De Schijvenrij
 
 

Re- Release Reviews

Alphaville - Forever Young

2019

Daniël Lohues - Elektrisch Live

Daniël Lohues - Elektrisch Live

Label Ericana

Beoordeling 7,5

Review De Drentse singer-songwriter toerde in zijn eentje door de theaters van Nederland om zijn Allinnig serie te presenteren. De afgelopen jaren komt er langzamerhand meer mensen op het podium en is de honger om met een band te spelen weer gegroeid. De voormalige Skik zanger heeft inmiddels Erica tot het muzikale hoofdstad van Drenthe geprolongeert zoals Harry Muskee dit ooit met Grolloo deed. Vele Nederlandse artiesten vragen de hulp in van deze man en daarom is hij belangrijker in de wereld van de Nederpop dan mensen denken. Nu gaat hij weer op pad met band en ingeplugd met zijn gitaar verovert hij de poppodia. Dit albujm is een registratie van diverse shows. Met de heerlijke boeren dialect poprock van ‘Volle Moan’ en ‘Prachtig Mooie Dag’ pakt hij de zal al snel in. De herkenbaar Drentse taal van ‘’t Giet Zoals Het Giet’, ‘Hoe Kan Dat Nou?’ en Bartjes ‘Nie Veur Spek & Bonen’ is inmiddels door heel Nederland geaccepteerd. Lohues weet de pop blues in het dialect tot een hoger niveau te brengen. Daar waar de blues ooit ook voor bedoeld is. Goede verhalen vertellen en de muzikale ondersteuning gebruiken om kracht aan het verhaal te geven. Kortom de kern van muziek. Dit weet hij prachtig te doen met ‘Naar Huus’, ‘Goa Weg’ en ‘Allinnig Moe j’’t Ok Kunnen’. Een lekker verzamelalbum !

Pet Shop Boys - Inner Sanctum

Pet Shop Boys - Inner Sanctum

Label V2

Beoordeling 8,5

Review Het zijn de heren Neil Tennant en Chris Lowe die als duo Pet Shop Boys door de wereld gaan. Wanneer Smash hits journalist Tennant zijn kritische vragen op muzikanten afvuurt, mist hij de drive tot modernisering in de muziek. We spreken over begin jaren 80, wanneer de samples en house muziek in de kinderschoenen staan. Het zou de sound voor de toekomst zijn, aldus Tennant. Samen met Chris Lowe werken de heren aan de dancesound voor de toekomst. Stevige beats gaan gepaard met aanstekelijke refreinen en enigszins monotone coupletten die worden ingezongen. Dit allemaal vanuit synthesizers, ritme- en beatboxen. Zo worden we vereerd met ‘West End Girls’, ‘Suburbia’, ‘It’s A Sin’ en de meezinger ‘Go West’. Niet iedereen is er even blij met deze kunst. Het was te simpel en te machinaal. Toch bracht het duo ook songs die muzikaal wat beter inelkaar zaten. ‘Rent’ en met Bowie werd het ‘Hello Space Boy’ gemaakt. Inmiddels waren de heren succesvol geslaagd met hun kritiek en uitwerking van nieuwe muziek en werd men als remixer veel gevraagd. Zo werd er samengewerkt met Liza Minnelli, Dusty springfield en Robbie Williams. Nog steeds leveren zij hun bijdrage aan bijvoorbeeld Lady GaGa, The Killers en Mein Tell van Rammstein! Dat de heren hun kunsten ontwikkelen horen we ook in de albums die later verschijnen. ‘Bilingual’, ‘Elysum’ en ‘Super’. Nu is er het Inner Sanctum album. Een live album waarmee het duo afgelopen jaar mee tourde. Dit gebeurt niet meer zo vaak, dat dit dan ook een zeer gewilde registratie is. Een album vol hits uit het verleden aangevuld met nieuwe disco dance hits. Dat de shows altijd ruim op tijd zijn uitverkocht geeft weer dat ze nog steeds een grote schare fans kennen. Met de nieuwe dance en de old klassiekers staan er 2 of 3 generaties in de zaal te swingen op ‘NYC boy’, ‘The Pop Kids’, ‘Domino Dancing’ en ‘Always on my Mind’. Eerlijk is eerlijk, de retropop doet het nog steeds meer dan goed!

Keith Richards - Talk is Cheap

Keith Richards - Talk is Cheap

Review BMG

Beoordeling 8

Review Wanneer de Rolling Stones in een zin voorkomt, denken we direct aan Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Jagger kende in de jaren 80 een solo carrière en Richards had die ambitie niet. Zijn tijd doodde hij met Steve Jorden en werkte mee aan een filmproject rondom Chuck Berry. Hierdoor ontstond de ruimte om andere songs te spelen. Nu zijn we 30 jaar later en is er een jubileum album van Talk is Cheap. De Rolling Stones lagen in de jaren 80 onder vuur en men vond van alles van de band. Dat het toen al bejaardenpop was en dat de albums geen echte Stones albums meer waren, maar commerciële pulp. Allemaal gelul, doe het lekker zelf maar eens was het motto van Richards. Talk Is Cheap. Het gaf ook de ruimte om hun eigen geliefde muziek te maken. Geen labels die de wetten voorschrijven, maar terug naar de roots. Chuck Berry en de blues. Het album kent de klassieker ‘Take It So Hard’ maar ook de sound van de rock and roll met Mick Taylor op gitaar ‘I Could Have Stood You Up’ en het heerlijke ‘Rockawhile’. De deluxe uitvoering kent een bonus cd met 5 songs waar naast Mick Taylor ook Bootsy Collins op ‘Brute Force’ en Johnnie Johnsons zijn vingers over de piano laat vieren. Bluessongs met een tintje rock and roll zoals het hoort.

Alphaville - Forever Young

Alphaville - Forever Young

Label Warner music

Beoordeling 7,5

Review Bij de naam van de band Alphaville zullen vooral de 45 plussers een kreet van herkenning geven. Het Duitste trio wist even na Die Deutsche Welle en voor de elektropop een grote hit te scoren met het nummer ‘Big In Japan’. Deze hit uit 1984 wordt nog veel gebruikt in documentaires en films. Het is nog steeds regelmatig op de radio te horen en staat ieder jaar nog in de top 2000. Naast deze hit had de band nog een grote hit. Het ‘Forever Young’ kent dezelfde route, en scoort nog beter dan zijn voorganger. Het is het titelstuk van het album dat nu een 35 jubileum kent. Dat is dan ook de reden waarom het album als box opnieuw is uitgebracht. Inmiddels is toetsenist Martin Lister enige jaren geleden overleden is de band nog steeds actief. Het meeste recente album Strange Attractor komt uit 2017. Maar het draait allemaal nog om dit album. Deze box kent een geremasterde versie van het origineel, aangevuld met single versies van de singles en 12” versie van tracks als ‘The Jet Set’ en ‘Sounds Like A Melody’. De derde cd bevat vooral demo remix tracks van de songs. De uitdaging toen zat voornamelijk in de mixen die tegenwoordig met de huidige materialen beter gedaan kan worden. Hierdoor is het album in de klankkleur zeker een betere versie van het origineel.

2018

The Analogues - the White Album live

The Analogues - the White Album live

Label Universal music

Beoordeling 8

Review Wanneer de topman van Tommy Hilfiger Co Fred Gehring zijn droom wilde vervullen, sprak hij af met Bart van Poppel. Een producer die een uitdaging durft aan te gaan. Inmiddels zijn The Analogues een begrip in Nederland terwijl de band maar amper 5 jaar bestaat. Het doel is om de albums van the Beatles live te spelen die de band zelf nooit live op de buhne hebben gebracht. Kortom de albums na 1966. En dat zijn misschien wel de hoogtijdagen van the Beatles op muzikaal vlak. Na Sgt. Pepper’s Lonely Heartclub band en de Magical Mystery tour is het nu om the White Album uit te pluizen en live te spelen. Ieder instrument moet identiek zijn aan de opgenomen versie. Toch weten the Analogues een eigen versie van de songs te maken zodat het ook acceptabel te spelen is. Hiermee bereikt de band het ultieme. Naast de classic songs die iedereen kent ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’, ‘Blackbird’,‘Back in the USSR’ en het mooie ‘While My Guitar Gently Wheeps’ weten de heren ook de minder bekende songs, die net zo mooi zijn, prachtig te vertolken. ‘Dear Prudence’, ‘Birthday’, ‘Mother Nature Son’ of het ‘Revolution 9’ komen goed uit de verf. Hierdoor is het een van de beste Beatle tribute acts ondanks dat men er een eigen wijze op na houdt. Dat ze dit in Liverpool opnemen is een extraatje dat vele Beatle fans zullen waarderen.

Te zien in Nederland