De Schijvenrij
 
 

Re- Release Reviews

Alphaville - Forever Young

2019

Kim Wilde - Alien Live

Kim Wilde - Alien Live

Label earMusic

Beoordeling 8

Review De zangeres van de 80’s die meer posters wist te verkopen dan albums. Vele mannen hadden een poster van haar op haar werk op slaapkamer hangen en keken uit dat ze weer in Toppop verscheen. Nu was Kim Wilde niet zomaar iemand. Ze komt uit een muzikale familie en scoorde hits met ‘Kids in America’, ‘You Keep Me Hanging On’, ‘View From the Bridge’ en ‘Cambodia’. Het zijn enkele songs die ook op het nieuwe live album te staan. Een album dat ze in haar Europese tour heeft opgenomen. Er staan ook enkele songs op die opgenomen zijn in Nederland. ‘Cyber Nation War’ is in Haarlem opgenomen en ‘Kandy Krush’ in Utrecht. Kim Wilde weet inmiddels al enkele jaren live te imponeren. Naast dat ze haar oude hits speelt wist ze afgelopen jaar met een goed album te komen. De meeste songs op dit album komen dan ook van ‘Here Come the Aliens’ . ‘Stereo Shot’, ‘Your’s Til the End’, ‘Solstice’ en ‘Rosetta’. Dit wordt afgewisseld met de hits waardoor ze op een leuke manier de nieuwe songs aan de fans laat horen. Het is namelijk het eerste live album dat ze heeft gemaakt en de kwaliteit van spelen is top. Hierdoor kun en durf je dit ook te doen.

The Call - Collected

The Call - Collected

Label universal music

Beoordeling 8

Review De Amerikaanse band The Call behoort tot de new wave acts van de jaren 80. Deze golf was vooral in Engeland een belangrijke stroming en bleef in Amerika wat in het midden hangen. Naast bands als Ultravox, The Fixx , Simple Minds en Spandau Ballet was er dan ook the Call die een grote hit scoorde met ‘I Still Believe’. Het nummer komt van hun album Reconciled waarmee de band de wereld veroverde. Het debuut album werd al in UK opgenomen waardoor de new wave sound optimaal aanwezig was. Toen de band als support act mee toerde met Peter Gabriel vestigde de band zich in de muziek wereld. De oprichter en zanger Michael Been neemt de band op sleeptouw. De songs ‘The Walls Came Down’, ‘Everywhere I Go’, ‘Oklahoma’ en ‘Let The Day Begin’ zijn hits en door de jaren heen classics te noemen. Dit album bevat naast The Call Songs nog een serie songs van Been zijn solo albums. Wanneer Been zijn zoon Robert Levon in San Francisco Peter Hayes tegen het lijf loopt, beginnen ze een bandje, Black Rebel Motorcycle Rebellion. Een band dat het tegenwoordig net zo goed doet als the Call van toen. Als meester achter de knoppen gaat vader mee. Wanneer Been de band op Pukkelpop 2013 live de mixing doet overlijdt de meester in het ziekenhuis van Hasselt. The Call krijgt een tribute live album en nu wordt Been en de zijnen op een andere manier geëerd en kunnen we nogmaals genieten van de prachtige songs die de man ons nalaat.

Daniël Lohues - Elektrisch Live

Daniël Lohues - Elektrisch Live

Label Ericana

Beoordeling 7,5

Review De Drentse singer-songwriter toerde in zijn eentje door de theaters van Nederland om zijn Allinnig serie te presenteren. De afgelopen jaren komt er langzamerhand meer mensen op het podium en is de honger om met een band te spelen weer gegroeid. De voormalige Skik zanger heeft inmiddels Erica tot het muzikale hoofdstad van Drenthe geprolongeert zoals Harry Muskee dit ooit met Grolloo deed. Vele Nederlandse artiesten vragen de hulp in van deze man en daarom is hij belangrijker in de wereld van de Nederpop dan mensen denken. Nu gaat hij weer op pad met band en ingeplugd met zijn gitaar verovert hij de poppodia. Dit albujm is een registratie van diverse shows. Met de heerlijke boeren dialect poprock van ‘Volle Moan’ en ‘Prachtig Mooie Dag’ pakt hij de zal al snel in. De herkenbaar Drentse taal van ‘’t Giet Zoals Het Giet’, ‘Hoe Kan Dat Nou?’ en Bartjes ‘Nie Veur Spek & Bonen’ is inmiddels door heel Nederland geaccepteerd. Lohues weet de pop blues in het dialect tot een hoger niveau te brengen. Daar waar de blues ooit ook voor bedoeld is. Goede verhalen vertellen en de muzikale ondersteuning gebruiken om kracht aan het verhaal te geven. Kortom de kern van muziek. Dit weet hij prachtig te doen met ‘Naar Huus’, ‘Goa Weg’ en ‘Allinnig Moe j’’t Ok Kunnen’. Een lekker verzamelalbum !

Pet Shop Boys - Inner Sanctum

Pet Shop Boys - Inner Sanctum

Label V2

Beoordeling 8,5

Review Het zijn de heren Neil Tennant en Chris Lowe die als duo Pet Shop Boys door de wereld gaan. Wanneer Smash hits journalist Tennant zijn kritische vragen op muzikanten afvuurt, mist hij de drive tot modernisering in de muziek. We spreken over begin jaren 80, wanneer de samples en house muziek in de kinderschoenen staan. Het zou de sound voor de toekomst zijn, aldus Tennant. Samen met Chris Lowe werken de heren aan de dancesound voor de toekomst. Stevige beats gaan gepaard met aanstekelijke refreinen en enigszins monotone coupletten die worden ingezongen. Dit allemaal vanuit synthesizers, ritme- en beatboxen. Zo worden we vereerd met ‘West End Girls’, ‘Suburbia’, ‘It’s A Sin’ en de meezinger ‘Go West’. Niet iedereen is er even blij met deze kunst. Het was te simpel en te machinaal. Toch bracht het duo ook songs die muzikaal wat beter inelkaar zaten. ‘Rent’ en met Bowie werd het ‘Hello Space Boy’ gemaakt. Inmiddels waren de heren succesvol geslaagd met hun kritiek en uitwerking van nieuwe muziek en werd men als remixer veel gevraagd. Zo werd er samengewerkt met Liza Minnelli, Dusty springfield en Robbie Williams. Nog steeds leveren zij hun bijdrage aan bijvoorbeeld Lady GaGa, The Killers en Mein Tell van Rammstein! Dat de heren hun kunsten ontwikkelen horen we ook in de albums die later verschijnen. ‘Bilingual’, ‘Elysum’ en ‘Super’. Nu is er het Inner Sanctum album. Een live album waarmee het duo afgelopen jaar mee tourde. Dit gebeurt niet meer zo vaak, dat dit dan ook een zeer gewilde registratie is. Een album vol hits uit het verleden aangevuld met nieuwe disco dance hits. Dat de shows altijd ruim op tijd zijn uitverkocht geeft weer dat ze nog steeds een grote schare fans kennen. Met de nieuwe dance en de old klassiekers staan er 2 of 3 generaties in de zaal te swingen op ‘NYC boy’, ‘The Pop Kids’, ‘Domino Dancing’ en ‘Always on my Mind’. Eerlijk is eerlijk, de retropop doet het nog steeds meer dan goed!

Keith Richards - Talk is Cheap

Keith Richards - Talk is Cheap

Review BMG

Beoordeling 8

Review Wanneer de Rolling Stones in een zin voorkomt, denken we direct aan Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Jagger kende in de jaren 80 een solo carrière en Richards had die ambitie niet. Zijn tijd doodde hij met Steve Jorden en werkte mee aan een filmproject rondom Chuck Berry. Hierdoor ontstond de ruimte om andere songs te spelen. Nu zijn we 30 jaar later en is er een jubileum album van Talk is Cheap. De Rolling Stones lagen in de jaren 80 onder vuur en men vond van alles van de band. Dat het toen al bejaardenpop was en dat de albums geen echte Stones albums meer waren, maar commerciële pulp. Allemaal gelul, doe het lekker zelf maar eens was het motto van Richards. Talk Is Cheap. Het gaf ook de ruimte om hun eigen geliefde muziek te maken. Geen labels die de wetten voorschrijven, maar terug naar de roots. Chuck Berry en de blues. Het album kent de klassieker ‘Take It So Hard’ maar ook de sound van de rock and roll met Mick Taylor op gitaar ‘I Could Have Stood You Up’ en het heerlijke ‘Rockawhile’. De deluxe uitvoering kent een bonus cd met 5 songs waar naast Mick Taylor ook Bootsy Collins op ‘Brute Force’ en Johnnie Johnsons zijn vingers over de piano laat vieren. Bluessongs met een tintje rock and roll zoals het hoort.

Alphaville - Forever Young

Alphaville - Forever Young

Label Warner music

Beoordeling 7,5

Review Bij de naam van de band Alphaville zullen vooral de 45 plussers een kreet van herkenning geven. Het Duitste trio wist even na Die Deutsche Welle en voor de elektropop een grote hit te scoren met het nummer ‘Big In Japan’. Deze hit uit 1984 wordt nog veel gebruikt in documentaires en films. Het is nog steeds regelmatig op de radio te horen en staat ieder jaar nog in de top 2000. Naast deze hit had de band nog een grote hit. Het ‘Forever Young’ kent dezelfde route, en scoort nog beter dan zijn voorganger. Het is het titelstuk van het album dat nu een 35 jubileum kent. Dat is dan ook de reden waarom het album als box opnieuw is uitgebracht. Inmiddels is toetsenist Martin Lister enige jaren geleden overleden is de band nog steeds actief. Het meeste recente album Strange Attractor komt uit 2017. Maar het draait allemaal nog om dit album. Deze box kent een geremasterde versie van het origineel, aangevuld met single versies van de singles en 12” versie van tracks als ‘The Jet Set’ en ‘Sounds Like A Melody’. De derde cd bevat vooral demo remix tracks van de songs. De uitdaging toen zat voornamelijk in de mixen die tegenwoordig met de huidige materialen beter gedaan kan worden. Hierdoor is het album in de klankkleur zeker een betere versie van het origineel.

2018

The Analogues - the White Album live

The Analogues - the White Album live

Label Universal music

Beoordeling 8

Review Wanneer de topman van Tommy Hilfiger Co Fred Gehring zijn droom wilde vervullen, sprak hij af met Bart van Poppel. Een producer die een uitdaging durft aan te gaan. Inmiddels zijn The Analogues een begrip in Nederland terwijl de band maar amper 5 jaar bestaat. Het doel is om de albums van the Beatles live te spelen die de band zelf nooit live op de buhne hebben gebracht. Kortom de albums na 1966. En dat zijn misschien wel de hoogtijdagen van the Beatles op muzikaal vlak. Na Sgt. Pepper’s Lonely Heartclub band en de Magical Mystery tour is het nu om the White Album uit te pluizen en live te spelen. Ieder instrument moet identiek zijn aan de opgenomen versie. Toch weten the Analogues een eigen versie van de songs te maken zodat het ook acceptabel te spelen is. Hiermee bereikt de band het ultieme. Naast de classic songs die iedereen kent ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’, ‘Blackbird’,‘Back in the USSR’ en het mooie ‘While My Guitar Gently Wheeps’ weten de heren ook de minder bekende songs, die net zo mooi zijn, prachtig te vertolken. ‘Dear Prudence’, ‘Birthday’, ‘Mother Nature Son’ of het ‘Revolution 9’ komen goed uit de verf. Hierdoor is het een van de beste Beatle tribute acts ondanks dat men er een eigen wijze op na houdt. Dat ze dit in Liverpool opnemen is een extraatje dat vele Beatle fans zullen waarderen.

Te zien in Nederland

The Moody Blues – In Search of the Lost

The Moody Blues – In Search of the Lost

Label Unoiversal music

Beoordeling 8

Review Het is dit jaar een jubileum jaar voor ‘The Search of the Lost Chord’, het derde album van de jaren 60 band the Moody Blues. Het album bestaat 50 jaar en daar mag best een feestje omheen gebouwd worden. Het album is de opvolger van “Days of Future Past’ waar de wereldhits Nights in White Satin en en Tuesday Afternoon op staan. Met de hit ‘Ride My See-saw’ weet men nog aan te sluiten bij de hit serie. Maar zoals the Beatles en the Rolling Stones plotseling een andere sound op de plaat zetten, weet the Moody Blues dit ook te doen met dit album. Een psychedelisch album met songs als ‘House of Four Doors’, ‘Legend of a Mind’ en ‘Voices in the Sky’ geeft het verhaal van de geesten en de dood van Timothy. Opgenomen in de nachtelijke uren om de juiste sfeer te krijgen. Justin Hayward wist met Roy Thomas en zijn maatjes de spanning te vinden in de songs. Daar waar ‘Nights in White Satin’ maar een voorproefje van was, is het hier uitgewerkt tot een geheel album, met ‘Legend of A Mind’ een prachtig stuk. Met wat LSD, wierook en de whisky werden de prachtigste klanken uit de dwarsfluit en keyboard getoverd. De meeslepende zang is prachtig en ‘the Best Way To Travel’ lijkt dan een voor de hand liggend thema. Hoewel het album altijd aan de kant is gelegd en hun andere albums commercieel aantrekkelijker waren is dit nog steeds een van hun betere albums ondanks de donkere verhalen. De bonustracks op dit album zijn prachtige versies van ‘Voices in the Sky’, ‘Dr. Livingstone’, ‘Ride My See-saw’, ‘A Simple Game’ en het mooie ‘Legend of a Mind’(monoversie). Tevens is het album in box vorm verkrijgbaar met 3cd’s en 2 dvd’s.

Te zien in Nederland

Little Steven and the Disciples of Soul

Little Steven and the Disciples of Soul

Label Universal music

Beoordeling 8

Review Het afgelopen jaar kwam de kleine meester van the E Street Band al in Carre en later in diverse zalen in Nederland. Little Steven weet Bruce Springsteen al jarenlang te begeleiden en zijn albums te produceren. Daarnaast heeft de man een eigen carrière met een grote diversiteit. Tijdens de pauze van de Springsteen tournee was hij met deze band op tour om zijn Soulfire album te promoten. Dit album is dan ook een prachtig document van de liveshows. Het geeft een grote diversiteit van stijlen aan wat hij op het podium uitvoert. De gospel soul van Soulfire, de rock van Salvation en de slepende Doo wop 50sound van ‘The City Sleeps Tonight’ zijn heerlijke songs. De man weet zijn historie te blijven eren en speelt de songs ‘Down and Out in NYC’ van James Brown (ruim 12 minuten) en verteld dat hij hiermee is opgegroeid. Maar ook Mike Bloomfields ‘Groovin is Easy’, J. Geilsband ‘Freeze Frame’ met Peter Wolf. Even The Losers van Tom Petty, ‘Working Class Hero’ van John Lennon en AC DC’s ‘You Shook Me All Night Long’. Het gaat hierbij om het inspelen op de actualiteit en deze songs zaten dan ook niet in de vaste setlist, maar weet de band te spelen wanneer iemand van de band is overleden of een andere gebeurtenis. Het is de kracht van Little Steven. Natuurlijk mogen zijn hits ‘Bitter Fruit’ en ‘Forever’ in het geheel niet ontbreken en is dit een juweeltje voor allen die bij een van de shows aanwezig waren.

Te zien in Nederland

Status Quo – Down Down & Dignified at th

Status Quo – Down Down & Dignified at th

Label EarMusic

Beoordeling 8

Review Het is de Britse rockband Status Quo dat nog altijd een grote aanhang kent. Ook in Nederland is de band nog erg populair. Na het overlijden van mede oprichter Rick Parfitt eind 2016 is het Francis Rossi die de bandnaam nog hoog mag houden. De band is inmiddels volledig veranderd ten opzichte van de hoogtijdagen in de jaren 70. Dit keer komt de band met een twin-live album release. Een van de Wacken show in Duitsland en de ander van de akoestische show in London. Toch weet de band met deze nieuwe bezetting met Richie Malone op gitaar, de podia veelvuldig te beklimmen. De band staat als een huis en iedereen kent de classic songs waaronder ‘Down Down’, ‘Pictures of Matchstick Men’, ‘Rollin’ Home’ en ‘Rockin’ all Over The World’. Met een akoestische versie van al deze songs in the Royall Albert Hall weet Status Quo dit keer een andere sfeer te creëren. Het gaat meer de country stijl op en met een vleugje rock erbij is het heerlijke pop muziek. De aanwezigheid van de accordeon en zangeres geeft het een folk sfeertje extra dimensie. Het klinkt nu als het solo album van voormalig Quo – lid Bob Young, Back In Quo Country. Het is dan ook meer een overzicht van de jaren 60 tot en met nu. Songs die men niet veel speelt maar hier prima uit de verf komt. Daarnaast is er een cd/ dvd van de rockshow op Wacken van 2017. Hier hoor je de classic songs zoals je ze gewend bent. Vol energie, humor en deinende menigte. Beginnende met het altijd vertrouwde ‘Caroline’, maar ook het ‘Rain’, ‘Proposin’, ‘In The Army Now’ en alle andere bovenstaande classics. Toch blijft het verlies van Parfitt een aderlating in het geheel.

Te zien in Nederland

Status Quo - Down at Wacken

Status Quo - Down at Wacken

Label EarMusic

Beoordeling 7

Review Het is de Britse rockband Status Quo dat nog altijd een grote aanhang kent. Ook in Nederland is de band nog erg populair. Na het overlijden van mede oprichter Rick Parfitt eind 2016 is het Francis Rossi die de bandnaam nog hoog mag houden. De band is inmiddels volledig veranderd ten opzichte van de hoogtijdagen in de jaren 70. Dit keer komt de band met een twin-live album release. Een van de Wacken show in Duitsland en de ander van de akoestische show in London. Toch weet de band met deze nieuwe bezetting met Richie Malone op gitaar, de podia veelvuldig te beklimmen. De band staat als een huis en iedereen kent de classic songs waaronder ‘Down Down’, ‘Pictures of Matchstick Men’, ‘Rollin’ Home’ en ‘Rockin’ all Over The World’. Met een akoestische versie van al deze songs in the Royall Albert Hall weet Status Quo dit keer een andere sfeer te creëren. Het gaat meer de country stijl op en met een vleugje rock erbij is het heerlijke pop muziek. De aanwezigheid van de accordeon en zangeres geeft het een folk sfeertje extra dimensie. Het klinkt nu als het solo album van voormalig Quo – lid Bob Young, Back In Quo Country. Het is dan ook meer een overzicht van de jaren 60 tot en met nu. Songs die men niet veel speelt maar hier prima uit de verf komt. Daarnaast is er een cd/ dvd van de rockshow op Wacken van 2017. Hier hoor je de classic songs zoals je ze gewend bent. Vol energie, humor en deinende menigte. Beginnende met het altijd vertrouwde ‘Caroline’, maar ook het ‘Rain’, ‘Proposin’, ‘In The Army Now’ en alle andere bovenstaande classics. Toch blijft het verlies van Parfitt een aderlating in het geheel.

Te zien in Nederland

The Band - Music from the Big Pink

The Band - Music from the Big Pink

Label Universal

Beoordeling 8

Review Het is 50 jaar geleden dat het debuutalbum van de begeleidingsband van Bob Dylan verscheen. Muziek en wel uit de duim gezogen songs. Met Robbie Robertson en Levon Helm had de band enkele troeven in handen en met de diversiteit van Rick Danko, Garth Hudson en Richard Manuel was er genoeg know how om allerlei instrumenten te kunnen bespelen. Deze band was klaar om op eigen benen te staan. The Band werd uiteindelijk een legendarische band. In de wereld van de Americana sound van Crosby Stills Nash & Young, Poco etc. had de legendarische Bob Dylan zijn Band. Hiermee kon het roer omgooien en zijn akoestische gitaar inwisselen voor elektrisch. Een opmerkelijke gebeurtenis binnen de popmuziek. Toen nog onder de naam The Hawks stond The Band Dylan bij, bij een lastige periode dat een stukje geschiedenis is geworden. Wanneer Dylan een motorongeluk krijgt is de band genoodzaakt om zich zelf te vermaken. Men huurt een huis, genaamd Big Pink bij Woodstock. Hier wordt dit album opgenomen. Een album met vooral Dylan covers (‘Tears of Rage’, This Wheels On Fire’ en ‘I Shall Be Released’) die met de hele band wordt bespeeld. Aangevuld met eigen songs van voornamelijk Robertson en Manuel. Het nummer ‘the Weight’, dat wordt gezongen door drummer Levon, wordt een klassieker door de film Easy Rider. Met deze uitgave, is er een a capella versie met lichte achtergrond piano en drums te horen. ‘Yazoo Street Scandal’ en ‘Key To The Hightway’ zijn de outtakes en alternatieve songs die aan dit album is toegevoegd.

Te zien in Nederland

Poco - Collected '69-'17

Poco - Collected '69-'17

Label Universal

Beoordeling 8

Review Het is Amerikaanse country rock band Poco die in de slipstream van Crosby Stills Nash & Young hun route volgt. Uiteindelijk weten Rusty Young, Richie Furay en Jim Messina niet de status te ontvangen waar men op had gehoopt. Wanneer Richie Furay, Neil Young en Stephen Stills hun band Buffalo Springsteen opheffen gaat Furay solo verder. Het gevolg is dat dit album een producer kent en een ingevlogen steel gitarist, Jim Messina en Rusty Young. . Voeg daarbij George Grantham op drums en Randy Meisner op bas, dan hebben we de oprichting van Poco als een feit beschouwd. Het is dan ook niet vreemd dat de sound van de band de Americana 60 sound is. De Eagles doen het als sessie band goed en pikken bassist Meisner in. Hij wordt vervangen door Timothy B. Smit, die later hetzelfde pad naar the Eagles volgt. Vanaf die tijd tot de dag van vandaag is het een komen en gaan bij Poco. Furay en Messina blijven de touwtjes strak in handen houden, waardoor de creativiteit van derden maar moeizaam de ruimte krijgt. Na diverse kleine hits als ‘Keep On Trying’ en ‘Indian Summer’, scoort de band in 1979 een enorme hit. Van het album Legens komen 3 hits ‘Crazy Love’, ‘Heart of the Night en het meer bescheidener ‘Legend’. Het duurt 10 jaar voordat de band wederom een top album uitbrengt; ‘Legacy’. Voor het eerst scoort de band een wereldhit met ‘Call It Love’ en later ‘Nothing to Hide’. Inmiddels heeft de jaren 60 sound plaatsgemaakt voor de gladde poprock van de jaren 80. Overigens lijkt het alsof de band altijd te laat komt om aan te kunnen sluiten bij de populariteit van de stroming die er dan heerst. Maar dat is bij een verzamelalbum niet meer nodig. Hierdoor is deze drieluik een prima plaat en een prachtig overzicht van Poco. Verhalen over ‘Neil Young’, of de Loggins en Messina hit ‘Your Mama Don’t Dance’, ‘Hearts of Fire’ van Poco of hun solo albums. Het staat allemaal op dit album. Voor de een Good old Memories voor de ander een heerlijk album om uit te proberen. Maar luister wel in de geest des tijds waarin het gemaakt is, dan is het een heerlijk album!

Te zien in Nederland

Saxon - Innocence is No Excuse

Saxon - Innocence is No Excuse

Label BMG

Beoordeling 8

Review Het is Saxon dat behoort tot the Godfathers of New Wave of British Heavy Metal. Samen met Iron Maiden, Motorhead, Praying Mantas, Venom en Def Leppard brachten ze een golf van heavy metal binnen, wanneer de punk en disco zegevierde. Onder leiding van zanger Biff Byford en gitarist Paul Quinn klom Saxon naar de top. Met de classic Heavy Metal sound regeerde de band in deze scene. Het live album the Eagle Has Landed werd een klassieker en met Power and the Glory en Cursader wist de band een hele schare fans te mobiliseren. Deze album zijn het afgelopen jaar als re release verschenen op het BMG label. Nu is het tijd voor de volgende 3 albums die als re release het licht weer zien. Innocence is No Excuse is het zevende album van de band. Met het gezicht van een onschuldige Eva die een hap uit de appel neemt. Zegt alles over de band die op het punt staat om een commercieel album te maken en te vloeken in de heavy metal kerk. It Taste Good! En acts als Iron Maiden en Def Leppard weten deze weg ook te bewandelen. Met een nog classic rock songs ‘Rocking Again’ geeft de band een vertrouwd beeld. Maar ‘Call of the Wild’ en ‘Back on the Streets’ zijn wel heerlijk commerciële melodieuze rocksongs voor de Amerikaanse markt. Al bleek dat de Europese en UK markt deze songs in de armen sluiten. Het was een stapt te ver voor bassist Steve Dawson en hij verlaat de band.( In de jaren 2000 sluit gitarist Graham Oliver bij hem aan en noemen zich Oliver Dawson Saxon.) Het album werd in Nederland mixt. Daar waar Def Leppard huisde in de Wisseloord studio’s en de ene hit naar de andere voortbrengt, lijkt dit ook te werken voor Saxon. ‘Broken Heroes’ is nog steeds een van de juweeltjes van dit album terwijl de band met ‘Raise Some Hell’ en ‘Everybody Up’ ook de stevige kant laat zien. Deze re release is net als de andere albums gelijk aan de release uit 2010. Met b kanten van de singles en livesongs van het album.

Te zien in Nederland

Saxon - Rock the Nations

Saxon - Rock the Nations

Label BMG

Beoordeling 7,5

Review Het is Saxon dat behoort tot the Godfathers of New Wave of British Heavy Metal. Samen met Iron Maiden, Motorhead, Praying Mantas, Venom en Def Leppard brachten ze een golf van heavy metal binnen, wanneer de punk en disco zegevierde. Onder leiding van zanger Biff Byford en gitarist Paul Quinn klom Saxon naar de top. Met de classic Heavy Metal sound regeerde de band in deze scene. Het live album the Eagle Has Landed werd een klassieker en met Power and the Glory en Cursader wist de band een hele schare fans te mobiliseren. Deze album zijn het afgelopen jaar als re release verschenen op het BMG label. Nu is het tijd voor de volgende 3 albums die als re release het licht weer zien. Rock the Nations is het vervolg op het commerciële succes van Innocence . Ook dit album is in de Nederlandse Wisseloord studio’s opgenomen. De hits smaken naar meer en met ‘Waiting for the Night’ en het wat zwaardere ‘Rock the Nations’ verzilverden weer een hitnotering. Het album behoort tot een van de discutabele albums van Saxon. Het werd een overgang van old en new fans. Toch was men er van bewust dat men de oude fans wilde behouden. De b-kant van het album kent dan ook meer de heavy side of Saxon met ‘You Ain’t No Angel’, ‘Hot Running’ en ‘Empty Promises’. Klein een leuk detail is dat op de powerballad ‘Nothern Lady’ is met ‘Party ‘til You Puke’ een piano te horen is. Deze wordt bespeeld door Elton John. Het geeft dan ook iets van de status van deze band in die tijd aan. Samen met Iron Maiden, en Def Leppard scoort deze act in 1986 de hits. Met de re- release zijn de b kanten van de singles en livesongs van het album en Power and the Glory aan het album toegevoegd

Te zien in Nederland

Saxon – Destiny

Saxon – Destiny

Label BMG

Beoordeling 7,5

Review Het is Saxon dat behoort tot the Godfathers of New Wave of British Heavy Metal. Samen met Iron Maiden, Motorhead, Praying Mantas, Venom en Def Leppard brachten ze een golf van heavy metal binnen, wanneer de punk en disco zegevierde. Onder leiding van zanger Biff Byford en gitarist Paul Quinn klom Saxon naar de top. Met de classic Heavy Metal sound regeerde de band in deze scene. Het live album the Eagle Has Landed werd een klassieker en met Power and the Glory en Cursader wist de band een hele schare fans te mobiliseren. Deze album zijn het afgelopen jaar als re release verschenen op het BMG label. Nu is het tijd voor de volgende 3 albums die als re release het licht weer zien. Voor het album Destiny uit 1988, wist de band de producer Stephan Galfas te strikken. Een producer die vooral de Amerikaanse AOR acts produceerde. Dit is te horen ook. Zijn invloed op de band is sterk en de band zat in de positie dat ze diverse hits op hun conto konden schrijven. Met een cover van Christopher Cross wist de band met ‘Ride Like the Wind’ een goede hit te scoren, maar de gevestigde schare fans verlieten langzaam het schip. Paul Johnson neemt de bas waar en Nigel Durham zit hier voor het eerst achter de drumkit van Saxon. De basissectie is gewijzigd en we kunnen wel zeggen dat de band even stuurloos is geraakt. Het album kent nog wel prima songs waaronder ‘Song For Emma’, ‘Çalm Before The Storm’ en “Where the Lightning Strikes’. Toch is er iets van glans verloren gegaan en men blijkt dit tijdens het proces langzaam te beseffen. ‘I Can’t Wait Anymore’ heeft niet meer het gewenste kassucces en de band trekt zich de opvolgende jaren even terug. Er verschijnen nog live albums en greatest hits voordat hun eerste echte album weer het licht ziet. Het album Solid Ball of Rock uit 1991 wordt de eerste stap om terug te keren naar de heavy metal van weleer. Zo bereikt Saxon langzamerhand een cult status.

Te zien in Nederland

Gaslight Anthem – The ’59 Sound Sessions

Gaslight Anthem – The ’59 Sound Sessions

Label One Side Dummy

Beoordeling 7,5

Review In het kader van 10 jarig bestaand van het album The ’59 Sound is het voor the Gaslight Anthems om dit feestje nog eens over te doen. De band met Brian Fallon als brandolie, wist zich in de picture te spelen bij Pinkpop en veroverde vele fans met dit album. Inmiddels kent Fallon een solo carrière en is dit postpunk album weer uit de kast gehaald. Hier werd energie gemaakt dat Fallon solo niet meer zo heeft kunnen doen. De man is inmiddels 10 jaar ouder en maakt met zijn singer-songwriters albums nog steeds heerlijke muziek. Maar dit was andere koek. De drive op ‘High Lonesome’ of ‘Great Expentations’ is heerlijk. Daar waar folk punk en rock met elkaar vermengd worden. Met dit album zijn de songs uit de oude doos gehaald en wat ruwer in de zang. Het titelnummer is nog steeds prachtig, zelfs 10 jaar later. Al denkend dat het nummer in dat tijdsbestek past. Of het nu nog even energierijk overkomt voor iemand die het voor het eerst beluisterd, is even te betwijfelen. Kortom een album met nostalgie en toch nog steeds heerlijk om naar te luisteren.

Te zien in Nederland

Svein Finnerud Trio – Plastic Sun (re re

Svein Finnerud Trio – Plastic Sun (re re

lab Odin

Beoordeling 7,5

Review De Noorse Jazz pianist Svein Finnerud is een begrip in de jazz wereld. Met zijn trio bracht in in 1969 zijn debuutalbum en het tweede album Plastic Sun kwam een jaar daarop. Juist dit album werd een inspiratiebron voor veel jazz muzikanten. In juni is het 18 jaar geleden dat hij overleed. Het is de brug van de traditionele jazz naar de jazz met een poptintje en de vrije loop. Het openingsnummer Bernhard is catchy te noemen en met de heerlijke bas van Bjornar Andresen is ‘Alnafet Street’ en ‘Plastic Sun’ heerlijke nummers. De vrije jazz hoor je in de drums van ‘Cartoon’ en ‘Touching’. Het zijn nummers die nu in de serie van de vrije geluiden horen. Het klinkt verrassend en niet altijd even logisch. De klanken krijgen de vrije loop en de vorm waarin het gegoten wordt krijgen kaders. Wanneer we luisteren, hoor de interacties tussen de muzikanten. Met deze re-issue is het album weer helemaal netjes fris qua klankkleur en een hernieuwde inspiratiebron voor de jazzliefhebbers.

Te zien in Nederland

Jimi Hendrix – Both Sides of the Sky (re

Jimi Hendrix – Both Sides of the Sky (re

Label Sony music

Beoordeling 8

Review Dat de legendarische gitarist nog steeds voortleeft bij iedereen die een gitaar in de kast heeft staan en van gitaar muziek houdt is een feit, en misschien wel een must. Het is dan ook niet vreemd dat er met regelmaat een album uitkomt met nog wat songs van een plank of een verzamelaar. Met de digitalisering en betere mastering is het ook niet vreemd dat de live-recordings weer onder de loep wordt genomen en op plaat verschijnen.

Te zien in Nederland

Jeff Wayne - War of the Worlds

Jeff Wayne - War of the Worlds

Label Sony Music

Beoordeling 8

Review Het verhaal van Orson Welles is eigenlijk een verhaal van HG Wells. Zijn SF roman is tot een hoorspel gemaakt en werd in US op Halloween 1938 uitgezonden op de radio. Het programma werd onderbroken omdat er nogal wat verontruste mensen naar de radio hadden gebeld, bang dat er een invasie van aliens en buitenaardse wezens gaande was. Het hoorspel met nieuwsberichten, die normaliter werden als waarheid ervaren brachten angst en woede met zich mee. Dit ondanks de vele waarschuwingen van de zender CBS. Het verhaal heeft een eigen leven gekregen. CBS werd overspoelt met klachten en mocht geen hoorspel als dit meer uitzenden. 40 jaar later verschijnt het album van Jeff Wayne. Een vertaling van het hoorspel in muzikale vorm. Dit album is tot op de dag van vandaag een klassieker. Inmiddels is er van de dubbel elpee een dubbel cd verschenen en de film van Steven Spielberg is weer gebaseerd om de beide versies. Inmiddels tourt Bert Heerink met een cast door de theaters om een versie van dit verhaal weer te geven. De Engelse show uit 2012 met o.a. Jason Donovan was al een spektakel. Een mooie show en een mooi verhaal dat garant staat voor een heerlijk avondje uit en thuis te komen en het album weer op te zetten. Nu de re-release in een helder jasje weer gegeven.

Te zien in Nederland

Whitney – I Wish You Love: More From the

Whitney – I Wish You Love: More From the

Label Sony music

Beoordeling 7,5

Review Dat de film the Bodyguard veel indruk op mensen heeft gemaakt is inmiddels wel duidelijk. De hoofdrol was in handen van Whitney Houston. Een vrouw die begon haar carrière al vroeg en haar heldere stem viel meteen op. Het verhaal van Houston is inmiddels ook uit de treure. Hoewel de film vele hits bevat, was haar top periode al hiervoor gemaakt. Hierdoor kreeg ze de kans om te gaan acteren en zangeressen (en zangers) die plotseling gaan acteren (en andersom), dan wordt het spannend. Het pakte voor Whitney goed uit. De kritieken waar goed en de album verkoop ging ook de goede kant op. Met dit album horen we Whitney voor een deel het album inzingen en daarbij gaat ze Tina Turner na om ook alleen maar covers op te nemen. Dolly Partons ‘I Will Always Love You’ is zo’n cover. Je kunt er vanalles over zeggen maar een ding is zeker. Whitney heeft dit perfect ingezongen en het is een kroon op haar zangcarrière. Met dit album worden meerdere songs in verschillende versies weer gegeven. Met een album vol live versies valt het album wat in herhaling en is het album eigenlijk voor de echte liefhebber van Whitney een heuse aanwinst.

Te zien in Nederland

2017

Gruppo Sportivo

Gruppo Sportivo

Label Sony

Beoordeling 8

Review Back to 78, dat was het motto toen het prachtige album van Gruppo Sportivo uit kwam. De band had zich toen binnen de popscene bijna gevestigd. Insiders wisten dat deze band van Hans Vandenburg bijzondere songs maakte die zich scheidden van de disco sound van Anita Meijer, de singers-songwriters verhalen van Boudewijn de Groot en de rock van Herman Brood of Golden Earring. De Haagse band weet met de invalshoek van pop, punk, rock en zich zeker niet serieus nemen een andere klank binnen de toen opkomende Nederpop te brengen. “I Shot the Manager” ipv the Sheriff, de hoela hoops en petticoats van “Hoola Fever” van de film Grease of “Beeb Beep Love” zijn nog steeds mooi grappen als knipoog naar hoe mensen zich gedragen in de toenmalige maatschappij. Maar muzikaal was het ook lekker fris en zeker niet vol en belanden. De popsongs klonken luchtig en het achtergrond koortje genaamd de Bombita’s, van Herman Brood. Het mooie was de eerste albums werden geproduceerd door Barry Hay (Golden Earring) en Robert Jan Stips ( Golden Earring, Supersister en nu NITS). Hierdoor werd de kwaliteit van de productie en songs goed. “Rock n Roll”, “Disco Really Made It”, “Hey Girl” en “PS.78” grote internationale hits. Het was een mooi meenomen geintje. Het tweede deel bevat de mindere grote hit periode van de band. Toch weet VandenBurg nog prachtige songs te maken waar het album “Sucker of the Century” nog steeds een van mijn favoriete albums is. Een heerlijk album om even terug in de tijd te gaan. Tegenwoordig maakt Hans VandenBurg nog steeds mooie album waaronder het recente Dig It.

Te zien in Nederland

Frank Boeijen Groep

Frank Boeijen Groep

Label Sony

Beoordeling 8

Review Sony is ooit begonnen met een serie The Golden Years of Dutch Music. Hiervan is er nu de eerste serie van uitgebracht. Het gaat om de classic Nederlandse acts weer in de spotlights te zetten. De tijd waar de Nederpop furore maakte komt nu weer tot leven. Frank Boeijen mag wel tot een van de beste singer songwriters van Nederland worden gerekend. Zijn huidige albums zijn misschien minder populair dan zijn tijd van de Frank Boeijen Groep, maar zeker niet minder in kwaliteit. Dit heeft hij door de jaren opgebouwd. Als duo start de Nijmegenaar met Wout Pennings zijn muziek carrière op toneel. De Bob Dylan fan weet zijn studie als Neerlandicus samen te smeden en dan krijg je prachtige teksten die in de muziek worden verweven. Het “Verjaardagsfeest” is dan ook een prachtig nummer dat de doorbraak van de FBG kende. Daarna vlogen de hits je voorbij. “Het Antwoord”, “Linda”, “Kontact” zijn maar enkele hits die voor de klassieker “Zwart Wit” voorgingen. Wanneer de idool meer serieuzere songs wil gaan maken komt hij met prachtige songs als “De Beloning”, “De Verzoening” en “Welkom in Utopia 1 & 2”. Ook deze verzamelalbum bewijst weer dat Frank Boeijen een van de beste songwriters van Nederland is en dat de songs hedendaags nog steeds goed mee kunnen. De eerste helft klinkt misschien wat gedateerd, maar het tweede deel kan zeker nu gewoon mee.

Te zien in Nederland

Jeff Lynne’s ELO – Wembley of Bust

Jeff Lynne’s ELO – Wembley of Bust

Label Columbia rec

Beoordeling 8

Review De reünie tussen Jeff Lynne en Richard Tandy bracht de jaren 70 rockact Electric Light Orchestra weer tezamen. Het is inmiddels 5 jaar geleden dat de eerste stappen hierin werden gezet. Afgelopen jaar werd er een volledige wereldtour afgewerkt. Dit jaar is er een registratie van de show in het Engelse Wembley Stadion op plaat en wordt vandaag met de release bekend gemaakt dat de band naar Amsterdam komt. Ooit vertelde John Lennon dat wanneer de Beatles nog bestonden, zij klonken als ELO. Inventief, rockend en met strijkers. Inmiddels weten we dat Jeff Lynne met ELO vele hits heeft gescoord. En eerlijk gezegd waren ze niet altijd van gewenste kwaliteit. Het disco gerelateerde Xanadu werd wel een dieptepunt. Dit kan niet op tegen de klassiekers die nog steeds hoog in de top 2000 staan. “Mr. Blue Sky”, “Turn To Stone”, “Don’t Bring Me Down”, “Living Thing” of “Don’t Bring Me Down” zijn maar enkele songs waar de band mee groot is geworden. Het was gemakkelijk in het gehoor liggend, kende een klassieke knipoog en was vooral goed door het stemgeluid van Lynne. Op dit album zijn ook de minder grote hits te horen, maar allen klassiekers geworden waardoor iedereen ze (her)kent; “Do Ya”, “Evil Woman”, “Telephone Line”, “Sweet Talking Woman”. Naast Bob Dylan is Jeff Lynne de enige levende Travelin’ Wilbury, nu George Harrison, Roy Orbison en Tom Petty er niet meer zijn. Met “Handle With Care” houdt hij dit nog onder de aandacht. Dit album is dan ook een aaneen schakeling van hits, die allen even goed zijn. Het album mag als voorloper van het concert in september worden beschouwd. Gewoon heerlijk 2 uur lang hits uit het verleden met orkest er door heen knallen. Heerlijk!

Te zien in Nederland 27 september 2018 Ziggo Dome te Amsterdam

Queen - News of the World

Queen - News of the World

Label Universal

Beoordeling 8

Review De band Queen hoeft verder geen verdere uitleg meer zou je zeggen, maar de band waar Freddy Mercury zanger was is voor de jongeren van vandaag een volledig nieuwe band. De hits kennen we allen, maar waar het echt om ging staat onder andere op dit album; News of the World. Het album kwam in 1977 uit en was het zesde album van de band. Inmiddels was “Bohemian Rapsody” een grote hit geworden en overschaduwde dit het album dat er op volgde A Day At The Races. Van News of the World kwam de klapper “We Will Rock You”. Het nummer kent de herkenbare drums die uit ten treure wordt na geklapt, maar ook het “We Are The Champions” wat uit ten treure wordt gezongen bij alle sportevenementen die je kunt verzinnen. Het geeft meer aan dat dit een album is dat belangrijk is gaan worden door de jaren heen. In onze maatschappij komen we op diverse tijden onverwacht met dit album in contact, of je nu wil of niet. Iedereen kent het. Maar het album kent meer en misschien betere songs waaronder ”Sheer Heart Attack” dat uiteindelijk werd uitgebracht na dat het jaren lang op de plank heeft gelegen. Het gelijknamige album kwam nl. al 4 jaar eerder uit. Het prachtige “Spread Your Wings” is nog steeds een juweeltje net als het spannende “Get Down, Make Love”. Deze box bevat niet alleen dit album maar ook de Bob Ludwig remix uit 2011. Dus nog steeds niets bijzonders, maar met de ruwe sessies zijn dezelfde songs een mooie weergave van de eerste opnamen. Met de bonus tracks zijn de songs live weergegeven. Het is een mooi pakket met veel diversiteit van hetzelfde zullen we maar zeggen. Dit keer is het wel de moeite waard. Met het mooie boekwerk en de dvd met een documentaire is dit een mooi cadeau voor de komende feestdagen.

Te zien in Nederland

Frankie Goes To Hollywood – Welcome to t

Frankie Goes To Hollywood – Welcome to t

Label ZTT / BMG

Beoordeling 7,5

Review “The World Is My Oyster”, zo begint het succesvolle album van de band uit Liverpool Frankie Goes To Hollywood. Het album brak direct met de release door. Wanneer een half jaar eerder de single “Relax” spontaan op de BBC werd gedraaid, kwam de dj er later achter dat het om een tekst met gay erotische inslag. Het probleempje werd een doorbraak en “Relax” werd een hit. Holly Johnson en de club brengen het album in 1984 uit. In die periode werd de wereld geregeerd door Reagan en Gorbatsjov die een einde wilden maken aan de koude oorlog. Het is een tijd dat soms doet denken. Het is ook een tijd wanneer de MTV met hun videoclips een groot bereik onder de jongeren kent. Wanneer 2 worstelende presidenten in te grote poppen vorm in de ring vechten en Two Tribes go to war de achterliggende klanken zijn wordt ook dit een grote hit. Maar de band heeft meer in huis. Het prachtige Power of Love is nog steeds een van de mooiste liefdesliedjes die er zijn gemaakt. Of een cover van Born to Run van Bruce Springsteen past in het geheel van het album. Een classic zoals met dat noemt. Met deze re-issue is het album geheel hetzelfde gebleven. Met deze cd zit er een boekwerk bij dat toen bij het album werd geleverd. Hierdoor is het album wat teleurstellend. Geen bonus tracks terwijl er nogal wat remixen van de songs zijn gemaakt. Ook geen bonus songs die het album niet hebben gehaald. Kortom een kopie van het origineel maar nu op cd. Toch stiekem heerlijk om dit album weer in de cd speler te beluisteren.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Marble Sounds – Live with Casco Phil

Marble Sounds – Live with Casco Phil

Beschrijving Zeal / Konkurrent

Beoordeling 8

Review Het recente album Tautou van Marble Sounds kreeg al goede kritieken en de Belgische band weet het niveau van Elbow prima te raken. De band uit Leuven heeft hier al de strijkers en blazers in de songs verwerkt en wil dit plaatje live te horen brengen. Dan is er in Belgie het orkest van Casco Phil dat hier gehoor aan geeft. De songs op het album stralen allen rust uit, vanaf de eerste klanken van “Present Continuous” brengt men de luisteraar in de sfeer dat dit al een speciaal optreden is. De nieuwe popsongs “The Frist Try” “Ten Seconds to Count Down” en “K.V.” krijgen hier met het orkest een mooie dimensie. Het klinkt warm en echt, wat een live show moet geven. De songs brengen de klassiek en pop bijelkaar waardoor dit voor een nieuw publiek zorg vanuit beide partijen beluisterd. Met de kwetsbare heldere stem van Brecht Plasschaert brengt “Sky High” tot een van de hoogtepunten van het album. Een album met melancholisch liedjes met een aanstekelijk popsausje, dat Belgie weer even muzikaal op de kaart zet. Erg mooi gedaan!

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Michael Jackson - Scream

Michael Jackson - Scream

Label Legacy/ Sony

Beoordeling 7,5

Review Het is inmiddels 8 jaar geleden dat de King of Pop plotseling kwam te overlijden. In het kader van het komende Halloweenfeest past de titel. Deze verzamelaar geef een overzicht van songs weer die elders op zijn album zijn te vinden. Vandaar is het hier niets nieuws aan en is het hooguit een hebbeding voor de fans en voor degene die de songs van Jackson niet goed kennen, een mooi overzicht van zijn werk. De epic songs “Thriller“, “Blood on the Dancefloor” en “Dirty Diana” prijken op dit album. Toch heeft men gekozen om de “Billy Jean”, “Beat it” etc niet op het album te zetten. Dat is wel eens fijn, omdat we hier altijd over struikelen. Nu is er gekozen voor het tijdperk waar Jackson worstelde met de pers en rechtzaken. Naast “Torture” van de Jacksons Victory en het fantastische “Scream”, was hier het enige weerwoord op dat nog steeds wordt onderschat in muzikaal en tekstueel opzicht. Daarna volgen songs waarbij de titels veel zeggend zijn. “Xscape”, “UnBreakable”, “Leave Me Alone”, “Threatened”, “Dangerous” en “Ghosts”. Bij het luisteren van deze songs achter elkaar aan weten we weer hoe Michael zich voelde wanneer hij er met de film THIS IS IT een punt achter wilden zetten. Wat men er ook van denkt, met deze collectie blijkt maar weer dat Michael Jackson in staat was om fantastische songs te leveren, met of zonder een maatschappelijke invulling.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Pearl Jam - Let's Play Two

Pearl Jam - Let's Play Two

Label Republic/ Universal

Beoordeling 7,5

Review Het is dit jaar 25 jaar geleden dat het debuut album Ten met stip in de lijsten kwam. Het bleek dan ook een schot in de roos en na jaren een classic album te zijn. Eddie Vedder is uitgegroeid tot een legendarische zanger die Kurt Cobain en Chris Cornell heeft overleefd. Met zijn band Pearl Jam weet men een heerlijk stuwende sound te maken en op de dag van vandaag prima albums te produceren. Dit mag allemaal gevierd worden met een film “Let’s Play Two” dat de komende weken in de bioscoop van Kinepolis is te bezichtigen. Daarbij hoort een passende soundtrack. In dit geval is het niet erg moeilijk, omdat het om een live registratie gaat. De film gaat over het verhaal van “Ten” naar het recente “Lightning Bowl”. Hun band met Chicago en hun honkbalclub waar het hart van de leden van Pearl Jam ligt. Het album is een prima overzicht van de tijd en de songs die hier aan gelinkt zijn. Spannend is het allemaal niet, omdat er wel meerdere live albums van Pearl Jam zijn verschenen. Met “Light Bowl”, “Given To Fly” en “Lightning Bowl” zijn de respectievelijke nieuwere songs uitgekozen. De klassiekers “Jeremy”, “Alive”, “Elderly Woman”, “Go” en “Black” mogen op dit album niet ontbreken.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Depeche Mode – the Best of…. Vol. 1

Depeche Mode – the Best of…. Vol. 1

Label Mute / Sony

Beoordeling 8

Review Het is inmiddels 40 jaar geleden dat de New Wave genre over de wereld ging. Depeche Mode stond samen met Spandau Ballet, New Order / Joy Division. Inmiddels hebben Dave Gahan, Martin Gore en Andy Fletcher heel wat meegemaakt. Alle facetten van de rock and roll kennen ze. Dit hoor je door hun albums heen. Met hun laatste album Global Spirit staat de band nog steeds in de spotlights. Gahan is weer uit een diep dal geklommen en Martin Gore heeft zijn inspiratie op zijn solo album verwerkt. Met het eerste deel van the Best of …. serie geeft men toch een snel overzicht weer van hun oeuvre. Van de eerste hitsingle “See You”, naar het ultieme “Enjoy the Silence”, het stevige “Masters & Servant”, het drama in “Personal Jesus” of het nieuwere “Dream On” en “Precious” . Allen prachtige songs dat de band heeft voortgebracht. Het is dan niets nieuws voor de 40 plussers, maar voor de nieuwe generatie is het een must om deze songs te beluisteren om te weten waar de huidige bands hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Het album is uit 2013, maar nu op vinyl verkrijgbaar.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland 13 januari 2018 Ziggo Dome te Amsterdam

Spandau Ballet – Through the Barricades

Spandau Ballet – Through the Barricades

Label Legacy / Sony

Beoordeling 7,5

Review Het lijkt dat de historie zich herhaalt. De new wave band Spandau Ballet kende een sterke start met het new wave album Journeys to Glory. De band kwam in het rijtje van Duran Duran, Depeche Mode en New Order. Uiteindelijk wist de band hits te scoren waaronder de klassieker “Gold” van het album True. Het succes smaakte zo goed dat het volgende album “Parade” hetzelfde concept had gekregen. Daarna wordt het spannend. De keus om terug te keren naar de oude new wave sound of doorgaan met het succes. Dat is de weerspiegeling van het album “Through the Barricades”. De rock georiënteerde songs “Virgin” en “Snakes and Lovers” wisselen zich af met de gladdere “How Many Lies” en het titelsong “Through the Barricades”, dat overigens wel weer een grote hit werd. Zoals menselijk is het resultaat dat de band geen directe keuze kan maken, waardoor de zanger Tony Hadley kiest om solo verder te gaan. Het boegbeeld verlaat de band en de band is zoekend naar hun eigen identiteit. Het resultaat is dat ieders eigen weegs gaat. Martin Kemp zien we acteren in “Eastenders” en Gary Kemp in de film “the Bodyguard”. Na wat heen en weer geroep in de rechtszaal weet men zich begin dit decennium zich weer te herenigen. De band doet diverse 80 shows en tourt ook door Nederland. Uiteindelijk verschijnen de re- issues van de albums en met dit album verlaat Hadley Spandau Ballet voor de tweede keer.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

David Gilmour – Live at Pompeii

David Gilmour – Live at Pompeii

Label Sony

Beoordeling 8,5

Review David Gilmour brengt zijn live album wanneer zijn Pink Floyd maatje zijn live tournee aankondigt. Nee, Pink Floyd zullen we nooit meer op de bühne zien en moeten het doen met deze twee uitermate perfectionisten. Afgelopen jaar stond Gilmour o.a. in Tienen (België) met de Rattle That Lock tour en reisde al eerder naar Pompeii, om hier de video op te nemen. Het legendarisch live concert van Pink Floyd in Pompeii is een prachtige video waar nog steeds veel nostalgie omheen zit. Een juweeltje dat Gilmour graag over wil gaan doen. De setting in Tienen zag er indrukwekkender uit met het plein en de oude huizen. Toch gaat het allemaal om de show en de perfectie van de weergave van de muziek. Het concert begint zoals het recente album begint, de spanning ten top en het aanstekelijke titelsong van dat album wordt prachtig weergegeven. Ja, dan ga je er wel weer even voor zitten. Naast de solo songs van dat album,7 stuks waaronder “Today” en “Faces of Stone”, komen “On an Island” en “the Blue” van Gilmour’s On An Island album. De rest van de set zijn de voor de hand liggende Pink Floyd songs waaronder “Money”, “Shine on You Crazy Diamonds”, “Wish You Where Here” en “Run Like Hell”.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Janis Ian – The Essential 2.0

Janis Ian – The Essential 2.0

Label Sony

Beoordeling 7,5

Review Wanneer je vader een muziekleraar is, is het logisch dat je al snel in je leven een instrument oppakt. Voor Janis Ian gold dat ook en klom op haar derde achter de piano. Het gevoel voor muziek was snel ontdekt, waardoor ze op haar 14de , in 1966, haar eerste single kon uitbrengen. Het resultaat was dat ze in Amerika een kleine hit scoort en het begin van haar carrière is gemaakt. Inmiddels is ze 66 en met haar album the Essential 2.0 weet ze met Sony haar rechten van al haar hits weer veilig te stellen. Een verzamelalbum waar al haar prachtige singer songwriters hits op staan. Wanneer ze met haar album Behind the Lines vele hits scoort, vestigt ze zich in de wereld van de popmuziek. Tegenwoordig zou ze tot de singer-songwriters gilde toetreden. Songs als “Jesse”, “On the Other Side” en “Fly Too High” behoren inmiddels tot de classics van de top 2000. Met duetten als Memphis met Willie Nelson of My Tennessee Hills met Dolly Parton geven aan waar ze staat. Maar ook het duet met “onze” Conny vanden Bos, “Don’t Leave Tonight” staat op dit album. Een mooi eerbetoon aan deze Nederlandse zangeres waar we in ons land wel eens lacherig over deden, maar ook Conny heeft prachtige songs gemaakt en was een goede zangeres.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Carole King – Tapestry: Live in Hyde Par

Carole King – Tapestry: Live in Hyde Par

Label Legacy / Sony

Beoordeling 8

Review Het Hyde Park in London is inmiddels een broedplaats geworden om liveshows op te nemen. Na Paul Simon is het nu de legendarische Carole King die haar concert op video en album heeft vastgelegd. Met Tapestry weet King in 1971 een legendarisch album te maken met Joni Mitchell, Merry Clayton en James Taylor als mede vocalisten. De Amerikaanse singer- songwriter heeft inmiddels een legendarische status door dit album. Haar zoete popsongs zijn vele malen gecoverd, terwijl vele muziekliefhebbers haar versie nog de mooiste vinden. Aangezien ze niet veel meer op tournee is, was dit zeker een goede gelegenheid om het vast te leggen. De songs “I Feel the Earth Move”, “It’s Too Late” en “You’ve Got A Friend” staan voor velen in het hoofd gegraveerd. Het is een tijdspad voor de generatie die in de jaren 70 opgroeide tussen het geweld van Led Zeppelin, Deep Purple, eind van Beatles en de hoogtij dagen van Rolling Stones. Carole King wist de rust in dit geweld te brengen. Samen met Joni Mitchell waren haar klanken als een engel in de nacht. Haar song “Will You Love Me Tomorrow?” is een juweeltje dat door o.a. Roberta Flag, Amy Winehouse, Pat Boone, Brian Ferry en Herman Brood werd gecoverd. Al heeft het even geduurd voordat ze het zelf op plaat had gezet.

Lees meer

Te zien in Nederland

Olafur Arnalds - Eulogy ... re release

Olafur Arnalds - Eulogy ... re release

Label Erase Records

Beoordeling 8

Review Het is de IJslandse multi instrumentalist Olafur Arnalds die zijn debuutalbum Eulogy of Evolution het 10 jarige jubileum viert. De voormalige drummer kon niet echt doorbreken met zijn rock metal bands waar in hij speelde. Olafur koos voor de toetsen en eigen producties en heeft hier wel succes mee. In Nederland kennen we de muziek van de man meer uit de serie Broadchurch. Met Eulogy of Evolution horen we Olafur vooral de rust in de pianostukken. Het is een tegenreactie van de bands waar hij voorheen in speelde, al gaat het bij de metalrock ook veelal om de rustpunten zodat het andere bombastischer gaat klinken. Dat geldt in zekere mate ook voor dit album. Olafur weet aan het eind nog even van leer te trekken met de hectische powersound zodat iedereen weer wakker wordt, nadat hij ruim een half uur iedereen in rusttoestand heeft gebracht. De meeslepende melodielijnen zijn prettig naar te luisteren. Ze klinken gemakkelijk in het gehoor, waardoor dit album een aanrader is om de overstap te maken naar de klassiekere hoek binnen de muziek. Naast de gangbare melodielijnen en psychedelische invalshoeken, heerst er een sfeer van perfectie en een eigentijdse klassiek geluid. Zeker de moeite waard om het te beluisteren wanneer je een rustmoment hebt.

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Marillion - Misplaced Childhood re-issue

Marillion - Misplaced Childhood re-issue

Label Parlophone/ Universal

Beoordeling 8,5

Review De prog rock of symfonische rock uit Schotland maakte half jaren 80 een juweeltje van een album. Misplaced Childhood mag dan ook gerust een klassieker worden genoemd. Om dit album te promoten kwam de band naar Vredenburg Utrecht waar de band een concert gaf dat we tot op de dag van vandaag nog helder voor de geest hebben. Het was een week nadat een act na een half uur besloten had om met de show te stoppen, met die gedachte keek het publiek naar Marillion die de eerste songs “Script For A Jester Tear”, “Incubus”, “Chelsea’s Monday” en “The Web” van hun eerdere albums hadden gespeeld. Wanneer de geschminkte Fish dan hun laatste nummer aankondigt viel er een teleurstellende sfeer in de zaal. (even uitgaande dat er geen setlijst sites zijn en dat de bezoeker meestal geen voor onderzoek kon doen). Zoals het ook op dit album is geperst verteld Fish dat het laatste nummer “The Misplaced Childhood” is, en de band het gehele album integraal live speelt. De hit “Kayleigh” stond hoog in de hitlijsten en was geschreven voor de vriendin van Fish. Wanneer deze vrouw door dit liedje toch weer de liefde bij hem vond speelde even voorafgaand aan dit concert, waardoor het laatste zinnetje van het nummer met veel applaus wordt ontvangen. Het concert sluit af met een lange versie van “Fugazi”, “Garden Party” en “Market Square Heroes”. Enigszins teleurgesteld als toen heeft men “Assasing” niet gespeeld. Maar het gevoel van een heerlijke show heerste en horen we nu terug op dit album. Het is dan ook geen review of het een mooi album is of niet. Dit album is al legendarisch, nu met een remix van Steven Wilson en gaat het nu om het sentiment en de herinnering dat nu op plaat staat. Een mooi album om aan te schaffen en een must voor de toenmalige bezoeker. Do You Remember………

Lees meer www.mpodia.nl

Te zien in Nederland

Paul Simon - The Concert in Hyde Park

Paul Simon - The Concert in Hyde Park

Label Legacy / Sony

Beoordeling 7,5

Review Een ander die samen met zijn maatje Art Garfunkel de Summer of Love invulling gaf is Paul Simon. De albums “Sounds of Silence” en “Parsley, Sage Rosemary & Thyme” bevatten diverse hits van het singer songwriters koppel dat begin van 1967 de hitlijsten sierden. Het was allemaal gemoedelijk en rustig, maar o zo mooi en beeldend weergegeven. Het album The Concert in Central Park zal niet geëvenaard worden, maar solo weet Paul Simon toch een prachtig concert te geven en nog steeds mooie albums te produceren. Al heeft het laatste album Stranger To Stranger, vier jaar op zich laten wachten. In de tussentijd is er een jubileum uitgave verschenen van het meest succesvolle solo album “Graceland”. Dat de ruim in de 70 jarige Paul Simon in 2012 een tournee deed, was verrassend en meer dan de moeite waard. Hierbij is de show in het Hide Park te London opgenomen. Als hoofdact van het Hard Rock festival (???) speelt Simon zijn set vol hits. Niet altijd even volgens het origineel, waardoor het hier en daar wat wennen is. Het openingsnummer “Kodachrome” wordt al even anders ingezet, waarna de “Gone at Last” en “Dazzling Blue” van de nieuwere albums komen. De reggea zanger Jimmy Cliff weet zijn gastoptreden te verzilveren met zijn hits “The Harder They Come”, “Many Rivers to Cross” en “Vietnam”. Hij is een van de gasten die die avond Paul Simon zullen ondersteunen. Lady Smith Black Mambazo is natuurlijk van de partij bij “Homeless” en “Diamonds on the Soles of Her Shoes”. De blues en bluegrass gitarist Jerry Douglass was voor Simon al te horen op diverse albums. Naast zijn solo albums, heeft hij inmiddels op ruim 1600!!! albums gespeeld. Dit vooral in de country en blues genre.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/paul-simon-the-concert-in-the-park/

Te zien in Nederland

Beach Boys - 1967

Beach Boys - 1967

Label Universal

Beoordeling 8

Review De zomer van dit jaar wordt we The Summer of Lover revisited. Het is dan ook 50 jaar geleden dat dit een zomer was waarover later nog jaren werd gesproken. Het jaar stond voor vele bijzondere albums en het begin van het fenomeen Festival. Hier maakte de Beach Boys dan een belangrijk onderdeel van. Na het album Pet Sounds, dat nog steeds tot een van de beste albums ooit behoord, kwam het niet mindere Wild Honey. Tussen deze albums werkte Brian Wilson aan het album Smile, dat pas enkele jaren geleden officieel het licht zang. Met dit verzamelwerk staat het album Wild Honey centraal. Het bevat de remix van het origineel, maar interessanter zijn de bijbehorende opnamen. Het zijn outtakes en live takes, waaronder Hawaii. The Beach Boys namen deze live show op zonder publiek en focussen zich op het gezamenlijk musiceren. Covers waaronder “The Letter” van the Box Tops en “With A Little Help From My Friends” van the Beatles sieren het album rondom hun variërende versies van hun eigen songs. “Help Me Rhonda”, “California Girls”, “Good Vibrations” en een live opname van het meesterwerk “God Only Knows” en het traditionele folksliedje “Sloop John B.” Het album is een verzameling van het beste van The Beach Boys, want toentertijd waren ze op hun best.

Lees meer www.mpodia.nl

Various Artist - Summer of Love

Various Artist - Summer of Love

Label Universal

Beoordeling 7

Review Deze zomer weet men over de hele wereld The Summer of Love te vieren. Het is inmiddels 50 jaar geleden en dat mag gevierd worden. Leo Blokhuis heeft zijn theaterprogramma hier al op aangepast en Universal gooit er een heerlijk 3cd box de wereld in. Het brengt een overzicht van het jaar waarbij de artiesten van toen op hun hoogtepunt waren en songs brachten die belangrijk voor de popmuziek waren. “If You Are Going to San Francisco” van Scott McKenzie. Maar ook de Mama’s & the Pappa’s, The Kinks, Jefferson Airplay en the Monkeys zijn weer van de partij. Het zijn de doorsnee hit songs die weer voorbij komen. The Cowsills brengen “The Rain The Park and Other Things”, Youngbloods het “Get Together” en “I Had Too Much To Dream Last Night van The Electric Prunens. Dit brengt even wat anders dan de doorsnee hits die we kennen van vele albums. Voor het jongere luisteraar is dit een prima album om het gehele ’67 oeuvre op een album te krijgen. Want het zijn per slot van rekening wel allemaal classics!

Lees meer www.mpodia.nl

Bob Marley - Exodus 40

Bob Marley - Exodus 40

Label Island/ Universal

Beoordeling 8

Review Het legendarisch album “Exodus” van Bob Marley mag dit jaar zijn 40ste verjaardag vieren. Hiervan is inmiddels een cdbox van verschenen, maar de prachtige vinyl box is onlangs in de winkel verkrijgbaar. Het is een van de belangrijkste albums van Bob Marley geweest. Dus ook voor de gehele reggae. Zijn zoon Ziggy heeft dit onder handen genomen en opnieuw gemixt. Hierdoor zijn diverse instrumenten helder in de muziek geworden. Door het absorberen van geluiden vallen instrumenten in de songs soms weg, al zijn ze wel ingespeeld. Het klinkt allemaal weer fris en helder. Zeker wanneer het origineel al helemaal is grijs gedraaid. “Natural Mystics”, “Jamming” en het heerlijke titelnummer “Exodus” zijn songs waarbij de associatie met de reggae definitief werd. Het is het album dat voor Bob Marley de bevrijding gaf van geloof en spiritualiteit er om heen. “Heathen” en “Waiting in Vain” zijn op de dag van vandaag nog heerlijke songs. Tijdloos en dat maakt dit album ook zo bijzonder.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/bob-marley-exodus/

Te zien in Nederland

Bruce Springsteen - Hammersmith Odeon 75

Bruce Springsteen - Hammersmith Odeon 75

Label Sony

Beoordeling 8

Review Na de release van het album Born to Run, maakt Springsteen met zijn E Street Band de oversteek naar het Walhalla van de muziek. Hammersmith Odeon was een zaal waar je als muzikant een moord voor deed om te kunnen spelen. London was het Mekka van de popmuziek en de band keek hun ogen uit. Vol energie en overgave werd dit concert gespeeld. Dit werd gelukkig opgenomen op film en audio. De band bestond naast Bruce Springsteen uit Roy Bittan, DGarry Tallent, Max Weinberg en Little Steven van Zandt, die tot op heden nog deel uit maken van de E Street band. Ten tijde van het concert waren toetsenis Danny Federici en Clare Clemons op saxofoon nog van de partij. De band moest het Europese publiek overtuigen met de nu bekende songs “Thunder Road”, “Spirit in the Night” en “Born To Run”. Het concert geeft heerlijke versies weer van “Lost in the Flood” en gewapend met mondharmonica wordt “She’s the One” een juweeltje, net als het “For You” waarmee het album bijna wordt afgesloten. “The E Street Band” met Sam Cookes “Having A Party” bestrijkt net als Kitty’s Back met solo en Moondance van Van Morrison hierin verwerkt, een kant van een album, wanneer je het op vinyl aanschaft. Het is dan ook een re issue van de dvd die 10 jaar geleden verscheen. De songs zijn later nog op cd verschenen en nu, in het kader van de Record Store Days is het op vinyl verkrijgbaar. De opname van dit concert is van zeer goede kwaliteit. Enkele songs zijn terug te vinden op zijn bekendere Live 1975-1985 box. Maar nu is het als geheel op vinyl.

Lees verder

Te zien in Nederland

Prince - Purple Rain

Prince - Purple Rain

Label Warner

Beoordeling 8

Review Het fenomeen Prince hoeven we niet meer uit te leggen, maar toch lijkt hij weer wat te zijn weggezakt in de herinneringen van het grote publiek. Het plotselinge overlijden van Roger Nelson deed de wereld opschrikken en dat had alles te maken met zijn oeuvre dat de man door de jaren heen heeft gemaakt. Zijn seksueel getinte teksten bracht hem de bijnaam His Royal Badness en wilde hier dan ook naar leven. Na de albums Dirty Mind en Controversy, met de hits “Controversy”, “Little Red Corvette” en “1999” werd de kleine man al groot in USA. Wanneer Prince besluit om een film te maken over zijn jeugd opvoeding en wensenlijstje komt hij tot het maken van Purple Rain. Het was het eerste project met de band The Revolution, waar de toenmalige Wendy Melvoin en haar vriendin Lisa Coleman tot zijn vaste begeleidingsband voegden. Het album uit 1984 is op zich al een classic- album dat bij iedereen in de kast moet staan. De herkenbare productie, de 80’s pop gecombineerd met de tribute van Prince tot Hendrix bracht de pop, disco en rock tot elkaar. De opener “Let’s Go Crazy”, het ontroerende “When Doves Cry” en de altijd indrukwekkend titelstuk “Purple Rain” zijn de herkenbare highlights van dit album. Al heeft dit album en deze beter Prince-periode meer te bieden. Dat is wat dit album brengt. Naast de unreleased tracks, die elders wel te vinden zijn, als “Love and Sex”, het het mooie “Father Song” zijn de ontbrekende songs die de soundtrack compleet maakt. Natuurlijk is er een cd met vele varianten van de singles en b kanten te vinden met “Erotic City, “God” en “Another Lonely Christmas”. De songs die toen niet op de Vinyl schijf paste. Tot slot is er nog een dvd schijf met de show van Carrier Dome in Syracuse op 30 maart 1985. Deze show was toentertijd op tv en veroverde Prince de hele wereld via de beeldbuis in de huiskamer. Dit is dan ook een volledig document rondom Purple Rain 1985. Wanneer je toch aan een vernieuwde versie toe bent…. mag dat best na 30 jaar. Qua songs heeft het de tijd doorstaan en is het nog steeds een heerlijk album.

Lees verder www.mpodia.nl

Soundtrack - Baby Driver

Soundtrack - Baby Driver

Label Columbia

Beoordeling 7,5

Review De nieuwe komische actiefilm Baby Driver is de komende tijd te zien in de Bioscoop. Samen met Kevin Spacey en Ansel Elgort wordt het verhaal verteld van een bankoverval, vluchtauto en de bestuurder die jong is. Door dat hij tijdens het rijden altijd naar muziek luistert, ontstaan er bloedstollende situaties. Maar het gaat hier om de soundtrack. De tracks waar de jonge bestuurder naar luistert. En het is een dubbel album geworden! Naast de oude krakers als Egyption Reggae van Jonathan Richman of Let’s Go Away for Awhile van de Beach Boys, zijn het allemaal oude klassiekers die iedereen ergens in huis heeft staan of bij de ouders in de kast of grootouders op zolder. Mooi is dat de samensteller de Nederlandse acts hier in heeft opgenomen. Focus met “Hocus Pocus” en de single versie van Golden Earring “Radar Love”, dat ook nog als leader van de film dient. De originele versie van the Commodores “Easy”, Barry White’s “Never Gonna Give You Up” en het minder bekenden Brighton Rock van Queen zijn allen toch echt wel juweeltjes te noemen. Beck, T.Rex, The Damned, Blur en Martha and the Vandella’s, je komt ze allemaal tegen op dit album. Van ieder decennium iets, so Baby… Drive!

Lees verder www.mpodia.nl

Uriah Heep – Magician Birthday re-issue

Uriah Heep – Magician Birthday re-issue

Label BMG / Sanctury

Beoordeling 8

Review Het derde deel dat deze dagen is uitgebracht is het vervolg op Uriah Heep’s succesvolle Demons & Wizards album. Binnen een half jaar verscheen de opvolger. Doordat “Easy Livin” een hit werd en de uitloop van het succes meer tijd nam dan men had voorzien, is dit album voor velen in de vergetelheid geraakt. Het werd ondergesneeuwd door het late onverwachte succus van zijn voorganger. Toch is Magician Birthday een album dat naadloos volgt op de creativiteit van zijn voorganger. Het kent dezelfde sfeer en vibe. Zelfs de hoes was in hetzelfde concept gegoten. Mythes en legendes stonden centraal voor deze albums. De band was stabiel en de inspiratie was voor dit concept album groot. Naast de prachtige songs “Rain”, “Tales” en het 10 minuten durende titelstuk, wist dit album geen hitsingle voort te brengen. In Duitsland werd “Spider Woman” nog een hit, maar de single “Sweet Lorraine” wist de internationale doorbraak niet door te drukken.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/uriah-heep-magician-birthday-re-issue/

Te zien in Nederland

Uriah Heep – Demons & Wizards re issue

Uriah Heep – Demons & Wizards re issue

Label BMG/ Sanctury

Beoordeling 8

Review In Nederland is Uriah Heep een vaste rockact dat in de top 2000 staat. Met het nummer “Easy Livin’” staat de band ieder jaar rond de plek van 400. De rockstamper deed het goed in de jaren 70 en staat op het prachtige album Demons & Wizards van mei 1972. Niet de single, is het visitekaartje van dit album, maar het openingsnummer “The Wizard” raakt je direct wanneer je de eerste tonen van het album hoort. Hoewel medeschrijver Mark Clarke na het schrijven van het nummer de band verliet, had de band snel een wisseling klaar staan. Bassist Gary Thain en Lee Kerslake zorgden voor een stabiele setting van de band, om dit album te kunnen opnemen. De stevige rock afgewisseld door akoestische gitaar momenten, die met een bedje van volle keyboards worden ingevuld passen bij de zang van David Byron. Zijn stem komt op dit album tot zijn recht en zijn frontman houding groeide. Minder bekende songs waaronder “Poet’s Justice”, “Circle of Hands” en “The Spell” zijn tevens juweeltjes.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/uriah-heep-demons-wizzards-re-issue/

Te zien in Nederland 11 juli de Victorie te Alkmaar

Michael Monroe - The Best

Michael Monroe - The Best

Label Spinefarm

Beoordeling 8

Review De naam Matti Antero Kristian Fagerholm zal niet iedereen bekend in de oren klinken. De charismatische blonde zanger uit Finland is beter bekend onder de naam Michael Monroe en speelde sax en zong in de rockact Hanoi Rocks. Een band dat qua roem te vergelijken is met Golden Earring. Wereld beroemd in eigen land en zeer gerespecteerd in het buitenland. Na dat de drummer Razzle van Hanoi Rocks in 1985 een auto ongeluk kreeg met Vince Neil (Motley Crue) en overleed, hield de band het voor gezien. De band was naar het feestje geweest en Monroe bleef op zijn hotel kamer om te rusten. Hoewel ze nog enkele verplichtingen hadden waaronder het wereldwijde Europe A GoGo optreden, werd Razzle die ene keer vervangen door Clash drummer Terry Chimes. Monroe ging het solo pad op en kwam met zijn tweede album “Not Fakin’ It” (gastmuzikanten Little Steven en Ian Hunter). Het werd een fris energiek wederzien van Monroe in de rock. De mondharmonica van “Dead, Jail or Rock n Roll” gaat door merg en been. Alles gerelateerd aan het ongeluk waarbij Vince Neil op borgtocht vrij kwam. Dit betaald door de platenmaatschappij die het succes van Motley Crue in rook zag opgaan. Terwijl toentertijd de Crue groter was dan Bon Jovi en Europe bij elkaar. De rocksound van Monroe ligt vooral bij de rock and roll van de jaren 60 en de punk. Stevige gitaren met een snerpende mondharmonica en saxofoon doen aan alsof het een bruut geweld is. Maar objectief gezien is het vooral ruw en niet te ingewikkeld. Maar ooh zo aanstekelijk. Het is een perfecte act op festivals waar hij in Nederland nooit verschijnt. In Engeland is hij wel een geziene gast die in het rijtje van Billy Idol prima past.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/michael-monroe-the-best/

Te zien in Nederland

Uriah Heep – Look At YourSelf

Uriah Heep – Look At YourSelf

Label BMG

Beoordeling 8

Review Het is de Engelse classic rockband Uriah Heep dat in Nederland een grote aanhang kent en alleen een mini hit “Easy Livin’” als uitgangspunt kent. De band bestaat bijna 50 jaar en hier naar toe werkend heeft BMG een re-release serie gemaakt van hun albums op dat label. Het was ook de start van Uriah Heep dat de bevlogenheid kende. Met zanger David Byron had men een van de beste rockzangers toentertijd. Rock met een symfonisch tintje, al noemen we dit tegenwoordig Prog-rock. De eerste albums geeft mooi een opbouw weer van een band dat in een evolutie was naar een nieuw geluid. Dat kon toen nog, en spreken over 1969- 1971. “Salisbury” was de cross over van de band naar een nieuw geluid. De hoge stem en meervoudige vocalen gecombineerd met de rock en hammond orgel werd het handelsmerk van de band. Met het album “Look At Yourself” werd de Europese doorbraak bevestigd. “July Morning” kunnen we regelrecht een klassieker binnen de rock noemen. Terwijl het titelsong de drive geeft om toch eerst even bij je zelf na te denken voordat je wat je zegt. Right in your face, een top song zoals deze band alleen dit kan produceren. Alleen had producer Gary Bron (van Bronze records) een maatje gevraagd om een keyboardsolo hier op te leveren. Zonder dat de band de toetsenist ooit had gezien, lag er een stuk. Dit werd niet door bassist Paul Newton geaccepteerd. Of misschien niet door zijn vader, die toen manager van de band was. Kortom ze verlieten direct de band en het toetsenwerk van Manfred Mann werd door Uriah Heep toetsenist en frontman Ken Hensley omarmd.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/uriah-heep-look-at-yourself/

Te zien in Nederland

Elvis Presley – Elvis Presley & Elvis

Elvis Presley – Elvis Presley & Elvis

Label Legacy / Sony

Beoordeling 8

Review Het is op 23 maart exact 61 jaar geleden dat het debuutalbum van Elvis Presley verscheen. Nadat er eerst enkele singles waren verschenen en hits waren gescoord, werden die gebundeld op een album. De recordingsessie die Elvis in januari 1956 in de Sun studio’s had gedaan staan nu opgepoetst op een album. Hoewel de latere succesvolle songs “Blue Suede Shoes” waarmee het album begint en “That’s Allright”, dat onder de bonustracks behoort nu bekendheid kennen was het toen niet een commercieel succes. Dat kwam pas later wanneer hij in de films ging acteren en hieraan een album werd gekoppeld. Nee Elvis begon ooit ook als een jonge muzikant die in het wilde weg zijn heup bewegingen lied zwieren, waardoor de meiden uit hun dak gingen. Dat werd bij de jongens een optie om vrouwen te versieren en met een vetkuif als Elvis werd je wel gezien. Toch zijn de songs nog steeds lekker te noemen. Het is uptempo en nog steeds swingend te noemen. Dit geldt niet alleen voor de hits maar ook “I Got A Woman” en “Trying to Get You”. Soms is het natuurlijk oubollig als we naar “One Sided Love Affair” en “Just Because” luisteren. Op de bonustracks die op hetzelfde schijfje passen, staat naast de singels voor het album, een verrassend leuke versie van “Blue Moon” op.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/elvis-presley-elvis-presley-elvis/

Te zien in Nederland

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Heart

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Heart

Label Parlophone

Beoordeling 8

Review We schrijven 1967, een jaar waar belangrijke albums het licht zag. Een van deze albums is het meesterwerk van Lennon en McCartneys Sgt. Peppers Lonely Heartclub Band, dat misschien wel tot het beste album van The Beatles kan worden gerekend. Het is zeker een van de meest invloedrijke albums geworden en met de reissue heeft de zoon van producer George Martin nieuw deel aan toegevoegd. In die tijd waren The Beatles even los van elkaar met vakantie geweest en keerde men terug in de Abbey Road studio om een nieuw album te maken. Een dat los moest staan van de band en men bedacht een fictieve band. Een nieuwe sound en een nieuwe invalshoek van de muziek. Ongewone instrumenten als de sitar, swarmandal (harp) en de tanpura (luit) kregen de ruimte. De psychedelisch geluid wordt verweven door de oude sound van de songs. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stroming van muziek toentertijd. Nu met de reissue is het geluid helder en zijn de instrumenten nog meer te horen. Hier en daar een gain op de zang en de songs krijgen een hedendaags geluid

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/the-beatles-sgt-peppers-lonely-heartclub-band/

Te zien in Nederland Om het geheel nog eens live te bewonderen: 1 juni, exact 50 jaar na de release van het album, staan the Analogues in Ziggo Dome te Amsterdam om dit album integraal te vertolken

Guardians of the Galaxy 2– Soundtrack

Guardians of the Galaxy 2– Soundtrack

Label Hollywood rec.

Beoordeling 7,5

Review Het buitengewoon comic team is er weer om de Galaxy te beschermen. Uiteraard doen ze dit geheel in eigen stijl, op de knallende en onmisbare muziek van Awesome Mixtape Vol. 2. Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket en Baby Groot proberen het mysterie te ontrafelen rondom Peter Quill’s vader. Oude vijanden worden nieuwe vrienden en ondertussen moet het team er voor vechten om één te blijven. Het is in het kort waar de film van de Marvel Heroes aan voldoen. De oude helden worden weer opgepoetst en blinkend in de etalage gezet. Dit geldt ook voor de bijbehorende soundtrack. De oude klassieker van ELO – “Mr. Blue Sky”, mag voor deze film niet ontbreken. Maar ook heeft de oude doos heerlijke songs teruggevonden. “Fox On The Run” van the Sweet, Sam Cooke’s “Bring it on Home to Me” , “The Chain” van Fleetwood Mac en “My Sweet Lord” van George Harrison zijn uit de doos gehaald. Heerlijk om te horen is het origineel van Cat Stevens “Father & Son” en Cheap Trick “Surrender”. Zelfs David Hasselhof heeft met The Sneepers “Guardians Inferno” een aandeel in het geheel. Het zijn allemaal favoriete songs of songs met een persoonlijk verhaal van de regisseur James Gunn. Best een aardige compilatie van 70 songs.

Lees verder

Te zien in Nederland

American Epic Sessions

American Epic Sessions

Label Columbia / Sony

Beoordeling 8

Review Onder leiding van de legendarische producer T Bone Burnett en regisseur Bernard MacMahon is er een prachtig document gemaakt over de Amerikaanse muziek. Het is een documentaire dat je meeneemt naar het begin periode van de Amerikaanse singer songwriters en blues. Nick Bergh heeft er ruim 10 jaar over gedaan om de originele instrumenten te verzamelen voordat er een blik artiesten bij hem over de vloer kwamen. Deze mensen werden uitgenodigd om de oude sound uit de jaren 20-50 na te bootsen. Hierbij zingen de zangers over een condensator microfoon en dat het geluid direct in het bakeliet van de 78 toerenplaat werd geboord. Het klinkt Jack White als muziek in de oren en biedt zich aan om enkele songs te vertolken en te produceren. Zo ligt zijn productie in het duet van Willie Nelson met Marle Haggard “The Only Man Wilder Than Me” en werkt hij met Elton John aan “2 fingers of Whiskey”, zingt hij zelf “Matrimonial Intentions” en werkt hij samen met Beck, Los Lobos, Nas en Stephen Stills.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/american-epic-sessions/

Te zien in Nederland

Axel Rudi Pell – The Ballads V

Axel Rudi Pell – The Ballads V

Label Steamhammer/ SPV

Beoordeling 7,5

Review De Duitse gitarist Axel Rudi Pell begon in de band Steeler maar is inmiddels al bijna 30 jaar solo actief. De gitarist weet met zijn gast zangers over het algemeen goede rockalbums te maken. En de betere ballads worden over het algemeen door de rockers gemaakt. Pell heeft met dit album de ballads voor de vijfde keer op een rij gezet. Met Rob Rock en Jeff Scott Soto weet hij twee formidabele rockzangers en band aan zich te binden. Met een prachtige Neil Young cover “Hey Hey My My” of de opener met Bonnie Tyler “Love’s Holding On” weet hij de grens met Meat Loaf te bereiken. Het is allemaal bombastisch en vol van composities. Het Deep Purple nummer “Mistreated” is misschien beter dan Deep Purple het tegenwoordig vertolkt. Geinig is het Ed Sheeran “I See Fire” song dat even in een nieuw jasje is gestoken.. Met “The Line” weet hij als extraatje een unreleased nummer aan dit album toe te voegen.

Lees verder

Te zien in Nederland/ Belgie 17 juni te Dessel Belgie

Bugge Wesseltoft – Somewhere in Between

Bugge Wesseltoft – Somewhere in Between

Label: Jazzland records

Beoordeling 7,5

Review Bij de naam van Bugge Wesseltoft is er maar een klein groepje mensen die deze naam herkenen. Toch weten in de zomer miljoenen mensen naar hem te luisteren. De leader van het programma Zomergasten is het “Existence” waar dit album mee begint. De Noorse jazzmuzikant Wesseltoft is vanuit de reguliere jazz opgeschoven naar de laidback nu jazz waarbij hij de improvisatie de ruimte geeft. “Hope” is een combinatie waarbij de pop en jazz zich verenigen waardoor het een gemakkelijk in het gehoor liggende jazz sound ontstaat. Gecombineerd met vocale klanken ipv zangstukken wordt het levendig en eigenlijk primair herkenbaar. De serie album New Conception of Jazz kent 5 delen Van film naar traditionele jazz. Het album Somewhere in Between is dan ook een mooi compilatie album wat een overzicht geeft van de afgelopen 20 jaar en dan is er zeker nog 20 jaar voor Wesseltoft te gaan.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/bugge-wesseltoft-somewhere-in-between/

Te zien in Nederland/ België 18-11 - ROTTERDAM: LantarenVenster 19-11 - AMSTERDAM: De Duif 24-02 - BRUSSEL: Flagey 27-02 - SINT-TRUIDEN: Cultureel Centrum De Bogaard

Fleetwood Mac - Tango in the Night (re)

Fleetwood Mac - Tango in the Night (re)

Label Warner

Beoordeling ****

Review De afgelopen jaren is er van de Amerikaanse poprock act Fleetwood mac regelmatig een album verschenen. Het gaat hierbij om rereleases die een tijdsbeeld van de band weergeven. De band staat inmiddels regelmatig in originele bezetting op het podium en heeft de afgelopen jaren het Nederlandse publiek vermaakt. Zangeres Stevie Nicks bracht een half jaar geleden nog haar solo albums opnieuw uit en nu is het de beurt aan het album “Tango in the Night”. Voor het origineel gaan we 30 jaar terug. Een tijd dat het voor de bandleden helder was dat men binnen de band onderling geen relaties kon hebben. Dat “Rumors” nog steeds een klassieker werd en het mooie “Tusk” geflopt was. Alle drama had zich voltooid en drummer/ oprichter Mick Fleetwood bijna failliet was, deed hem de bandleden te bellen om weer wat te gaan doen. Het kwam ieder goed uit en de band dook de studio in. Het gevolg was een prachtig album met hit s als “Big Love”, “Seven Wonders” en “Little Lies”. Het deed het hart bij de fans sneller kloppen en de band trok de stoute schoenen aan om hier een tournee aan te koppelen. En met succes. Het werd een soort wedergeboorte van Fleetwood mac waarbij er veel positieve insteek in het maken van de muziek kreeg. Nu is er een reissue waarbij de mix is gepoetst en weer helder klinkt. Belangrijker is de deluxe versie waar B kanten en outtakes op staan . Deels van de songs die het hebben gehaald en een enkel ander nummer als “Juliet” en “Ricky”. Met een super deluxe versie zijn er veel diverse mix versies van het origineel en een dvd met de video’s aan toegevoegd. Voor degene die het originele geluid erbij wil hebben incl. de tikjes van de oude versie, is “Tango in the Night” ook weer op vinyl uitgebracht.

Te zien in Nederland/ België

David Bowie - No Plan

David Bowie - No Plan

Label Sony

Beoordeling ****

Review Het album “No Plan” is eigenlijk een EP dat uitgebracht is ter nagedachtenis van het overlijden van David Bowie. Het album bevat een de Nummers “No Plan”, “Killing a Little Time”, “When I Met You” en het bekendere “Lazarus”. De songs zijn geschreven voor de musical “Lazarus”, waarvan het titelstuk te vinden is op het album “Blackstar”. De andere songs zijn te vinden als bonus cd bij het album van de musical. Het kent de sfeer van de Blackstar album waar inmiddels alles over geschreven is. Toch is dit voor het geheel een mooie bonus cd om de Blackstar compleet te hebben, wanneer je de musical versie niet echt nodig acht.

Te zien in Nederland/ België

Soundgarden - Ultramega OK reissue

Soundgarden - Ultramega OK reissue

Label Subpop

Beoordeling ***

Review Het is ergens begin jaren 90, wanneer de grunge uit de garages van Seattle klonk. Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden behoorden tot de grote drie terwijl bands als Sonic Youth de grondlegger van deze scene en Queensryche hun Seattle rock behoorlijk profileerden. De combinatie hiervan werd de progressieve postpunk of grunge. Soundgarden was hier van zeker een van de belangrijke acts. De zware metalsound werd bedolven met een melodieus tintje en creativiteit in de composities. Chirs Cornell en de zijnen wisten in 1988 al met het Ultramega album een stempel te zetten voor de verandering die daarna zou gaan komen. Het debuut album is nu als reissue uitgebracht. De uithalen van Cornell op “Beyond The Wheel” werden later zijn handelsmerk. De psychedelische zware heavy metal had op het originele album niet de gewenst mix. Nu 30 jaar later weet de band dit te herstellen. Aangevuld met een serie nummers van de EP is het “Ultramega” album volledig. Het resultaat is dat er weer een mooi opgepoetst album ligt en dat songs als “Mood for Trouble”, “Smokestack Lightning” en “Nazi Driver” alsof ze van het succesalbum “Bad Motorfinger” album komen.

Te zien in Nederland/ België

Judas Priest – Turbo 30

Judas Priest – Turbo 30

Label Sony

Beoordeling Het zijn de grondleggers van de British heavy metal. Strak gekleed in het leer, stevige gitaarsound dat een randje van distortion geluid kent en een pompende bas-drums als basis voor de songs. Met titels als “Breaking the Law”, “Hell Bent For Leather” en “Screaming for Vengeance” werd de wereld veroverd. Het unieke aan deze band zijn de gitaristen Glenn Tipton en KK Downing. Deze heren zijn de best op elkaar ingespeelde gitaristenduo dat er is. Tijdens de solo’s wisselen ze elkaar af zonder dit te horen. Dit doet men dan ook op een podium en is daarom een lust om naar te kijken. Wanneer er tijdens de show zanger Rob Halford met een motor het podium opreed (“Freeweel Burning”) was het hele plaatje compleet. Het live album “Unleased in the East” is tot op heden nog een klassieker in de rock. En toen kwam er ineens in 1986 “Turbo”. In die periode werd de hitlijst gevuld met Wham, Billy Ocean en de upcoming hairbands als Europe en Bon Jovi. Kortom de stevige metal was ver te zoeken en Metallica was in opkomst. Judas Priest kiest voor een commerciële aanpak en gebruikt voor het eerst veel toetsen in hun songs. Het resultaat was veel kritiek van de fans, al kwam men nog in grote getale naar hun shows. Wanneer the Priest de show vooral met een nieuw lichtsysteem (moving lights) begint (dit leek toen op disco lights) was het voor vele fans al gedaan. Achteraf gezien moesten de fans hier op terug komen en hun toekomstbeeld herstellen. “Turbo” is een pop georiënteerd metal album met heerlijke songs als “Out In The Cold”, “Wild Nights and Crazy Days” en natuurlijk het titelnummer “Turbo”. Dit alles is nu geremasterd naar huidige maatstaven in de klankkleur, maar weinig variatie ten opzichte van het origineel. Wel aantrekkelijk is het 3cd tellende box door dat er nu een live cd/dvd uit die tijd is aan toegevoegd. Hier staan extra songs op dan hun officiële Priest Live album uit die tijd. Hier zijn o.a. “Desert Plains” en “Locked In” van de originele setlist aan de opname toegevoegd.

Te zien in Nederland/ Belgie

Karin Krog – The Many Faces Of

Karin Krog – The Many Faces Of

Label Odin / PIAS

Beoordeling 7

Review Het is 50 jaar dat de Noorse Jazz zangeres Karin Krog de wereld van de muziek in stapte. Haar leven stond al in het teken van de muziek voordat ze werd geboren. Als kleindochter van de muzikant en componist Anders Heyerdahl leerde ze al met de wereld van beroemd zijn en muziek om te gaan. Karin Krog is vooral bekend in de Jazz wereld. Haar talent om van alle soorten muziek een eigen variatie te maken, improvisatie en De zangeres is inmiddels 80 jaar oud en kan worden vergeleken met de Rita Reijs van Noorwegen. Met dit jaar wordt haar jubileum gevierd met een box van 6 cds. Songs “The Art of Duo” waar Karin met diverse beroemdheden waaronder Roger Kellaway, Niels Lindberg en Archie Shepp aan de slag gaat.

Lees verder https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/karin-krog-the-many-faces-of/

Te zien in Nederland


Info