met de jazz invloeden en de westerse muziek is Wass gemakkelijk in het gehoor liggende Afrikaanse muziek.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/diom-de-kossa-wasso/

Te zien in Nederland/ België

Timbre Timbre – Sincerely, Future Pollut

Timbre Timbre – Sincerely, Future Pollut

Label City Slang / Konkurrent

Beoordeling 7

Review De band Timbre Timbre brengt vooral donker gekleurde indie pop dat doet denken aan Lou Reed. De band had enige jaren geleden de aandacht met het nummer “Magic Arrow” dat gebruikt werd door de tv serie Breaking Bad. Inmiddels is er na Creep On Creepin’ veel veranderd bij Timbre Timbre en brengt de band hun Sincerely, Future Pollution hun vierde album.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/timbre-timbre-sincerely-future-pollution/

Te zien in Nederland/ België 10 juli Olt Rivierenhof te Antwerpen (B) 15 juli Dour festival te Dour (B)

Jamiroquai - Automaton

Jamiroquai - Automaton

Label Virgin/ Universal

Beoordeling 7

Review Onder leiding van de keyboard meester Matt Johnson weet Jay Kay wederom een heerlijke dansplaat te maken. Het is inmiddels ruim 7 jaar geleden Jamiroquai zijn laatste album Rock Dust Star Light op de markt bracht. Dat het met Automaton ook allemaal zo automatisch verliep kun je niet zeggen. Het album is natuurlijk erg herkenbaar door de sound dat Jamiroqai kent. De space cowboys sound van het titelnummer is vooral elektronische jazz pop dat met vele elektrobeat ook wat kitscherig aan doet. Met het refrein begint het robotgeluid leven te krijgen door mee te gaan rappen. Het casio geluid klinkende robot mag er wel zijn, al is er weinig variatie in het nummer en blijft het wat hangen in hetzelfde geluid. De handclaps songs dat een discosfeer brengt is het betere werk van de band. Cloud 9 kent een lekkere vette baslijn dat swingt en waar alle muzikanten instrumentaal tegen aan kunnen leunen. Dat is meer de Jamiroquai waar iedereen op zit te wachten. Dat dit verlengt wordt met “Superfresh” waar op zijn beurt de space-sound wordt vermengd met het vertrouwde sound, begint het allemaal te lopen. Het album wordt vanaf dat punt een regelrechte funky discotheek a la 2017. Wanneer het met “Hot Property” weer over de top gaat haken we hier even af……… Voor de discoliefhebbers van weleer is dit een prima album om op zijn minst even naar te luisteren en the groove weer te vinden.

Te zien in Nederland/ België 9 november Ziggo Dome te Amsterdam

Yorkston, Thorne, Khan – Neuk Wight Delh

Yorkston, Thorne, Khan – Neuk Wight Delh

Label Domino

Beoordeling 7

Review Voor de wereldmuziek liefhebbers hebben we het hier over een superact uit India. Met Yusuf Khan die de fusion en folk verenigd en een uitdaging zoekt in de Sarangi. Het is een houten snaarinstrument dat vooral in de Hindoeistische muziek wordt gevonden. Het staat rechtop in je schoot en wordt getokkeld. Nemen we daarnaast een bassist Jon Thorne, die zich open stelt aan de experimentele improvisatie en James Yorkston die zijn kunde legt op de gitaar. Maar vanuit een meditatie en herkenbaar oosterse klanken, dan wordt het allemaal wel erg experimenteel.

Titel https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/yorkston-thorne-khan-neuk-wight-delhi-all-stars/

Te zien in Nederland/ België

Goldrapp - Silver Eye

Goldrapp - Silver Eye

Label Mute

Beoordeling 7,5

Review ACME Inc.

Titel Het Engelse duo Goldfrapp bestaat uit Alison Goldfrapp (synthesizer en vocalen) en Will Gregory (synthesizers). Het is daarbij duidelijk dat het om een electroband gaat. Sinds 1999 is het duo al actief in de dance scene en weet door de jaren heen prima met de tijd mee te gaan. Het is de afgelopen jaren even stil geweest rondom deze act. Maar na drie jaar is het dan zover. Een album vol synthpop, “Silver Eye”. Van laidback electropop als “Tigerman” tot het lekker uptempo openingsnummer “Anymore”, dat overigens de single is. Samen met de Grammy winnaar John Congleton als producent achter de knoppen en Bobby Krlic (Bjork) is dit een gelikt droomalbum geworden. “Faux Suede Drifter” en “Zodiac Black” passen geheel in het plaatje van de droomwereld van de beoogde luisteraar. Het is zwevend en het mooi licht en fragiel stemgeluid van Alison weet men dit tot prachtige liedjes te smeden. Hoewel de zangpartijen gematigd zijn bij deze songs maar vooral een vertellende functie kent. Met “Everything is Never Enough” en “Moon In Your Mouth” pakt ze de draad weer op om te gaan zingen. Om uiteindelijk met een soort industrial pop het album te eindigen met “Ocean”.

Te zien in Nederland/ Belgie

David Douglas - Spectators of the Univer

David Douglas - Spectators of the Univer

Label Atomnation / V2

Beoordeling 6,5

Review David Douglas is terug met zijn tweede album. Ook nu zit het album weer vol loom klinkende elektronica, ideaal voor de zonnige avonden die gaan komen. Naast producer is deze Nederlander die Utrecht als Homebase heeft, ook actief als videodirector en werkte in het verleden met namen als Blaudzun. Specatators Of The Universe is zijn tweede album en ook nu is het weer een album vol dansbare tracks geworden waarbij de elektronica als bijna vanzelfsprekend de basis vormt. Natuurlijk hoor je muzikale invloeden en verwijzingen van grote namen als Daft Punk, vooral bij een nummer als “I Want You”. Het album kenmerkt zich door redelijk lome, uitgerekte synthmelodieën met daarover de wat vervormde stemmen. Nummers als “Highway Of Love”, “Lucine” en “Lucid Moment” klinken lekker loom en nemen je mee op een licht soepel deinende melodie maar spannend wordt het nooit echt. Bij “Pay No Mind” worden de BPM”s wat omhoog geschroefd en “C”est La Nuit” is enigszins verrassend door de Franse tekst. Afsluiter “It All Started” is de meest lome track van het album en roept in de verte herinneringen op aan “Moments Of Love” van The Art Of Noise, maar haalt dat niveau niet.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/david-douglas-spectators-of-the-universe/

Te zien in Nederland 22 april Plato, Utrecht 5 mei De Helling, Utrecht 26 & 27 mei Sniester festival, Den Haag 9 juni Luxor Live, Arnhem


Info